Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Gesticht van de Zoete Moeder in Den Bosch

Kloosters

Dit expressionistische klooster aan de Nemiusstraat in de wijk De Muntel is in 1928-1929 voor de Zusters van Liefde van Schijndel gebouwd door H.W. Valk. Ook architect F. Vervest was bij de bouw betrokken. Het klooster maakte deel uit van een scholencomplex uit 1924 van W. van Aalst.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013De zusters waren belast met onderwijs en bejaardenzorg. In 1935 ontwierp J. de Graaf het traditionalistische bejaardenpension, dat aan de zuidzijde op het kloostergebouw aansluit.

Het scholencomplex aan de Geldersedam is via een galerij met het klooster verbonden. Aan de achterzijde kreeg het klooster in de jaren tachtig van de twintigste eeuw twee moderne aanbouwen.

Het klooster is 29 april 2004 opgeheven. Het zusterklooster is in 2003 verkocht. 

Gevelbeeld (foto: BHIC / Paul Huismans, 2013)In juni 2016 is in het complex Hotel De Soete Moeder geopend. De eigenaar, stichting Bij de Soete Moeder, biedt hier jonge mensen zoals werkzoekenden, schoolverlaters en stagiaires de kans om te leren en werkervaring op te doen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Anita Koster zei op 13 februari 2019 om 15:52 uur

Misschien is het voor de volledigheid ook leuk om te vermelden, dat de school aan de Geldersedam waar de zusters lesgaven, van 2014 tot 2015 als CPO-project is verbouwd tot 10 appartementen.

Marilou NillesenBHIC zei op 14 februari 2019 om 17:02 uur

Hallo Anita, dat is zeker een mooie aanvulling. Dank daarvoor!

Voor wie wil, hier nog wat meer info daarover:
https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/schoolgebouw-geldersedam

toine janssen zei op 16 maart 2019 om 22:24 uur

In uw aanhef heeft u het over een 'gesticht', maar dat zou betekenen dat er psychiatrische patiënten verpleegd werden. Dat was zeker niet het geval. Het was een klooster voor de zusters van Schijndel. De naam gesticht is hier niet van toepassing.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 18 maart 2019 om 10:26 uur

Beste Toine, dank voor je bericht. Begrijpelijke opmerking. Het is niet te bedoeling geweest om te suggereren dat er psychiatrische patiënten werden verpleegd, maar als ik het me goed herinner, werd de term 'gesticht' vroeger ook wel ingezet om tehuizen of tuchtscholen aan te duiden. Ik ben deze term in verband met kostscholen zo af en toe tegengekomen. Ik weet echter niet, of de zusters hun instelling aan de Nemiusstraat een gesticht noemden... Dat zou ik even op moeten zoeken.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.