Omdat er in deze tijd nog nauwelijks onderwijscongregaties bestonden waar hij een beroep op kon doen, besloot Van Erp er zelf een op te richten. Hij zocht daarbij de hulp van Maria de Bref, die een leven als religieuze wilde leiden en die hij nog kende uit de tijd dat hij in Boxtel kapelaan was.
Voorjaar 1835 vertrok Maria naar het klooster van de Tilburgse Zusters van Liefde, om daar haar noviciaat te vervullen. Ze deed haar professie in april 1836 en vertrok in oktober naar Schijndel in gezelschap van een andere Tilburgse zuster. Niet lang daarna arriveerde zuster Rosalia (Catharina de Leijer) in Schijndel om zich aan te sluiten bij Maria de Bref, inmiddels zuster Vincentia.
De “Congregatie van de Zusters van Liefdadigheid van Jezus en Maria, de Moeder van den Goeden Bijstand” werd op 1 november 1836 officieel opgericht. De Constituties en Algemene Regels werden op 24 juni 1845 door Henricus den Dubbelden, de Apostolisch Vicaris van ’s-Hertogenbosch, goedgekeurd. Op 27 mei 1881 kwam de goedkeuring door Paus Leo XIII.
Vanaf het begin ontlenen de zusters hun spiritualiteit aan het voorbeeld van Vincent de Paul: liefde en gerechtigheid brengen temidden van de armen die ons gegeven worden. In de praktijk is dat tot uiting gekomen in het missie- en ontwikkelingswerk en in zorg voor de ontwikkeling van de opgroeiende mens. Daarnaast droegen ze zorg voor bejaarden, zieken en gehandicapten, mensen in nood en vergeten groepen.
Buiten Noord-Brabant had de congregatie kloosters in o.a. Borne, Delft, Nijmegen, Twello (Duistervoorde) en Witmarsum. De zusters traden ook buiten de landsgrenzen en werden actief in België, Duitsland, Chili, de Nederlandse Antillen, Sumatra, Zambia en op de Filippijnen.
Foto’s
Antonius van Erp (1797-1861). Bron: Website Zusters van Liefde van Schijndel.
Schijndel, professiefeest van zuster Van de Broek, 1949. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1632-004012.
Schijndel, zuster in het Sint Jozefklooster, 1955. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1632-004184.
Boekel, kloostergemeenschap St. Petrus van de Zusters van Schijndel, jaren ‘40. Bron: BHIC, fotonr. BCB1829.
Boekel, vertrek van de Zusters van Liefde, 1962. Bron: BHIC, fotonr. BCB2041.
Zusters van Schijndel van het Mariaklooster in Geldrop tonen de verandering van habijt, 1966. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 1A21043.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Database Kloosters in Nederland, Kloosterorganisatie: Zusters van Liefde (Schijndel) (Z152).
Website Zusters van Liefde.
Reactie toevoegen