Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Zuster Beata, onbekend in Etten-Leur, bemind in Brazilië

Rooms prentenboek

In haar geboorteplaats Etten-Leur is ze nauwelijks bekend, in Brazilië wordt ze als een heilige vereerd.

Wie was zuster Beata

Zuster Beata werd op 29 januari 1879 in Etten-Leur als Wilhelmina Lauwen geboren. Haar ouders waren de arbeider Anthonij Lauwen en Anna Catharina Vissenberg. Met haar tweelingzus Antonia waren ze het tweede en derde kind van de acht kinderen in het gezin. Hun geboortehuis stond op de Hoevenseweg 46 naast Café Strooienhuis.

Zuster Beatã (Foto Tijdschrift Instituto Histórico)
Zuster Beata (Foto: © Tijdschrift Instituto Histórico)


De tweelingzussen werden kloosterlingen

Beide zussen zouden als kloosterling intreden. Haar tweelingzus Antonia trad in bij de Congregatie der Franciscanessen “Alles voor allen” in het Moederhuis Maria Mater Deï te Breda. Zij overleed op 26 maart 1960 in het 56ste jaar van haar H. Professie in het St. Ignatius-ziekenhuis in Breda. Antonia werd begraven op ’t kerkhof van Huize “St. Lucia”, waar zij vele jaren velen weldeed.

Irmã Beata

Wilhelmina Lauwen was 24 jaar toen zij op 14 mei 1903 toe trad tot de Congregatie van het Heilig Hart van Maria in Berlaar, België. Als zuster ontving zij de namen Maria Beatrix. Samen met vijf andere missiezusters van haar congregatie vertrok zij in 1911 naar Brazilië. Zij vestigde zich in het stadje Montes Claros waar zij ging wonen en werken in het ziekenhuis Santa Casa. Het ziekenhuis was in 1877 door de overheid gesticht en had als doel de armen in de streek te voorzien van ziekenzorg en voeding.

Santa Casa 1950 (Ansichtkaart)
Santa Casa 1950 (Ansichtkaart)


Hier ging Irmã (zuster) Beata , zoals ze in Brazilië genoemd werd, bij de armen aan de slag als verpleegster en vroedvrouw. Talloze kinderen bracht ze hier ter wereld, zowel in het ziekenhuis als thuis. Velen werden door haar verpleegd. Zelfverzekerd en vastberaden voerde zij onvermoeibaar haar werkzaamheden uit, kracht puttend uit haar geloof. Ze handelde altijd met naastenliefde, discretie, energie, natuurlijkheid, beschikbaarheid, besluitvaardig en geduldig. Tot haar dood gaf zij haar beste krachten voor de armen van Montes Claros. Zij overleed op 8 augustus 1952, 73 jaar oud, in een ziekenhuis in Belo Horizonte, na een galblaasoperatie.

Verering en bewondering

Monument voor Irmã Beata aan het Praça Honorato Alvesin in Montes Claros, Brazilië (foto:  © Google Streetview)
Monument voor Irmã Beata aan het Praça Honorato Alvesin in Montes Claros, Brazilië (foto:  © Google Streetview)


Tot op de dag van vandaag hebben de bewoners van Montes Clares veel respect voor Irmã Beata. Velen denken nog terug aan haar niet aflatende hulp die zij gaf aan het lijden van de arme bevolking.  De bewondering voor haar ging zelfs zo ver dat een aartsbisschop van Brazilië in 2004 zich inzette voor een zaligverklaring door de paus. Ook is er een straat naar haar genoemd, de Rua Irmã Beata. Ter gelegenheid van haar komst 100 jaar geleden werd in het parkje tegenover Casa Santa aan het Praça Honorato Alves in 2012 een monument opgericht. In 2017 opende de gemeente Montes Claros een nieuwe gemeenteschool, die op uitdrukkelijk verzoek van de bevolking genoemd werd EM Irmã Beata.

Téo Azevedo, Canto Regional
Téo Azevedo, Canto Regional


De verering ging zelfs nog verder. In 2015 nam de zanger Teo Azevedo de LP Canto Regional op, met daarop een lied gewijd aan Irmã Beata. Iets wat we ons in Nederland niet voor kunnen stellen.

Het lied over Irmã Beata kun je beluisteren door te klikken op de volgende link en te kiezen voor nummer 13 op de LP https://music.apple.com/us/album/canto-regional/1079990669

Bronnen

Genealogische gegevens: West-Brabants Archief, Bergen op Zoom

Bidprentje Antonia Lauwen

Tijdschrift van het Instituto Histórico e Geográfico de Montes Claros, Volume XVI, 1ste semester 2016

https://onorte.net/opiniao/praca-irm-beata-1.505957, geraadpleegd 30 november 2022

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.