Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Rooms prentenboek

De knusse sfeer van het kerstfeest – met kaarslicht in het donker – kwam ’n beetje terug op 2 februari, het feest van Maria Lichtmis.

Bron: Pixabay (CC0 Creative Commons)
Bron: Pixabay (CC0 Creative Commons)

Vóór aanvang van de mis werden in de kerk kaarsen gewijd die daarna klaar lagen voor de kerkgangers. Voordat de mis begon, mochten de kaarsen worden aangestoken, voor kinderen een feest! Vervolgens sloot je je aan bij de lichtprocessie door de donkere kerk.

Tijdens Maria Lichtmis wordt de opdracht van Jezus in de tempel herdacht. Dat gebeurde volgens joods gebruik op de 40e dag na zijn geboorte. Vandaar dus de datum 2 februari, 40 dagen na 25 december. Op die dag werd de pasgeborene toegewijd aan God. Jezus’ moeder Maria onderging daarbij het reinigingsritueel.

4

Reacties (4)

Conny Smulders zei op 10 maart 2019 om 23:38 uur

Ik heb van 1955 tot1958 in Berkel -Enschot op kostschool gezeten ik was op de dag dat ik 8 jaar werd . In mei waren we gaan kijken mijn oudste zus en ik zouden daar naar toe gaan . Het werd heel mooi voorgesteld je mocht bruidje zijn ,Wat voor een kind van 8 super was.
Maar al gauw bleek dat daar weinig van uit kwam. We sliepen.op een grote slaapzaal ik on een 2 persoons bed met mijn zus . Wat heb ik een heimwee gehad van de eerste dag al de eerste 6 weken geen bezoek en niet naar huis daarna om de 3 weken op zondag om half 11 naar huis en savonds om half 7 terug . De vakanties mochten we wel thuis doorbrengen . Ik heb heel veel vervelende dingen meegemaakt . Het was een HEL voor mij . Strafwerk schrijven bv 1000 x ik mag niet praten op de slaapzaal.. Ik ben een x van de wip gevallen op mn stuurtje met als gevolg.dat ik de volgende dag niet uit bed kon komen en n er uitgetrokken werd en de hele dag met een bord voor mijn borst en rugmoest lopen.met de tekst"IK BEN.EEN LUILAK" zeer. Vernederd. Je moest in een donkere kast als je iets fout had gedaan etc na een jaar kwam onze jongste zus ook . Hier hebben we 3 jaar gezeten toen werd het opgeheven . Daarna moesten we naar Dongen van 1958 tot 1960 en dat was van het zelfde laken en pak . Als je iets niet lusten eerd het er wel ingepropt en als je dan moest overgeven werd het er gewoon terug ingestopt. Etc

Ik ben in juni 2014 bij omroep Brabant geweest bij ONDER ONS ivm het boek STIL IN MIJ . Je zou dit nog opkunnen vragen .
Ook ben ik seksueel misbruikt en bij de commissie DEETMAN geweest en heb de erkenning en genoeg doening gekregen . Het heeft heel mijn leven beïnvloed. Mochten jullie nog meer willen weten kunnen jullie altijd contact met mij opnemen via mail of telefoon op 06 12847087.

Met vriendelijke groeten conny Smulders
Kruisakker 2 Berkel -Enschot.

Marilou Nillesen zei op 11 maart 2019 om 11:31 uur

Wat een aangrijpend relaas, Conny. Van het besef wat voor heimwee een achtjarige moet hebben gehad, tot het vernederende verhaal om met een bord rond te lopen waarop stond dat je een luilak was. Dat zoiets je leven beïnvloedt, is dan ook haast onvermijdelijk.

Hopelijk heeft het louterend gewerkt dat je je verhaal bij de commissie Deetman, en in een boek, hebt kunnen vertellen. Een kleine pleister op de grote wond, hoop ik.

Louise zei op 27 januari 2022 om 20:16 uur

Dan zijn Maria Lichtmis en de kerkgang dus op een Joods reinigingsritueel gebaseerd; een reinigingsritueel voor alleen de vrouw, brr...
Ik ben nota bene jarig op die dag, maar wist tot voor kort alleen maar iets over het aanwezig zijn van veel kaarsen.
Dat was nog wel feestelijk...

Marilou Nillesen zei op 30 januari 2022 om 19:47 uur

Wel een bijzondere dag om jarig te zijn, Louise! En wat betreft die achtergrond: hier vind je daarover nog meer toelichting: http://www.pastorvanveen.nl/wijsheden-3/maria-reiniging-of-lichtmis/

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.