Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het H. Hartklooster in Woensel

Kloosters

Door toedoen van de toenmalige pastoor Van Liempd hebben de Zusters van Liefde van Schijndel zich in 1880 naast de Woenselse kerk gevestigd. Kort daarop openden ze een meisjesschool. De zusters hadden een verpleegtehuis, verzorgden bejaarden en hadden ook opleidingen hiervoor in het gebouw gevestigd.

Eindhoven, het H.-Hartklooster aan de Kloosterdreef, 1924. Foto: Collectie Jan SmitsEindhoven, het H.-Hartklooster aan de Kloosterdreef, 1924. Foto: Collectie Jan Smits

De bouwgeschiedenis van het kloostercomplex is gecompliceerd. De gasthuisbouw werd in 1888 flink uitgebreid. De huiskapel was al in 1881 klaar, maar pas in 1901 kon men beginnen aan de bouw van een ruim bedehuis.

Aan de Houtstraat bouwde architect L. Kooken in 1915 een meisjesschool en een bewaarschool. In 1923 bouwde architect M. van Beek uit Eindhoven er aan de Kloosterdreef een kleuterschool bij met een overdekte speelplaats. Het oude gasthuis werd in 1924 vervangen door een nieuw klooster van dezelfde architect, rechts naast de oude kapel gelegen. Nog later verrees een apart gebouw voor de bewaar- en kleuterscholen.

In 1944 is het complex  tijdens de luchtaanval gespaard gebleven, op wat lichte schade na. Men nam  tijdelijk een aantal dakloze zusters uit Wijbosch op. Begin 1960 opende men met behulp van een arts het eerste verpleeghuis van Eindhoven. In 1970 is de verpleging van bejaarden door de Stichting De Weerde overgenomen en is het oude verpleeghuis gesloopt. De zusters hebben het klooster opgeheven in 1980.

Eindhoven, het H.-Hartklooster aan de Mgr. Swinkesstraat, 1980. Foto: Collectie Jan SmitsEindhoven, het Huis Kloosterdreef aan de Mgr. Swinkesstraat, 1980. Foto: Collectie Jan Smits

Een aantal zusters bleef in een zijvleugel van het oorspronkelijke klooster wonen. De zusters, die tot dan woonden in het gebouw Kronehoef, verhuisden in 1981 naar het huis Kloosterdreef aan de Mgr. Swinkelsstraat 3, dat in 1980 was gebouwd naar plannen van architectenbureau F.A. Geenen uit Eindhoven. Tussen 1985 en 2000 ging het aantal zusters snel achteruit.

Eindhoven, kapel van het voormalige H.-Hartklooster aan de Kloosterdreef, 2010. Foto: Fren NabuursToen de communiteit in 2002 werd opgeheven is Kloosterdreef verkocht aan een projectontwikkelaar. Daarmee kwam een einde aan 122 jaar zusters van Schijndel in Woensel. De zusters verhuisden naar Tongelre, Annahof en het moederhuis.

Van het klooster aan de Kloosterdreef rest slechts de kapel, die thans is omgeven door woonzorgcentrum De Horst-Kronehoef. Het is gebouwd door architectenbureau De Bever. Het klooster aan de Mgr. Swinkelsstraat is in 2006 afgebroken voor woonflats.

Aan de vroegere binnentuin staat de neogotische kapel. Dakkapellen en een klokkentoren sieren het dak. Het klooster aan de Mgr. Swinkelsstraat 3 was een sober gebouw met een brede voorgevel. Op de begane grond werd deze gevel in het midden doorbroken door een hardhouten ingangspartij.

 

Eindhoven, kapel van het voormalige H.-Hartklooster aan de Kloosterdreef, 2010. Foto: Fren Nabuurs

 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

G. de Roy zei op 5 oktober 2018 om 12:55 uur

Klopt het dat er in 1940 ook kinderen werden geboren in het klooster? Mij is verteld, dat ik er in april 1940 geboren ben.

Marilou NillesenBHIC zei op 8 oktober 2018 om 20:25 uur

Mogelijk dat de Zusters van Liefde hierover meer weten, G. de Roy.
U kunt hier verder informeren:
http://www.zustersvanliefde.nl/tekst/2/adres.html

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.