Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Jeugdcentrale in Vught

Rooms prentenboek

In onze parochie, die viel onder de H. Hartkerk in Vught waren, met name de Broeders van Dongen zeer actief. Het verenigingsleven, of wel De Jeugdcentrale, omvatte bijna iedere tak van sport en niet alleen op ‘sportief’ terrein.

Broeder Laetantius, leider van het koor, in gesprek met Guus Jansen, 1955 (Foto: Fotoperbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonummer 1634-006334)De Jeugdcentrale werd, dacht ik, in 1950 opgericht. Centraal in vele activiteiten stond het Parochiehuis in de Van de Pollstraat. Zo waren er een Balletafdeling, Filatelie (indertijd nog als Philatelie geschreven), Jeugdharmonie, toneel en zelfs een Luchtvaartclub. Er werd in ‘competitieverband’ gevoetbald, gevolleybald, tafeltennis gespeeld en gedamd. Ongetwijfeld zal ik wel iets vergeten, dus corrigeer me maar.

Centrale Jeugddag van de H. Hartparochie, 21 juni 1953 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonummer 1634-007870)

Zelf voetbalde ik  bij JCV, Jeugdcentrale Voetbal. Natuurlijk speelden we niet binnen de KNVB, maar zgn. interparochiaal. We speelden tegen de voetbalteams van andere parochies uit de omgeving. Onder leiding van een broeder, zijn naam ben ik vergeten maar hij kwam uit Valkenswaard en had bij De Baronie gevoetbald, gingen we per fiets naar onze tegenstanders. Zo speelden we tegen De Muntel uit Den Bosch maar ook tegen het Vughtse JEEP. Toen ik later bij, natuurlijk, ‘R.K.VV.’ Wilhelmina uit Den Bosch ging voetballen kwam zelfs de pastoor bij ons thuis om mij cq. mijn ouders van dat dwaze idee af te brengen!

Optreden van het Jeugdcentrale Koor (BHIC, Beeldcollectie Jansen de Wit nr. 1906-000465)

Natuurlijk was het pareltje van de Jeugdcentrale Het Jeugdcentralekoor o.l.v. Broeder Laetantius, die ook het hoofd was van onze Aloysiusschool. Er werd opgetreden voor de radio, uiteraard alleen voor de KRO. Er werden langspeelplaten (op vinyl) uitgebracht en er werd opgetreden. Ik herinner me nog een optreden in de tuin van Ivo van Haaren, de schoenfabrikant. Er waren solisten, o.a. Christine Spierenburg. Toen ik later nog eens in Vught was zag ik dat de nieuwe autoweg naar Tilburg die tuin zo ongeveer had gehalveerd.

Viering van het eerste lustrum van de Jeugdcentrale, 24 juni 1955 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonummer 1634-009539)

 Foto's

  1. Broeder Laetantius, leider van het koor, in gesprek met Guus Jansen, 1955 (Fotoperbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonummer 1634-006334)
  2. Centrale Jeugddag van de H. Hartparochie, 21 juni 1953 (Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonummer 1634-007870)
  3. Optreden van het Jeugdcentrale Koor (BHIC, Beeldcollectie Jansen de Wit nr. 1906-000465)
  4. Scouting bij de viering van het eerste lustrum van de Jeugdcentrale, 24 juni 1955 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonummer 1634-009539)
29

Reacties (29)

Marilou NillesenBHIC zei op 12 november 2019 om 09:27 uur

Bijzonder verhaal, Ton! Tekenend voor de tijd van toen, maar vooral een mooie verzameling herinneringen. Heb je nog wel eens contact met iemand van de Jeugdcentrale?

Ton Wagenaars zei op 5 januari 2020 om 15:56 uur

L.S. Deze dagen is huize Schoonveld gevallen onder de slopershamer. Bijn luguber om te zien. Ik schrijf er een column over. Groet en zo.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 januari 2020 om 10:24 uur

Dag Ton, kunnen we je column ergens online terugvinden? We plaatsen er graag een linkje naar.

Ton wagenaars zei op 6 januari 2020 om 11:05 uur

Mevrouw, column verschijnt deze week op internet bij de nieuwszender NOVO3. Vughtse radio en TV. Gewoon intikken met daarna het woord "columns". Ik publiceerde al eerder artikelen over JC in Vught. Bijvoorbeeld boek: " Vught in aanzichten tachtig thema's over een deftig dorp". Een groet en zo!

Marilou NillesenBHIC zei op 6 januari 2020 om 12:44 uur

Bedankt voor de aanvulling, Ton. Voor het gemak zet ik het linkje hier bij: https://www.novo3.nl/columns/

Dan kunnen we je volgen ;)

gerard adema zei op 22 januari 2020 om 17:59 uur

leuk om dit tegen te komen. zelf volop bezig geweest bij onze jc. gevoetbald, gezongen in hilversum, voorburg, de gevangenis, de heili hartkerk, m-dag in utrecht radio en tv, concertgebouw etc. natuurlijk met 3 bussen van kras. de vlag mogen dragen bij het jaarlijks defile….het parochiehuis heeft voor ons hele gezin en grootouders veel betekend. opa en mijn vader waren concierge en alle familieleden en verwanten hebben er de nodige uurtjes door mogen brengen en ieder met zijn of haar herinneringen en die zijn ontelbaar. hoger streven, de instuif, roomsch toneel, de harmonie, tafeltennis..... memories van een oud vughtenaar uit de catharinastraat….

gerard adema zei op 22 januari 2020 om 18:06 uur

ik ga wat namen noemen en misschien roept dat reacties los: Dr. van Spaandonk, Dhr. Burger, Broeder Laetantius, broeder Damasus, broeder Tertellinus (broeder stencillinis), Wim Krijnen, Familie Swartjes, familie Adema, firma Kluytmans, Dhr. van de Braak (bibliotheek), broeder Eymard, er zijn er nog zoveel....ik wacht wel af!

gerard adema zei op 22 januari 2020 om 18:34 uur

ton, de eerste voetbalbroeder was barthelomeus en later werd dat broeder henricus

gerard adema zei op 22 januari 2020 om 18:47 uur

goh...en nu schiet me ineens iets te binnen. nog niet zo lang geleden heb ik een slot met 2 sleutels weggedaan. wist niet meer waar ze van waren. nu herinner ik het me weer. gekregen van dhr. van (der?) eijnden, de laatste leider van het jc voetbal. sleutels waren van de poort en het kleedhok van ons veld aan het laantje van boerke spoor waar ik later nog heel wat jonge mennekes heb mogen "leren" voetballen. sund!

Ton Wagenaars zei op 22 januari 2020 om 20:38 uur

Jongmens Adema, wees gegroet, loop nog geregeld door oude buurt omdat een van mijn kinderen daar in de buurt woont. Vrees niet: ik ken nog welhaast alle vroegere gezinnen. Ook al uw herinneringen deel ik. Schreef er enkele lezenswaardige verhalen over. Gaf zelf n jaar of 20 les in de zesde klas van de Aloysiusschool en kende daar een uiterst leerzame en luisterrijke tijd. Nu is dus echter alles weg: de Beeldenstorm heeft alles weggevaagd. Koester derhalve de herinneringen. P.S Zelfs het zgn " Boerenlaantje" heet thans Titus Bransmalaantje.... Groet de uwen en geluk! Hora Est!

gerard adema zei op 22 januari 2020 om 21:47 uur

jammer he, maar herinneringen blijven. veel, heel veel. maar ja alles komt en gaat. parochiehuis of schoonveld zoals u dat noemt...weg... zaal 1: voor en achterzaal. voorzaal voor grote zaken van het toneel, de revue, etc. de achterzaal was de vaste repetitie ruimte voor de jc harmonie. zaal 2 de bibliotheek. zaal 3 voor de sint vincentius vereniging. zaal 4 voor vergaderingen en garderobe bij voorstellingen. zaal 5 en 6 waren bestemd na uitvaarten om na te praten en wat te nuttigen maar ook als repetitieruimte voor het mannenkoor. zaal 7 handenarbeid, zaal 8, toegang tot de filmcabine en opslagruimte. zaal 9 voor de tafeltennis maar werd afgekeurd wegens instortingsgevaar. er is veel meer te vertellen maar ik ben op tegenstand gekomen op bepaalde figuren uit vught, die twijfelde aan de juistheid van mijn woorden en dat doet me pijn. hun belangen waren anders en voor hen belangrijker dan de mijne. heb me daar bij neergelegd. ware verhalen schijnen niet verteld te mogen worden. no hard feelings. wil graag verder praten maar niet via dit medium.

Marilou NillesenBHIC zei op 23 januari 2020 om 10:36 uur

Bedankt voor jullie berichten, Ton en Gerard.

En Gerard, wat vervelend te horen dat je op zulke tegenstand bent gestuit. We hebben uiteraard alle respect voor je standpunt dat je liever niet hier je verhaal wil delen maar weet dat wij te allen tijden open staan voor ieders verhaal, ongeacht de strekking ervan.

Veel dank dat je hier hebt gereageerd.

Ton Krijnen zei op 26 januari 2020 om 11:08 uur

Hallo Ton en Gerard,

Weer eens de website bezocht. Opnieuw komen er weer allerlei herinneringen naar boven. De Aloysiusschool. Eerste klas, Broeder Damascus, 2e klas Meester Brekelmans, derde klas Broeder Hermingald, vierde klas Bathlomeus, vijfde klas, Broeder Ymard en zesde klas Broeder Laetanius en Broeder Hermonius?????, een broeder met een prachtige kop met grijze haren en hij kon zo mooi vertellen over heilgen die hun leven 'voor ons' hadden gegeven. Het jaarlijkse St Aloysiusfeest op het schoolplein; de klimpaal met daar bovenin hangend een ijzeren fietswiel waar allerlei cadeautjes er aan, echter de klimpaal was met groenen zeep ingesmeerd. Ballen gooien en zaklopen en vooral die heerlijke glazen ranja. Mijn eerste voetbalschoenen, gemaakt van oude hoge schoenen waar schoenmaker Vaantje (Van de Vaan), die enige huizen verderop van ons woonde op de Helvoirtseweg, zeer kunstig van stukje leer doppen onder had gemaakt. En ja, die vele uren die we al voelballend bij JCV hebben doorgebracht. Van de klasfoto's die ik het BHIC opstuurde herken ik nog zeker driekwart van alle jongens. Helaas, als weer eens in Nederland zijn en wandelen door Vught, blijkt weer eens hoe oud we zijn!!!!!!

Het gaat jullie allen goed.

Ben van Leur zei op 4 mei 2020 om 18:25 uur

Al deze herinneringen komen nu weer terug. Ben van 1940 en heb ook op de Aloysiusschool gezeten en ook gezongen met het koor. Studio-opnames met het orkest van Klaas van Beek.
Woon nu meer dan 50 jaar in het buitenland.

Gerard Adema zei op 5 mei 2020 om 00:01 uur

Ben van Leur...helaas ken ik die niet. Mogelijk heb je een jongere broer die ik op de Aloysiusschool ben tegengekomen. Ja herinneringen. Zeker in deze tijd wanneer er nog meer tijd is om na te denken over wat er allemaal was..... Vandaag onder de indruk van de herdenking van kamp Vught waar ieder van ons "van toen" ongetwijfeld herinneringen heeft....een eigen belevenis......daar is niemand van ons aan ontkomen. Het ga je goed Ben. Ook al woon je in het buitenland.... het is en was goeie grond daar in Vught om groot te mogen 14groeien in vrijheid.

Ton Wagenaars zei op 8 juli 2020 om 14:12 uur

Lectori Salutem, Mijn jongere broer Hand schrijft momenteel een boek over de tafeltennisclub JCV. Daarbij ook oog voor het eens zo bepalende huize Schoonveld. Een vraag die tot dusverre niet is beantwoord: Wie stelde de grote figuur voor aan de zijkant van de hoofdingang. Een zandstenen beeld ongeveer twee meter hoog. Wie weet het antwoord. Het beeld zou bewaard zijn en ergens in de omgeving herplaatst worden na voltooiing van de bouw van de nieuwe woningen .

Marilou NillesenBHIC zei op 8 juli 2020 om 15:09 uur

Hallo Ton, bedankt voor je berichtje. Goeie vraag! Ik durf het niet te zeggen en ook een snelle online zoektocht leverde niets op. Maar mogelijk weet iemand anders die dit leest het wel? Hopelijk meldt diegene zich hier, we kijken uit naar het antwoord!

Gerard Adema zei op 8 juli 2020 om 18:29 uur

Ondanks de honderden uren in het parochieshuis doorgebracht, moet ik ook zeggen: ik weet het niet. Ik herinner me ook geen beeld daar, maar als je zegt, dat het daar geweest is.... ik heb het nooit opgemerkt. Trouwens een vraag: Ben je Ton Wagenaars uit de St. Catharinastraat? Zoon van de echte gemotoriseerde "veldwachter"?

Gerard Adema zei op 8 juli 2020 om 18:34 uur

Suggestie. Het zou "zomaar" een heilig hartbeeld kunnen zijn. Heilig Hartparochie, het parochiehuis...... ik weet het niet en ik kan me dat beeld echt niet voor de geest halen, sorry...

Marilou NillesenBHIC zei op 9 juli 2020 om 10:35 uur

Maar veel dank voor het meedenken, Gerard, wellicht brengt het anderen wel weer op ideeën... We wachten af!

J.H. te Brake zei op 9 juli 2020 om 13:25 uur

Lees met interesse jullie teksten . Veel herkenbare zaken ook al ben ik enkele jaren jonger van 1952 en lid geweest bij het jeugdcentrale koor.
Woonde op de Schoonveldsingel nr 31. van 1953 t/m 1975
Mijn ouders woonde er tot 1990.
Vader was bij de gemeente politie.

gerard adema zei op 9 juli 2020 om 13:31 uur

en je zat bij onze Nico in de klas op de Aloysiusschool. John was toch de naam en een zus Wilma? Die familie ken in nog zeer goed. Ook Harrie van Delft was een van je klasgenootjes destijds.....

J.H. te Brake zei op 9 juli 2020 om 14:16 uur

In de klas weet ik niet zeker maar trokken wel met elkaar op.
Ik had nog 3 andere broers
Berry 1953-2003+
Ruud 1955 woonachtig in Vught
Ed 1959 woonachtig in Vught
Woon zelf sinds 2002 in Vlijmen

Cor Seesink zei op 10 augustus 2020 om 16:42 uur

Beste mensen,
Ik heb alle verhalen van jullie gelezen. Ik heb van 1954 tot 1959 in Vught gewoond, nl. Op Juvenaat Mariaoord in de wat nu heet Glorieuxlaan. Ik zat daar op de mulo en heb daar o.a. Muziekles gehad van Br. Laetantius. Wij jongens van Mariaoord zaten niet op het koor, maar ik heb er altijd veel bewondering voor gehad. Onze 4de muloklas mocht zelfs een keer mee naar Hilversum voor de opnamen van Tierlantijnen.
Ik heb nog steeds heel wat muziek van het koor, maar helaas wat weinig foto’s. Als er bij jullie oudkoorleden zijn met foto’s van het koor, zou je er deze fan een enorm groot plezier doen om die te scannen en mij toe te zenden. Vught heeft nog steeds een heel bijzondere plek in mijn hart.
Bij voorbaat dank voor je te nemen moeite.
Cor

gerard adema zei op 11 augustus 2020 om 00:27 uur

Fijne reactie! Ook ik heb Mariaoord mogen "beleven". Heeft weldegelijk invloed gehad op de rest van mijn leven. Muziekonderwijs hoorde er voor mij ook bij. Ik hoefde geen studielessen te volgen omdat dat niet nodig was gezien de positieve resultaten en ik mocht sporten (voetballen) en muziek maken. Ben de naam van de muziekleraar kwijt. Gaf pianoles (individueel) en klassikaal vertelde hij , onder andere, het verhaal van "Die Moldau". Hij was ook koorleider daar. Door zijn geestdrift en overtuiging is dat me altijd bij gebleven en mede door hem ben ik aan het werk gegaan als dirigent. "Helaas" kwam ik erachter, dat er naast jongetjes ook nog meisjes op deze aardkloot rondliepen. Mariaoord was een fantastische plek voor scholing op allerlei gebied: kennis, saamhorigheid, discipline, fatsoensnormen, etiquette..... Ik ben later in militaire dienst gegaan en eerlijk gezegd.... dat was een makkie na het (soms) gedrilde leven (zo heb ik het ervaren) van de broeders van de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes.... (Blad-)muziek heb ik volop, maar helaas.... foto's ontbreken...

Wiet van Gent zei op 13 januari 2021 om 21:27 uur

Ik ga reageren eerst weten of het lukt en er reacties zijn.
Ben van’41 en tot ‘64 heel actief in het Vughtse verenigingsleven.

Gerard Adema zei op 14 januari 2021 om 00:09 uur

Nou Wiet.... uitdaging.... kom maar op. Eén reactie beloof ik alvast!

Wiet van Gent zei op 14 januari 2021 om 17:02 uur

1. Ik ben Wiet van Gent. (1941) Gewoond in de Marggraffstraat 23 tot 1953,daarna ‘s-Hertogenbosch aan de Parade tot juli ‘67. Het verenigsleven in Vught bleef mij altijd trekken : De Jeugdcentrale (koor,voetbal,tafeltennis,filatelie (men.Raaymakers?) en JVC volleybal.
Maar ook TICO en later Hockeyclub MOP en Prins Hendrik atletiek.
Het koor mocht ik bij van br. Laetantius zonder al teveel voorzingen, kon geen noot lezen (nog niet) en ging omhoog of omlaag afhankelijk van zijn zwaaiende armen en niet te hard want mooi zingen kon ik niet.
Maar de optredens in Hilversum op de radio met het KRO orkest o.l.v. Klaas van Beek en bekende solisten(o.a. Karel v.d. Velden,Christine Spierenburg), de concerten in de tuin van de van Haarens met de Harmonie (van van Haaren?), maar ook het zingen tijdens de nachtmis zowel in de H.Hartkerk als op Voorburg. De ouderen leden van het koor zorgden heel goed voor de jongeren zoals Frans Kuper,Albert de Kroon,Victor Houba,e.a.
De tafeltennis afdeling,die uitgroeide tot een ongekend niveau in de loop der jaren. Wim Krijnen de grote animator maar ook een man met een natuurlijk gezag, die goed gevoel voor omgang met de jeugd had.
Met wie speelden we in die tijd : Pieter van der Steen,Gerrit Franssen, de Laat,Henk Bloks (fijne Kerel,kom er nog wel op terug),Otje van de Ham,Ton Klaassen en Pim Mesker.

Tot zover, mijn overpeinzingen en fijne herinneringen aan JVC die met de ‘kerkelijke’ initiatiefnemers een geweldige speel-leefomgeving realiseerden in onze Parochie. Wiet

Gerard Adema zei op 14 januari 2021 om 18:02 uur

Heel veel herkenbaar Wiet. Ondanks het leeftijdsverschil zijn er tal van overeenkomsten. Margraffstraat 23 .... uiteindelijk woonde daar mij toekomstige vrouw. Tafeltennis op de zolder van het parochiehuis, TICO was (veel te) snel vergane glorie, volleybal nationale trots onder leiding van Rob Hagmang die op de Schoonveldsingel woonde (bij ons om de hoek), zingen in de nachtmis werd overgenomen door broeder Eymard met zijn koortje en wij mochten daags erop het lof zingen en naar Vosseveld, de jeugdgevangenis en naar Voorburg. Naar Hilversum... 3 bussen van Kras... de Ramblers, de boertjes van buuten, Bert Robbe, ach zoveel. Mooi he, op de oude dag zulke dingen tegen mogen komen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.