Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Schutjes geeft antwoord op (bijna) al je vragen

Rooms prentenboek

Geen historisch onderzoeker in deze provincie die zijn naslagwerk níet ter hand heeft genomen: Schutjes is een begrip voor een ieder die zich bezighoudt met de Brabantse geschiedenis. Naamgever is pastoor Ludovicus Schutjes, geboren Eindhovenaar, kapelaan in Goirle en 28 jaar pastoor van Orthen. Maar bovenal schrijver van Geschiedenis van het Bisdom ’s-Hertogenbosch.

Op eerste kerstdag 1818 wordt Ludovicus Henricus Schutjes geboren in Eindhoven. Zijn loopbaan is tamelijk divers te noemen: van professor aan het seminarie in Sint Michielsgestel en kapelaan in Goirle naar directeur van het instituut der Broeders in Den Bosch. In 1855 volgt een benoeming tot rector van de Godshuizen in Den Bosch. Schutjes voelt zich vooral bij de zielzorg in het huis Reinier van Arkel betrokken. Over het genezingsproces van de patiënten daar schrijft hij: "Zeer veel indruk maakte de Godsdienst op hunne gemoederen, de menig geschokte en verwarde ziel vindt dáár verligting en vertroosting, zoo niet de geheele genezing door het gebruik der Heilige Sacramenten."

Geschiedschrijver

In 1864 wordt hij pastoor op Orthen en daar blijft hij het grootste deel van zijn leven werken, liefst omringd door talloze boeken en oude handschriften.

Volgens de overlevering zat hij in zijn kamer, gekleed in een afgesleten zwarte toog en te midden van zijn verzameling, urenlang te schrijven. Grote vellen pende hij vol, die uiteindelijk zouden leiden tot de vijf boeken over De Geschiedenis van het Bisdom 's-Hertogenbosch. Deze uitgebreide en gedetailleerde historie van alle dorpen en steden in dit gebied, uitgekomen tussen 1870 en 1876, wordt nog steeds regelmatig geraadpleegd.

Als pastoor kerkt Schutjes in een voormalige schuurkerk aan de straat Orthen. Van buiten ziet het eruit als een boerderij.

Het kerkje staat vlak bij de spoorweg 's-Hertogenbosch-Utrecht. Een vonkenregen uit een stoomlocomotief zet op 19 september 1886 een groot aantal huizen en de kerk in vuur en vlam. Hoewel veel Orthenaren de nieuwe kerk graag meer in het centrum zien herrijzen, komt het gebouw op bijna dezelfde plek terug als de oude schuurkerk. Het wordt een neo-romaanse kerk: veel muren en weinig ramen. Op de verjaardag van de pastoor, 25 december 1887, wordt de kerk in gebruik genomen. Schutjes overlijdt op 29 januari 1892. De Bossche gemeenteraad besluit in 1933 dat er een straat naar hem moet worden vernoemd. 

Met dank aan Luciën Bressers voor bovenstaand bidprentje!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.