Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De bedevaart van Anna Noyen

Rooms prentenboek

Op 3 augustus 1939 ging Anna Noyen met haar nichtjes Marie en Bertha op bedevaart naar Lourdes. Ze maakten met 17 deelnemers uit Oirschot deel uit van een groep van 870 pelgrims uit België en Nederland, die in twee treinen naar Zuid-Frankrijk reisden. Op deze reis maakte Anna dagboekaantekeningen.

Programma van de Lourdesbedevaart, klik voor een vergroting
Programma van de Lourdesbedevaart, klik voor een vergroting

De bedevaart werd georganiseerd door het Bisdom Gent, maar Anna verwijst ook naar een handboekje van de Montfortaanse Lourdesbedevaart, waarin de plaatsen die onderweg werden aangedaan zijn beschreven.

Per bus en trein reisde het Oirschotse gezelschap naar Roosendaal, om daar de Oranje trein te nemen. Het religieuze gehalte van de reis was hoog: bij vertrek hieven de reizigers al het lied Te Lourdes op de bergen aan en het programma geeft netjes aan bij welke plaatsen er rozenhoedjes of andere gebeden waren gepland.

Lisieux (collectie J. Noyen)
Lisieux, Maison des Buissonnets

Anna beschrijft wat ze zoal vanuit haar coupé kon zien, kerken, mijnen, schade nog van de Eerste Wereldoorlog. Maar ook waar ze slapen en wat ze allemaal te eten kregen. En niet te vergeten de religieuze plechtigheden. Wat te denken van zaterdag 5 augustus: voor het ontbijt een Communiemis, na het ontbijt een Hoogmis, ’s middags Lof en voor het avondeten nog een Kruisweg.

Lourdes, processie op de Esplanade
Lourdes, processie op de Esplanade

De eerste overnachting vond plaats in de bedevaartplaats Lisieux, waar na de H. Mis in de basiliek het huis van de Heilige Theresia en het carmelietenklooster werden aangedaan. ‘s Middags reisde het gezelschap door naar St. Laurent sur Sèvre, thuisbasis van de Monfortanen. Direct na aankomst van de trein begonnen de pelgrims aan een wandeltocht van een half uur naar de kerk. Daar werd eerst het Lof bijgewoond, zodat pas om half tien aan de avondmaaltijd kon worden begonnen.

Op de Pic du Jer. In het midden zit Anna
Op de Pic du Jer. In het midden zit Anna

De volgende middag en avond was het groot feest, toen reisleider Pater Polman de geboorte aankondigde van “een princesje”, dat we nu kennen als prinses Irene. En de Belgische deelnemers vierden het vrolijk mee!

Handschrift van Anna Noyen
Handschrift van Anna Noyen

Op zondag 6 augustus arriveerde de trein ’s avonds in Lourdes. De volgende dagen waren gevuld met missen, met bezoeken aan de grot, aan het huisje van Bernadette, aan de basiliek en de crypte. En natuurlijk dagelijks met Missen, processies, Kruisweg etc.

Toch bleef er ook ruimte voor toeristische activiteiten: tochten door de Pyreneeën, een sneeuwballengevecht in de zomer. En zelfs voor een voet in Spanje, waar pas een paar maanden eerder de burgeroorlog was afgelopen.

Op 11 augustus begon ’s middags de treinreis terug. Onderweg was er nog tijd om in Parijs de ochtendmis te horen, de Notre Dame te bezoeken en het lof in de Sacré Coeur bij te wonen.

In de avond van 12 augustus arriveerde het Oirschotse gezelschap met wat vertraging weer thuis.

Lees hier het reisverslag van Anna Noyen

Alle illustraties zijn afkomstig uit de collectie van de familie Noyen. Deze zal deels worden ondergebracht bij heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot.

Met dank aan Jos Noyen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.