Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Okki en Taptoe

Rooms prentenboek

Veel kinderen bewaren goede herinneringen aan hun abonnement op de Okki en de Taptoe. De Okki was voor klas 1, 2 en 3, de Taptoe voor de 4e tot en met de 6e klas.


Er hing in onze klas een feestelijke sfeer, wanneer twee keer per maand het pakket met het laatstverschenen nummer klaar lag op de tree of lessenaar van de meester. Daar zat bruin papier omheen en wanneer de omslag eraf was, rook ik nog de drukinkt – lekker! Maar ik moest geduld hebben, want je kreeg je ‘verse’ tijdschrift pas in handen bij het verlaten van de klas, na afloop van de lessen dus. Na thuiskomst was het in ons grote gezin spannend wie het eerst de nieuwe aanwinst mocht inzien. Dat was lang niet altijd de abonnementhouder.

Het abonnementsjaar liep gelijk met het schooljaar, zodat het laatste nummer vlak vóór de zomervakantie verscheen. Dan had je dus een hele jaargang bij elkaar. Heel speciaal vond ik het wanneer ik alle nummers van een bepaald jaar mocht laten inbinden bij onze plaatselijke boekbinder. Rond 1960 kostte die klus bij Boekbinderij Van Dijck in Etten ƒ 1,50. Het is ook dankzij de boekbinders dat in diverse huishoudens, onder andere het onze, jaargangen van Okki en Taptoe zijn bewaard.



Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)

De Okki, een afkorting voor Onze Kleine Katholieke Illustratie,  bestaat sinds 1953 en is de opvolger van het Kleuterblaadje. Dit verscheen al sinds 1910 en was van september 1936 tot september 1941 een bijvoegsel bij de Katholieke Illustratie,  het tijdschrift voor volwassenen. Een concurrent van de Okki was in de jaren ’50 De Engelbewaarder, eveneens van katholieken huize, maar in 1958 ging dat blad op in Okki en Taptoe.

De Taptoe verscheen eveneens voor het eerst in 1953, als opvolger van Roomse Jeugd. Dat was, in 1946, een voortzetting van Het Weekblaadje voor de Roomsche Jeugd, dat verscheen van 1916 tot 1941.

Aanvankelijk was Taptoe, evenals Okki, een heel stichtelijk, rooms blad, maar eind jaren ’50 opende het meer en meer een venster op de wereld. Zo stonden er artikelen in over ruimtevaart en over de Europese samenwerking en konden de lezertjes genieten van spannende verhalen en strips. In 1960 richtte het blad, nog steeds met katholieke signatuur, zich ook op Vlaanderen.

Zes jaar later sloeg de ontzuiling toe en werd Taptoe, evenals Okki, een tijdschrift voor alle kinderen. In 2009 volgde de koppeling aan een website. De makers hoopten zo hun lezertjes uit te dagen om hun kennis en talenten te ontwikkelen. Het laatste nummer van Taptoe verscheen op 4 augustus 2016. De abonnees kregen daarna automatisch het blad Wild van Freek, dat het moet hebben van de populariteit van bioloog en tv-presentator Freek Vonk.

16

Reacties (16)

wim buiteman zei op 3 oktober 2018 om 10:20 uur

En niet te vergeten "Roomse Jeugd " een zeer RK tijdschrift en als leesboekjes op de lagere school "De Zandmannetjes ". Als leesboek voor pubers "Bob Vredevel word man "

Marilou NillesenBHIC zei op 3 oktober 2018 om 14:14 uur

Prachtige titels, Wim. Kun je je deze voorkant nog herinneren?

leo rijnen zei op 4 oktober 2018 om 00:52 uur

En wat vinden jullie van " de Engelbewaarder "
'" de Kleine "voor de kleintjes en de Grote voor de grotere kinderen
Dit was een uitgave van de Fraters uit Tilburg

Marilou NillesenBHIC zei op 4 oktober 2018 om 11:34 uur

Vast ook voor velen herkenbaar! Kijk maar eens hier:

https://geheugenvantilburg.nl/verhalen/lees/13473/de-engelbewaarder

Wilma Verhofstad zei op 23 december 2018 om 13:16 uur

“En de Jippo!”, was mijn eerste gedachte toen ik dit artikel las. Ik las de Okki in de 1e klas, de Jippo in klas 2 en 3 en daarna inderdaad de Taptoe. Ik ben gaan googelen en vond deze site (https://www.lambiek.net/aanvang/okki_jippo_taptoe.htm) met de volgende info:
In 1974 bleek uit een enquête dat er een groep kinderen was die te oud was voor de verhaaltjes uit Okki, maar nog niet de vaardigheden had om de Taptoe te lezen. Daarom lanceerde Malmberg in dat jaar een derde jeugdblad, voor de kinderen uit de tweede en derde klas: Jippo.

Hilde JansmaBHIC zei op 2 januari 2019 om 11:31 uur

Je hebt helemaal gelijk Wilma, ook de Jippo zal voor veel lezers een belletje doen laten rinkelen. Ook een interessante website die je noemt, waarop ook veel van de stripfiguren uit de blaadjes terugkomen; echt een aanrader voor de vroegere Okki en Taptoe lezers.

Mark Goossens zei op 15 maart 2019 om 17:03 uur

Waat! Ik heb in zes jaar abonnement en met veel plezier lezen, tot nu, nooit geweten, of iets van gemerkt, dat de Okki en Taptoe Katholieke blaadjes waren. Nou ja, het mocht toch niet baten.

Wilma Verhofstad zei op 15 maart 2019 om 17:06 uur

Haha Mark, dat was in eerste instantie ook mijn gedachte toen ik het las.

Christian van der VenBHIC zei op 16 maart 2019 om 08:44 uur

Mark en Wilma, eventuele sluikreclame is dus volledig langs jullie heen gegaan :-) Overigens kan ik me voorstellen dat het hem ook vooral zat in wat er níet in zo'n blad stond, niet zozeer in wat er wél in stond. Jullie hebben toevallig geen oude exemplaren meer op zolder liggen? Anders kun je nog eens kijken...

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek staat nog de volgende interessante informatie vermeld:

"In (...) 1959, was het katholieke karakter van Okki nog zeer nadrukkelijk aanwezig. Veel bijbelvertellingen, en brave verhaaltjes over lieve kinderen. Op veel omslagen prijken Maria en Jezus, en elk nummer werd voordat het ter perse ging, voorgelegd aan een bisschoppelijk censor. Maar toch is in deze jaren ook het begin te zien van de verschuiving naar de moderne, niet-confessionele Okki, die spelenderwijs educatief is voor kinderen die leren lezen, schrijven en rekenen. Met strips, verhaaltjes zonder moraliserende ondertoon en puzzels en knutselpagina's naast de bijbelvertellingen, wordt het accent langzaam maar zeker verlegd. En wanneer zelfs de opkomst van het verderfelijke vermaak 'televisie-jolijt' positieve aandacht krijgt, is de kentering zeker ingezet."

Het ligt er dus ook een beetje aan wanneer jullie trouwe lezers waren, of je iets van de katholieke onderstroom hebt meegekregen?

Mark Goossens zei op 16 maart 2019 om 16:10 uur

Dank Christian! Mijn abonnement was in de tweede helft van de jaren ‘70 dus waarschijnlijk had er toen al een kuising van katholicisme plaatsgevonden. Overigens zat daar inderdaad ook de Jippo tussen. Vreemd hoe het geheugen werkt. Ik heb decennia niet aan die blaadjes gedacht, maar die namen, toen ik ze in de kop zag, herkende ik meteen.

Mark Goossens zei op 16 maart 2019 om 16:11 uur

Dank Christian! Mijn abonnement was in de tweede helft van de jaren ‘70 dus waarschijnlijk had er toen al een kuising van katholicisme plaatsgevonden. Overigens zat daar inderdaad ook de Jippo tussen. Vreemd hoe het geheugen werkt. Ik heb decennia niet aan die blaadjes gedacht, maar die namen, toen ik ze in de kop zag, herkende ik meteen.

Christian van der VenBHIC zei op 17 maart 2019 om 12:28 uur

Een woord, een beeld, een geur, allemaal kunnen ze een schat aan herinneringen prijsgeven, Mark :-)

Wilma zei op 17 maart 2019 om 12:51 uur

Mijn lagere-schooltijd was van 1974 tot 1980, de modernisering had toen al toegeslagen. Gisteren heb ik in m’n ouderlijk huis nog op zolder gekeken. Er lagen nog veel spullen uit mijn kindertijd, maar geen Okki’s, Jippo’s of Taptoes meer.
Wél vond ik thuis in m’n plakboek over Queen (ik ben een grote fan) maar liefst 3 middenposters uit de Taptoe. Dit laat zien dat het blad met zijn tijd meeging en zelfs het extravagante Queen ruimte bood.
Jammer, dat je hier geen foto’s kunt uploaden.

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 13:26 uur

Inderdaad Wilma, dan is het wel duidelijk dat de Taptoe midden in de jaren zeventig stond. Wat betreft de foto's: die mogelijkheid hebben (nog) niet maar je kunt ze wel mailen hoor. Als je een scan stuurt naar info@bhic.nl ovv Taptoe, dan zet ik ze graag hier bij.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 maart 2019 om 08:39 uur

Hoi Wilma, bedankt voor het insturen van de posters! Er zijn even wat technische hindernissen (die hebben niets met jouw plaatjes te maken overigens) maar daardoor verschijnen de foto's niet direct. Daar moeten we nog oplossen.

Maar iedereen die ook benieuwd is naar de posters van Queen uit de Taptoe, kan klikken op de linkjes die onder de reactie van Wilma staan. Doe maar eens en je hoort als het ware van zelf Bohemian Rhapsody ;)

Bedankt Wilma!

Mark Goossens zei op 28 maart 2019 om 15:18 uur

Elders op de BHIC site een verhaal over de onlangs overleden Anneke Grönloh in de Taptoe: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/jeugdherinnering-anneke-gronloh-…

Een citaat daaruit dat verklaart waarom ik nooit iets van catechisatie heb gemerkt in die blaadjes: "Na de overname van het blad - van Spaarnestad naar Malmberg (in 1966) - verdwijnt het katholieke karakter van Taptoe vrijwel geheel. Op 4 augustus 2016 verschijnt het laatste nummer en komt er na 63 jaar een einde aan dit blad."

Mijn moeder heeft een zus die toen bij Malmberg werkte en die heeft toen op haar werk twee jaargangen van de Jippo in twee delen laten binden met harde kaft. Ik herinner me die mee te hebben genomen op een zomervakantie naar Italie. Dat was prima vermaak tijdens die urenlange ritten op de achterbank.

Ja kinderen, wij hadden in de jaren '70 geen iPhones of videospelletjes!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.