Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De eerste communie met "geleende" bloemen

Rooms prentenboek

Zijn eerste echte baan was die van onderwijzer. Meester Cor Swanenberg begon zijn onderwijsloopbaan voor de klas in de woonwagenschool in Den Bosch. Saaie dagen kwamen er niet voor. Zeker niet als de jongens en meisjes net hun eerste communie hadden gedaan. Lees mee in zijn eigen verhaal...

"Onvergetelijk is de feestdag van de Eerste Heilige Communie van mijn groep. Juffrouw To Vermeer had de grote meisjes en ik de grote jongens. Bijna iedereen in onze groepen wilde de communie doen. Logisch, want er waren feestjes en cadeaus aan verbonden. Veel jongens hadden op kampen gestaan waar geen kerk en school waren en zo kwam het dat de leeftijden van de communicanten nogal varieerden. De voorbereiding onder leiding van aalmoezenier ‘Pater Piet’ verliepen vlot en op de zondag van het grote gebeuren, was ik met mijn verloofde en latere vrouw op de brommer naar de kerk gekomen."

"De aanblik was overweldigend! Buiten stonden de klompen op een rij. De kerk zat bomvol, de bruidjes vooraan links getooid in alle varianten pasteltinten en mijn jongens zo opgeprikt als nooit tevoren. De hele kerk geurde heerlijk naar de frisse bloemen van witte seringen. Het altaar werd haast bedolven onder wolken van deze prachtige ‘kruidnagelbloemen’. De ceremonie verliep vlot en goed en na afloop moesten we overal op de koffie met taart komen. Overal was vriendschap en vrolijkheid. Toen ik in de middag huiswaarts keerde, was ik voldaan met de goede gang van zaken." 

Politie

kerkje op voormalig woonwagenterrein "Siberie""Bij mijn aankomst op maandagmorgen voor half negen, zag het kamp er plotseling heel anders uit. Alles was in rep en roer en er was veel politie. Ik had mijn brommer achter slot en grendel geparkeerd en hoorde van Juffrouw Vermeer dat het nu toch wel erg mis was. Maar wat was er dan toch aan de hand? wilde ik weten. Tja, er was een bloemenkweker in Nieuwkuijk die deze morgen met zijn seringen naar de markt had willen vertrekken, maar hij had er niet een terug kunnen vinden. Ze stonden allemaal bij ons in de kerk!”

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Verder lezen: 

2

Reacties (2)

Martien van Dooren zei op 19 maart 2019 om 21:05 uur

ben geboren in 1933 in een Boeren Peel Dorp.
Mijn H, Communie ; Na de kerk mijn nieuwe kleren uit en het oude kloffie weer aan . Mijn ouders waren altijd aan het werken om het hoofd boven water te houden .
Vandaar zat ik alleen in het kleinen huiskamertje , het ontbijt stond klaar
bestaande uit een paar boterhammen een glas melk en een gekookt ei
plus een ,, Kwartje ,,
Het ei de melk het brood zo snel mogelijk naar binnen gewerkt want mijn vriendje stond thuis al te wachten met de kruiwagen om samen in de dennen bossen ,, krootjes ,, dennen appels te gaan rapen .
Ik heb daarover nooit geklaagd .
Heerlijk in de bossen daar vertoefden wij veel .

Marilou Nillesen zei op 20 maart 2019 om 11:46 uur

Dank voor je mooie bijdrage, Martien; bijzonder om te lezen hoe je leven er in die jaren uitzag. Ik heb nog wel een vraag: wat houdt een 'kwartje' in? Of bedoel je het muntstuk?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.