Vader ontving in 1902, oud elf jaar, een prent: Ter Gedachtenis aan de Eerste Heilige Communie. En 8 december 1907 toegetreden, Voor Eer en Deugd Akte van Toewijding aan de Onbevlekte Maagd. Een week later 15 december werd Reinier de Groot als lid aangenomen en kreeg het Diploma Aartsbroederschap - De Heilige Familie.
[Verhaal gaat verder onder de illustraties]
Moeke kreeg een illustratie zoals altijd met handgeschreven tekst ‘Herinnering aan de eerste H. Communie. Regina Verwijst heeft den 24 Maart 1912 de Eerste H. Communie gedaan in de kerk van Petrus Apostel te Uden.’ Ondertekend A. Spierings, Pastoor. In het midden van de prent een voorstelling van het Laatste Avondmaal waaraan aanzittend twee (uitziende) vrouwelijke volgelingen? Verder kreeg Regina, het Diploma Congregatie van de Allerheiligste Maagd Maria. En ‘is als lid onzer Congregatie aangenomen te Uden de 8sten December 1914’.
Zo was er voor elke kerkelijke gelegenheid een kleurige persoonlijke prent, bij de Eerste H. Communie 27 bij 37 cm, de daarop volgende toetredingen werden groter van formaat tot 37 x 50 cm. Op de slaapkamer van de ouders hingen de trouw- en familieportretten. En zo waren muren van menig huis met Diploma‘s en Roomse prenten bedekt.
In de eerste klas werd op Hemelvaartsdag de Eerste Communie gedaan, maar ik was van 15 juli en werd dan zeven jaar. En dus mocht ik niet meedoen; als enige tweedeklasser deed ik in 1945 m’n Communie. Thuis volgde een discussie: was ik vanaf het moment dat ik zeven werd ook ‘s zondags kerkplichtig, ook al had ik mijn Communie nog niet gedaan?
Bij een sollicitatie werd aan de jonge man gevraagd naar zijn behaalde diploma’s en begon met de Eerste- en Plechtige H. Communie, H. Familie en de Melkcursus. En verder? ‘Nee dat vraag ik niet’, er staat toch duidelijk vermeld ‘Diploma’, zwart op wit en ondertekend! Hiermee waren ‘de Roomse rugzakken’ van m’n ouders op hun vijftiende al flink gevuld. Tegenwoordig is je levensloop een CV.
Thuis werd achter het huis voor elke communicant door broers een versierd pad aangelegd en een boog geplaatst, de spiegel van de goeikamer beschreven met krijt ‘Profiat’ én was er taart.
De platen werden de afgelopen jaren uit de lijst gehaald en in de kleerkast opgeborgen. En nu deel ik ze in dit verhaal met iedereen.
Prenten van de Eerste H. Communie zijn van de drukkerijen B. Kühlen. en P. Reck. Nachf(olger) in M. Gladbach (Dld), de latere prenten van de Nederlandse drukkerij W. Bergmans, Tilburg. Vaders eerste prent werd gedrukt in 18.. en niet geheel gaaf.
Reactie toevoegen