Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Broeder Hordijk teruggevonden

Rooms prentenboek

Mijn naam is Jeanne Tax en ik woon sinds 1975 in Vught. Vanaf 1988 in Vught Zuid, aan de rand van het Kappellebos. De laatste paters/broeders zijn allang vertrokken van Sparrendaal. Het Brabants Landschap huist nu in de villa.

De begraafplaats van Sparrendaal
De begraafplaats van Sparrendaal

Volgens mij heeft het daarna nog een hele tijd geduurd voordat op het Landgoed Sparrendaal kon wandelen. Het is nu een favoriet van mijn man en mij om dagelijks vanuit huis een rondje Kapellebos – Sparrendaal te lopen. Vele wandelaars hebben dit gebied ontdekt tijdens de coronapandemie.

Het stenen kruis van broeder Hordijk
Het stenen kruis van broeder Hordijk

In een van de eerste wandelingen als je door de Beukenlaan loopt kom je langs de begraafplaats van de overleden missionarissen van Scheut op Sparrendaal. Jaren geleden, op een van mijn eerste wandelingen, werd mijn nieuwsgierigheid gewekt door de begraafplaats, prachtig gelegen met een open einde. Heel verrassend trof ik het kruis van de overleden Broeder Pieter Hordijk, geboren 7 september 1938 te Diessen en overleden op 29 november 1971 in Tilburg. 

De eerste keer dat ik het kruis met tekst op deze begraafplaats ontdekte kon je de tekst nauwelijks lezen, het kruis zag er slecht uit. Een aantal jaren geleden is een nieuw stenen kruis geplaatst.

Broeder Hordijk (midden) met andere religieuzen en kinderen
Broeder Hordijk (midden) met andere religieuzen en kinderen

Mijn geboorteplaats is Diessen, dezelfde als van broeder Hordijk, en ik ben daar opgegroeid. Voordat hij naar de missie vertrok werd er in Diessen feest gevierd en daaromheen allerlei activiteiten georganiseerd om geld op te halen voor de missie. Op zo’n dag liep het hele dorp uit. Een van die acties was dat ik in zusterskleren van de “Zusters van Liefde”, die destijds in Diessen een klooster hadden, de hele dag met een collectebus rondliep om geld in te zamelen. Ik was 9 of 10 jaar oud en had een jongetje aan de hand van ongeveer 6 jaar, verkleed en zwart geschminkt. Een heel bijzondere dag in mijn herinnering.

Op het sportveld in Diessen
Op het sportveld in Diessen

Broeder Hordijk was destijds 23 of 24 jaar oud en is heel jong gestorven. Hij zal 9 of 10 jaar in de missie hebben gewerkt.

1

Reacties (1)

Marilou NillesenBHIC zei op 10 februari 2021 om 11:59 uur

Prachtig verhaal, Jeanne, en wat een mooie herinneringen. Wat leuk dat je die hier hebt willen delen, dank daarvoor!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.