Ook zijn er theorieën die beweren dat het worstenbroodje is ontstaan als offerbrood, uit de tijd van de heidense vruchtbaarheidscultus. De vulling van vlees zou samen met het broodomhulsel mogelijk verwijzen naar de veestapel en het gewas. En dan bestaat nog het idee dat het een manier zou zijn om vlees langer goed te houden door het in het deeg te rollen en te bakken.
Uit de nachtmis
Wat er ook van waar is: voor veel Brabanders herinnert het worstenbroodje hen aan hun jeugd. Terug uit de nachtmis at je thuis – koud van de lange zit in de kerk en rillerig van het late tijdstip - met z'n allen een worstenbroodje. Kop warme chocolademelk erbij en dan naar bed. Tegenwoordig staan ze het hele jaar door op het menu maar tijdens carnaval en andere feesten zijn er pieken in de consumptie zichtbaar.
Sinds 1995 bestaat de wedstrijd Wie maakt het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Op deze manier wordt de traditie doorgegeven en maakt ook de jeugd kennis met de cultuur van het bakken van de worstenbroodje. Jaarlijks doet Omroep Brabant verslag hiervan en winnen zorgt voor eeuwige roem onder bakkers en - niet onbelangrijk - goede verkoopcijfers. Bovendien hebben we het hier niet langer over ‘zomaar’ een Brabants product: sinds dit jaar zijn het Brabantse worstenbroodje (en de “bijbehorende cultuur”, volgens de officiële omschrijving) opgenomen in de lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed van de Unesco.
Geheim...
Wat is nu het geheim van een goed Brabants worstenbroodje? Volgens kenners draait het om de ingrediënten van de worst, de juiste kruiden en geduld. Gehakt heeft namelijk de neiging flink te krimpen als het bakt dus het gevaar van een broodje lucht met een klein worstje erin is constant aanwezig. Maar wie zorgt voor een goede balans tussen de smaak van het gehakt, paneermeel en eieren, kan rekenen op veel succes.
Wil je zelf aan de slag? Kijk dan op Nondejuwalekker en bak ze bruin...
Reactie toevoegen