Veel cisterciënzerkloosters bevorderden de verering van hun ‘tweede stichter’ St. Bernardus, apostel van de vrede. Hij werd ook aangeroepen tegen besmettelijke ziekten bij mensen en vee. In de kloostertuin van Nieuwkuijk stonden daarom een Bernarduskapel en een Bernardusbeeld. Op de 20e augustus werd zijn feestdag gevierd.
Vanaf 1939 stelde de prior van Mariënkroon de Bernarduscultus open voor het brede publiek, en waarschijnlijk vooral door de oorlogsdreiging liep het toen storm. Veel gelovigen kwamen op 20 augustus van dat jaar om 10.00 uur naar de rechtstreeks door de KRO-radio uitgezonden hoogmis in de kloostertuin en liepen er om 15.00 uur in de processie mee. Deze processie werd opgeluisterd door een Bosch` zangkoor en de harmonie van het Tilburgse jongensgesticht ‘Huize Nazareth’. Het lidmaatschap van de Bernardusbroederschap kostte ƒ0,25 per jaar of eenmalig ƒ2,50 voor de rest van je leven.
Met 2000 pelgrims was het deelnemertal in augustus 1942 aanmerkelijk hoger dan in 1939. In 1941 werden de pelgrims daarom naar plaats van herkomst verdeeld over de zondagen rond de 20e augustus. Iedere plaats kreeg ook eigen broedermeesters en zelatricen. In de jaren vijftig verdween de Bernardusprocessie uit Nieuwkuijk. Een in 1963 ondernomen poging om de cultus nieuw leven in te blazen mislukte.
In 2002 verkochten de paters het kloostercomplex aan de religieuze beweging Focolare.
Reactie toevoegen