Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Terugkeer bloeddoek onbespreekbaar

Rooms prentenboek

De organisatie van de Bloedprocessie voelt er niets voor om de Boxtelse bloeddoek die zich in het Belgische Hoogstaten bevindt terug te halen. Een voorstel hiertoe van schrijndrager Peter van Zoest is naar de prullenbak verwezen, zo stelt deze.

Vorig jaar mei vroeg Van Zoest via verschillende media aandacht voor vraagtekens rond de bloeddoek in Boxtel. Op basis van recente bevindingen zijn er volgens hem sterke aanwijzingen dat deze doek niet bij het Boxtels bloedwonder in de veertiende eeuw betrokken was, maar slechts diende als ‘verpakkingsmateriaal’ voor de eigenlijke bloeddoek, die in Hoogstraten is.

Voorafgaand aan de processie in 2014 toont pastoor Bart Rombouts van Hoogstraten de bloeddoek die daar wordt bewaard (foto: Ruud van Casteren)
Voorafgaand aan de processie in 2014 toont pastoor Bart Rombouts van Hoogstraten de bloeddoek die daar wordt bewaard (foto: Ruud van Casteren)


Zijn verzoek vorig jaar om een grondig onderzoek in te stellen, werd door de Boxtelse Heilig Bloedstichting, verantwoordelijk voor de Bloedprocessie, terzijde geschoven. In een persbericht liet de stichting op 17 mei 2021 onder meer weten dat “een onderzoek naar het echtheidsgehalte van de Boxtelse bloeddoek”, niet bijdraagt “aan het bevorderen van de traditie van het bloedwonder”. Van Zoest nam vervolgens contact op met de tegenhanger van de Heilig Bloedstichting in Hoogstraten, het Heilig Bloedcomité.

Aanvankelijk leek er van die kant bereidheid tot nader onderzoek te bestaan, maar uiteindelijk leverde het overleg niets op. Ter sprake kwam ook de vraag waarom de bloeddoek in Hoogstraten eigenlijk niet aan Boxtel terug werd gegeven. Deze is daar in de zeventiende eeuw ondergebracht uit angst voor anti-katholieke acties tijdens de protestantse overheersing. Daar is geen sprake meer van, dus “lijkt het niet meer dan voor de hand liggend om de doek te laten terugkeren naar Boxtel, waar deze vandaan komt en thuishoort”, mailde Van Zoest 6 maart jongstleden aan het bestuur van de Heilig Bloedstichting.

Bloedtraditie behouden

Hij stelde voor om dit in 2024 te laten gebeuren. Dan wordt immers herdacht dat honderd jaar eerder één van de twee ‘bloeddoeken’ van het wonder (zoals men destijds veronderstelde) van Hoogstaten naar Boxtel werd overgebracht. Dat kan een goede gelegenheid zijn “om Boxtel terug te geven waar het recht op heeft”, aldus Van Zoest. “Na teruggave zou de doek in de week na Drievuldigheidszondag, als de Boxtelse processie plaatsvindt, in Hoogstraten ter verering uitgesteld en aansluitend ’s zondags in de processie rondgedragen kunnen worden om vervolgens weer naar Boxtel terug te keren. Zo blijft de Bloedtraditie in Hoogstraten behouden.”

Op 16 maart liet de Heilig Bloedstichting Van Zoest weten dit voorstel niet over te nemen, met verwijzing naar het persbericht van 2021. Terugkeer van de bloeddoek naar Boxtel is met andere woorden onbespreekbaar. Van Zoest hoopt nu dat de stichting als gevolg van voortschrijdend inzicht nog van gedachten verandert. Dat was in 2016 ook het geval, nadat hij een jaar eerder namens de groep schrijndragers van de Bloedprocessie tevergeefs had opgeroepen de doek in Boxtel te laten onderzoeken met het oog op een betere conservering. Uiteindelijk drong het tot de organisatie van de processie toch door dat dit moest gebeuren en konden deskundigen aan de slag met restaureren en verbeteren van de opslag van de doek.

Lees ook

Vraagtekens rond Boxtelse bloeddoek

2

Reacties (2)

Marilou NillesenBHIC zei op 14 april 2022 om 14:59 uur

Bedankt voor je bijdrage, Peter. En toch heb ik het idee dat hierover niet het laatste woord is gezegd. Ik ben benieuwd.

Peter van Zoest zei op 20 april 2022 om 08:58 uur

Het is met 'voortschrijdend inzicht' (zie einde verhaal) net als met de goddelijke genade: als goede katholiek weet je dat het af en toe nodig is 'n handje te helpen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.