Zo bleef het hele thuisfront op de hoogte. Eigenlijk fungeerden die stukjes, die we nu wellicht columns zouden noemen, als een soort televisie, een blik op de wijde wereld voor de inwoners van Oploo.
Albert Derks heeft de krantenknipsels bewaard en aan het BHIC beschikbaar gesteld. We hebben ze uitgetikt en voorzien van wat illustraties (en de incidentele hyperlink), zodat je een beetje een beeld krijgt van de wereld die die jongeman in 1928 betrad.
Om te beginnen doet de jonge pater, hij is dan 27 jaar, verslag van zijn reis naar Java. De reis, die toen 32 dagen duurde, valt uiteen in vier etappes: per trein van Oploo naar Genua (pdf, 1,7 MB), en dan verder per boot van Genua naar Port Said (begin van het Suezkanaal) (pdf 1,8 MB) en vervolgens vanaf het Suezkanaal naar Malang op Java. Dat laatste traject valt in twee delen uiteen: Van Suez naar Sabang (de meest westelijke stad van Indonesië, op het puntje van Sumatra; pdf, 1 MB)) per boot en van Sabang naar Malang (pdf, 1,5 MB). Dat laatste traject ging vanaf Batavia weer per trein. Die treinreis (met stops onderweg) besloeg nog ruim 800 kilometer, waar Vloet vijf dagen voor nodig had.
Onder het kopje Uit de missie vertelt hij vervolgens over “hoe de Mahomedaan vast”; hoe het er “in de dessa” toegaat en over “de Madoereezen”. Hoewel onder deze laatste column ook weer staat “wordt vervolgd”, hebben we (helaas) geen verdere knipsels met stukjes van de hand van Xaverius Vloet.
|
In de knipsels van Albert Derks zitten echter nog twee andere krantenstukjes van een missionaris in Indië, namelijk van pater Willem Daniëls, missionaris in Maoeloö of Mauloo, zoals het tegenwoordig wordt gespeld, een plaats op het eiland Flores. Zo heten zijn twee stukken ook: Flores!. Het eerste stuk heeft als ondertitel “De kampongs feesten” en gaat over de tijd rond Pasen. Het tweede heet gewoon “Flores! II” en is een vervolg op het eerste stuk. Zijn stijl is heel anders dan die van Vloet, maar ook zijn stukjes zijn heel informatief. In tegenstelling tot Vloet benadert Daniëls de dingen vooral vanuit de religieuze invalshoek.
Reactie toevoegen