Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Emmanuelgesticht in Son

Kloosters

De Zusters van Liefde van Schijndel vestigden zich op 2 juli 1878 in Son. Het oudste deel van hun klooster dateert van 1876-1878. De zusters kwamen hier op initiatief van pastoor Dobbelsteen. Volgens de kroniek zou het klooster door hem ontworpen zijn:

"Pietje Prinsen zou met Toon v.d. Ven van dat klooster zijn de aannemer, de opzichter en uitvoerder, opperman en metselaarsbaas tegelijk. Pastoor zou voor architect spelen."

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

In 1906 werden er nieuwe, ruime scholen bijgebouwd. Om het huis werd in 1930 een nieuwe muur gemetseld in een groot formaat baksteen, aan de linkerzijde verrees een nieuwe kapel. De architect van deze verbouwingen was H. de Graaf uit ’s-Hertogenbosch. In 1969 kwam de naam De Vloed in beeld.

In december 1990 is het klooster opgeheven en een jaar later werd het gebouw verkocht aan bouwbedrijf Schellekens. In 1993 werd hotel-restaurant La Sonnerie er gehuisvest.

Weet je nog welke zusters er in Son woonden? Wie gaven les op de scholen? Deel je herinneringen op www.bhic.nl.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

4

Reacties (4)

h.hutten zei op 28 januari 2019 om 19:24 uur

In 1906 werd er een nieuwe meisjesschool gebouwd. Dit gebouw is nu in gebruik als brasserie, als onderdeel van hotel-restaurant 'De Sonnerie'.
De buitengevel (van het in 1878 gebouwde klooster) en de kapel zijn van 1939. De Zusters van Liefde (van Schijndel) verlieten het pand in 1990.
P.S. De naam 'De Vloed' is een oude toponiem, bestaat nog steeds als naam voor een van de Sonse wijken en werd in 1955 gegeven aan het Sonse bejaardenhuis, het huidige 'Berkenstaete". Deze naam heeft dus niets te maken met het klooster. Meer info: Heemkundekring Son en Breugel.

Hilde JansmaBHIC zei op 30 januari 2019 om 11:29 uur

Bedankt voor je uitgebreide aanvulling op dit verhaal. Begrijp ik het goed en heeft 'De Vloed' nooit iets te maken gehad met het klooster en bijbehorende schoolgebouwen?

Henk Hutten zei op 30 september 2019 om 18:09 uur

Tot het midden van de jaren zestig verzorgden de zusters ook enkele bejaarden in het klooster. De functie van verzorgingshuis werd in 1965 overgenomen door een nieuwe locatie aan de overzijde van de Nieuwstraat. Dit verzorgingshuis kreeg als naam "De Vloed" (toponiem van het gebied). Bestuur los van het klooster en de Congregatie van de Zusters.

Adriaan de Mol zei op 23 oktober 2019 om 15:25 uur

De eerste jaren van de Vloed was zuster Helena-Maria de directrice die in de Vloed een appartement had, maar uit het klooster kwam. Voor een plaats in het huis moest je je aanmelden op het Gemeentehuis bij de sociale medewerker. Het liefste hadden ze dat je de gehele financiële situatie aan hen over deed. Oorspronkelijk was het bedoeld voor inwoners van Son en Breugel. Toen dat niet "vol" liep konden ook inwoners van S &B er terecht die voor hun ouders moesten "zorgen". Zodoende kwamen mijn ouders in aanmerking voor een aanleunwoning.
Dan hadden ze later voorrang als opname in de Vloed nodig was. En dat is ook gebeurd. O

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.