Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Ignatiusgesticht te Eindhoven

Kloosters

Dit huis aan de Tongelresestraat 483 is op 28 november 1910 opgericht door pastoor J. van Vlokhoven, heerbroer van de toenmalige algemeen overste van de Zusters van Liefde van Schijndel , zuster Ignatia. De zusters begonnen met een bewaarschool, een lagere school en een naaischool, ze verzorgden ook bejaarden.

Eindhoven, klooster van St.-Ignatius, c. 1910. Foto: Collectie Zusters van Liefde van Schijndel
Klooster van St.-Ignatius, c. 1930. Foto: Collectie Zusters van Liefde van Schijndel.

Architect J. Fransen uit Roermond ontwierp het klooster. In 1926 plaatste architect F. Vervest een verdieping op het bestaande gasthuis.

Het gebouw werd in 1977 afgebroken en vervangen door nieuwbouw, naar ontwerp van architect Moeskops. Rond 1998 werd dit pand nog uitgebreid. Gezien het afnemend aantal bejaarde zusters moest de congregatie een van haar drie kloosters afstoten. Begin 2009 werd het gebouw verkocht aan de GGzE, voor begeleid wonen van mensen met een psychiatrische beperking.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Yvonne Henderson zei op 10 december 2018 om 03:59 uur

Ik heb een foto uit 1978 van de sloop van het klooster, dat gebeurde pas nadat het nieuwe klooster gebouwd was. Het staat dan ook niet op exact dezelfde plaats, maar verder naar achteren.

Mariët BruggemanBHIC zei op 10 december 2018 om 12:20 uur

Bedankt voor je reactie Yvonne, mocht je de foto aan ons op willen sturen (info@bhic.nl) dan zouden we die graag bij jouw reactie willen plaatsen. Alvast dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.