Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Eindhoven

Kloosters

Op 15 oktober 1884 begonnen de Zusters van Liefde van Schijndel aan de Hoogstraat in de oude parochie van Gestel een meisjesschool. Architect Heijkants ontwierp een nieuw gebouw op een terrein dat aan pastoor Van Kemenade was aangeboden door gefortuneerde parochianen, onder wie de familie Kerssemakers.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Allengs breidden de werkzaamheden van de zusters zich uit tot de liefdewerken, ziekenverpleging en wijkverpleging. De kapel werd in 1886 vergroot. De zusters hadden ook een meisjesschool in de H. Hartparochie in Gestel. Het klooster was onderdeel van het Sint-Lambertuscomplex.

In 1892 werd er een nieuwe kapel gebouwd, die in 1901 werd vergroot. Kerk en pastorie zijn in 1910-1911 gebouwd door architect W. te Riele. Later verhoogde architect F. Vervest het gasthuis met een verdieping. In mei 1929 bereikte de kapel zijn huidige omvang.

Toen de communiteit in 1980 werd opgeheven, gingen vier zusters op zoek naar een nieuwe bestemming voor het gebouw. Naast de Combinatie en Vluchtelingen in de Knel, Emmaus, Groen Links, Balans (vereniging voor ouders van kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen), vinden Omslag (werkplaats voor duurzame ontwikkeling) en een kunstenaar hier nu onderdak.

Om de toekomst te garanderen is op 18 maart 2004 voor het beheer van het pand de stichting De Hoogstrater opgericht en de Vereniging Hoogstraatgemeenschap. Het gebouw kan gezien worden als een zelfstandig sociaal centrum. De zusters wonen er nog steeds. De kapel is verhuurd aan de Grieks-orthodoxe gemeenschap van de H. Niktarios van Egina.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Eric Ferguson zei op 9 september 2019 om 12:58 uur

De zusters zijn eind 2017 (of was het 2016) vertrokken naar het moederhuis in Schijndel, waar de oudste, Zuster Véronique, later is overleden. Voor hun vertrek hebben de zusters met veel zorg nieuwe leden gevonden voor hun "Hoogstraatgemeenschap", en de nieuwe gemeenschap leeft daar nu (2019). nog steeds gericht op het bijdragen aan een liefdevolle en zorgzame samenleving.

Marilou NillesenBHIC zei op 9 september 2019 om 19:03 uur

Bedankt voor deze mooie aanvulling, Eric. Wat betreft zuster Véronique, ook de krant besteedde aandacht aan het overlijden van deze bijzondere vrouw: https://www.bd.nl/schijndel/schijndelse-zuster-veronique-zette-zich-in-…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.