Het busje was met een kleurige afbeelding bedrukt, de latere uitvoeringen droegen een papieren wikkel en waren soms voorzien een losse deksel. Na het legen van het rechthoekige stalen busje werd het scharnierend deksel met een sleuteltje weer gesloten of verzegeld met een klever. Bij sommige was de dekselgleuf aan de onderzijde voorzien van twee klepjes waardoor het niet mogelijk was de inhoud door dezelfde gleuf weer terug te nemen. Het opgehaalde bedrag werd meestal via de girorekening overgemaakt naar de missie-instelling.
Thuis was er natuurlijk het Mill Hill busje, elk katholiek gezin telde één of meerdere busjes, geplaatst in het zicht bijvoorbeeld op de kast en bij katholieke middenstanders naast de afrekenkassa op de toonbank. In het Haags Museum Meermanno ontdekte ik in de vitrine een verzameling van missiebusjes; het verraste me met een exemplaar van het voormalig Udens Missiehuis van SVD. De collectebusjes waren er niet alleen voor de katholieke gemeenschap. In dezelfde week bezocht ik het Streekmuseum (Wagenmuseum) van Ommeren en zag daar het afsluitbare geelkleurig adventzendingsbusje, met op de rechterzijde vermeld een tekst; “Zij heeft meer ingeworpen dan allen” Marcus 12 41-44.
Volgens Van Dale is een zelatrice een "in het bijzonder r.k. iemand die zich inzet voor een kerkelijk of maatschappelijk doel." In de uitgave van 1884 is het woord nog niet opgenomen. In St. Hubert vroeg de pastoor aan de oudere meisjes ‘zelatrice’ te worden voor het ophalen van de contributie en helpen bij het opzetten van de Kindsheidprocessie. In Asten waren er zelatrices voor het verspreiden van het Missieblad "De Kleine Apostel".
De zelatrices werden voor hun diensten bedankt met een kaart of uitgenodigd, zoals in Mariahout. De dames, zelatrices fietsten voor de uitnodiging vanuit Den Dungen naar het 25 km verder gelegen Ginderdoor Mariahout van de O. L. Vrouw van Lourdes Parochie. Daar werden ze beloond met een gezellige zondagmiddag die - neem ik aan - werd afgesloten met het de viering van het H. Lof vóór de 10 meter hoge Lourdesgrot.
M’n zus en jongste broer gaven hun aandeel met het aan de man brengen van de St. Gerardus scheurkalender, zij vertelt: "Na het overgemaakte bedrag werd ik beloond met een niet meer bij de tijd horend missaal."
Missionarissen en zendelingen staan veel dichter tussen de mensen, want ervaring steekt men elders op.
Reactie toevoegen