De bouwgeschiedenis van het kloostercomplex is gecompliceerd. De gasthuisbouw werd in 1888 flink uitgebreid. De huiskapel was al in 1881 klaar, maar pas in 1901 kon men beginnen aan de bouw van een ruim bedehuis.
Aan de Houtstraat bouwde architect L. Kooken in 1915 een meisjesschool en een bewaarschool. In 1923 bouwde architect M. van Beek uit Eindhoven er aan de Kloosterdreef een kleuterschool bij met een overdekte speelplaats. Het oude gasthuis werd in 1924 vervangen door een nieuw klooster van dezelfde architect, rechts naast de oude kapel gelegen. Nog later verrees een apart gebouw voor de bewaar- en kleuterscholen.
In 1944 is het complex tijdens de luchtaanval gespaard gebleven, op wat lichte schade na. Men nam tijdelijk een aantal dakloze zusters uit Wijbosch op. Begin 1960 opende men met behulp van een arts het eerste verpleeghuis van Eindhoven. In 1970 is de verpleging van bejaarden door de Stichting De Weerde overgenomen en is het oude verpleeghuis gesloopt. De zusters hebben het klooster opgeheven in 1980.
Een aantal zusters bleef in een zijvleugel van het oorspronkelijke klooster wonen. De zusters, die tot dan woonden in het gebouw Kronehoef, verhuisden in 1981 naar het huis Kloosterdreef aan de Mgr. Swinkelsstraat 3, dat in 1980 was gebouwd naar plannen van architectenbureau F.A. Geenen uit Eindhoven. Tussen 1985 en 2000 ging het aantal zusters snel achteruit.
Toen de communiteit in 2002 werd opgeheven is Kloosterdreef verkocht aan een projectontwikkelaar. Daarmee kwam een einde aan 122 jaar zusters van Schijndel in Woensel. De zusters verhuisden naar Tongelre, Annahof en het moederhuis.
Van het klooster aan de Kloosterdreef rest slechts de kapel, die thans is omgeven door woonzorgcentrum De Horst-Kronehoef. Het is gebouwd door architectenbureau De Bever. Het klooster aan de Mgr. Swinkelsstraat is in 2006 afgebroken voor woonflats.
Aan de vroegere binnentuin staat de neogotische kapel. Dakkapellen en een klokkentoren sieren het dak. Het klooster aan de Mgr. Swinkelsstraat 3 was een sober gebouw met een brede voorgevel. Op de begane grond werd deze gevel in het midden doorbroken door een hardhouten ingangspartij.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen