Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Okki en Taptoe

Rooms prentenboek
Veel kinderen bewaren goede herinneringen aan hun abonnement op de Okki en de Taptoe. De Okki was voor klas 1, 2 en 3, de Taptoe voor de 4e tot en met de 6e klas.

Er hing in onze klas een feestelijke sfeer, wanneer twee keer per maand het pakket met het laatstverschenen nummer klaar lag op de tree of lessenaar van de meester. Daar zat bruin papier omheen en wanneer de omslag eraf was, rook ik nog de drukinkt – lekker! Maar ik moest geduld hebben, want je kreeg je ‘verse’ tijdschrift pas in handen bij het verlaten van de klas, na afloop van de lessen dus. Na thuiskomst was het in ons grote gezin spannend wie het eerst de nieuwe aanwinst mocht inzien. Dat was lang niet altijd de abonnementhouder.

Het abonnementsjaar liep gelijk met het schooljaar, zodat het laatste nummer vlak vóór de zomervakantie verscheen. Dan had je dus een hele jaargang bij elkaar. Heel speciaal vond ik het wanneer ik alle nummers van een bepaald jaar mocht laten inbinden bij onze plaatselijke boekbinder. Rond 1960 kostte die klus bij Boekbinderij Van Dijck in Etten ƒ 1,50. Het is ook dankzij de boekbinders dat in diverse huishoudens, onder andere het onze, jaargangen van Okki en Taptoe zijn bewaard.

Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)

De Okki, een afkorting voor Onze Kleine Katholieke Illustratie,  bestaat sinds 1953 en is de opvolger van het Kleuterblaadje. Dit verscheen al sinds 1910 en was van september 1936 tot september 1941 een bijvoegsel bij de Katholieke Illustratie,  het tijdschrift voor volwassenen. Een concurrent van de Okki was in de jaren ’50 De Engelbewaarder, eveneens van katholieken huize, maar in 1958 ging dat blad op in Okki en Taptoe.

De Taptoe verscheen eveneens voor het eerst in 1953, als opvolger van Roomse Jeugd. Dat was, in 1946, een voortzetting van Het Weekblaadje voor de Roomsche Jeugd, dat verscheen van 1916 tot 1941.

Aanvankelijk was Taptoe, evenals Okki, een heel stichtelijk, rooms blad, maar eind jaren ’50 opende het meer en meer een venster op de wereld. Zo stonden er artikelen in over ruimtevaart en over de Europese samenwerking en konden de lezertjes genieten van spannende verhalen en strips. In 1960 richtte het blad, nog steeds met katholieke signatuur, zich ook op Vlaanderen.

Zes jaar later sloeg de ontzuiling toe en werd Taptoe, evenals Okki, een tijdschrift voor alle kinderen. In 2009 volgde de koppeling aan een website. De makers hoopten zo hun lezertjes uit te dagen om hun kennis en talenten te ontwikkelen. Het laatste nummer van Taptoe verscheen op 4 augustus 2016. De abonnees kregen daarna automatisch het blad Wild van Freek, dat het moet hebben van de populariteit van bioloog en tv-presentator Freek Vonk.

6

Reacties (6)

wim buiteman zei op 3 oktober 2018 om 10:20 uur
En niet te vergeten "Roomse Jeugd " een zeer RK tijdschrift en als leesboekjes op de lagere school "De Zandmannetjes ". Als leesboek voor pubers "Bob Vredevel word man "
Marilou NillesenBHIC zei op 3 oktober 2018 om 14:14 uur
Prachtige titels, Wim. Kun je je deze voorkant nog herinneren?
leo rijnen zei op 4 oktober 2018 om 00:52 uur

En wat vinden jullie van " de Engelbewaarder "
'" de Kleine "voor de kleintjes en de Grote voor de grotere kinderen
Dit was een uitgave van de Fraters uit Tilburg

Marilou NillesenBHIC zei op 4 oktober 2018 om 11:34 uur
Vast ook voor velen herkenbaar! Kijk maar eens hier: https://geheugenvantilburg.nl/verhalen/lees/13473/de-engelbewaarder
Wilma Verhofstad zei op 23 december 2018 om 13:16 uur

“En de Jippo!”, was mijn eerste gedachte toen ik dit artikel las. Ik las de Okki in de 1e klas, de Jippo in klas 2 en 3 en daarna inderdaad de Taptoe. Ik ben gaan googelen en vond deze site (https://www.lambiek.net/aanvang/okki_jippo_taptoe.htm) met de volgende info:
In 1974 bleek uit een enquête dat er een groep kinderen was die te oud was voor de verhaaltjes uit Okki, maar nog niet de vaardigheden had om de Taptoe te lezen. Daarom lanceerde Malmberg in dat jaar een derde jeugdblad, voor de kinderen uit de tweede en derde klas: Jippo.

Hilde JansmaBHIC zei op 2 januari 2019 om 11:31 uur
Je hebt helemaal gelijk Wilma, ook de Jippo zal voor veel lezers een belletje doen laten rinkelen. Ook een interessante website die je noemt, waarop ook veel van de stripfiguren uit de blaadjes terugkomen; echt een aanrader voor de vroegere Okki en Taptoe lezers.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.