Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Henricusgesticht in Beers

Kloosters

De Zusters van Liefde van Schijndel begonnen 14 juni 1897 in een eenvoudig huis met onderwijs en verpleging van zieken en bejaarden. Pastoor H. Smulders had bij legaat van emeritus pastoor Barten een grote som geld gekregen.

Daarbij kwam dat de familie Arts het bouwterrein beschikbaar stelde voor een zusterklooster met meisjesschool. Zo kon het oude gebouw in 1904 vervangen worden door een nieuw klooster, naar ontwerp van architect J. Heijkants. In 1909 vernieuwde men de kapel. Ten behoeve van de bejaardenzorg schonk Theodorus Arts bij zijn dood in 1914 een woonhuis en een boerderij met een weiland.

Foto: collectie BHIC
Foto: collectie BHIC


Het typisch Heijkantse, in traditionele stijl gebouwde huis werd in september 1959 verlaten en helaas een jaar later gesloopt.

Het neogotische klooster bestond uit een tweelaag bakstenen hoofdgebouw met eenlaagse zijvleugels. Het hoofdgebouw had een topgevel waarin een nis met heiligenbeeld. Het dak was bekroond met een open klokkentorentje.

Welke zusters stonden er voor de klas? Wie herinnert zich hen nog? Deel je verhaal op www.bhic.nl.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010 

4

Reacties (4)

Mariëtte van Riet zei op 2 september 2023 om 11:35 uur

Verschillende zusters van ons klooster kan ik me nog heel goed herinneren. Al heel vroeg leerden wij ze kennen omdat wij, mijn broers en ik tegenover het klooster zijn geboren, toendertijd was dat Grotestraat 140.. Op de 'Bewaarschool' was zuster Regina leerkracht. Op de "Lagereschool" waren de klassen verdeeld over drie zusters: klas 1 en 2 zuster Viginie klas 3 en 4 zuster Caspara en klas 5 en 6 zuster Willebertha. De laatste was een zus van Bisschop Bekkers. Toen ik overging vanaf de 2e ging zuster Virginie mee naar 3 en 4! Ik weet nog dat ik dat heel fijn vond, vier jaar lang dezelfde favoriete leerkracht!! Ik ben later met mijn dochter nog eens bij haar in het klooster geweest in Eindhoven en zij kwam ook eens naar ons in Beers. Dat was heel bijzonder!In de hoogste klassen 5 en 6 was voor.het eerst op de school een leken leerkracht juffrouw Tonny van Heerenveld uit Cuijk. Ze was erg aardig en we vonden haar ook zo móói..heel anders opeens iemand zonder sluier voor de klas!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 september 2023 om 15:02 uur

Dank Mariëtte voor het delen van deze warme herinneringen. En wat mooi dat uit die kostschooltijd zo'n blijvend en goed contact is gegroeid met zuster Virginie. En dan ineens 'lekendocenten' voor de klas, dat zal ook wel een overgang zijn geweest inderdaad. Waren daar grote verschillen tussen, in hoe zij en de zusters onderwijs gaven? Vertel nog eens verder als u wilt. Hartelijke groet,

Mariëtte van Riet zei op 11 september 2023 om 18:02 uur

Hallo Thijs,
Het was geen kostschool maar een gewone Lagere school..zo heette dat toen.
Echter op 30 december 1981 hebben Henk Mijnsbergen en ik bij de notaris in Cuijk de "Stichting Katholiek Basisonderwijs Beers" opgericht. Wij waren toendertijd resp. voorzitter en secretaris. De wet op het Basis onderwijs werd in 1985 ingevoerd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 september 2023 om 13:43 uur

Ja inderdaad, ik ben abuis excuses! (Ik reageer regelmatig op kostschoolverhalen op bhic.nl en dan sluipt dit erin..) Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.