Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Rooms prentenboek

Mei en oktober waren de jaarlijkse Mariamaanden. In de kerk kreeg het Mariabeeld een opvallender plek dan anders, met veel bloemen en kaarsen ervóór.Mariabeeld en draagsters in Bokhoven (BHIC, coll. Abdij van Berne)

Mariabeeld en draagsters in Bokhoven (BHIC, coll. Abdij van Berne fotonr. 1695-001452)

 

Verder werd elke avond een Marialof gehouden. Vast onderdeel daarvan was de Marialitanie: de voorganger zong een lange reeks van de goede eigenschappen van Maria in het Latijn voor, waarna de parochianen antwoordden met een eveneens gezongen “Ora pro nobis”.

Bij ons thuis baden we, geknield voor een keukenstoel, elke avond minimaal het rozenhoedje. Doorgaans bad vader voor en de rest van ons gezin viel halverwege het weesgegroet in. Wie de rozenkrans bad, had meer tijd nodig; deze telde maar liefst vijf rozenhoedjes. In buurtschappen met een Mariakapelletje werd soms daar de rozenkrans gebeden.

Een bijzonder fenomeen was het Mariakindje.

Herinneringen aan de Mariaverering

Omère Verstraten uit Clinge

We vierden op de lagere school alle feestdagen die iets met Maria te maken hadden door bijvoorbeeld 's morgens naar de mis te gaan. En er waren nogal wat van die feestdagen, zoals Maria Lichtmis, Maria Boodschap, Maria Onbevlekte Ontvangenis en Maria Hemelvaart.Devotieplaatje (bron: Flickr, janwillemsen. CC BY-NC-SA 2.0)
Devotieplaatje (bron: Flickr, janwillemsen. CC BY-NC-SA 2.0)
C. Augustijn uit Etten-Leur

Wij trouwden in augustus 1959. Het bruidsboeket bestond uit prachtige rode rozen. Daags na onze trouwdag begon onze huwelijksreis. We reden op onze fietsen naar Meerseldreef met de rozen achter op de bagagedrager. Die gingen we daar neerleggen bij Maria in de grot. Weer op de terugweg naar huis reden we een kapotte band dus toen moesten we maar lopen. Dat was heel gewoon. Ik zal dat natuurlijk nooit vergeten. Nog steeds komen wij graag op die mooie plek en ook heel vaak.

Els Matthijssen-Hoefnagels uit Roosendaal

De Russische inval in Hongarije in 1956 heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik was toen zeven jaar, maar ik herinner het mij nog heel goed. Het gebed dat wij op school baden was speciaal voor de kinderen daar. De tekst luidde als volgt: “Lieve Moeder Maria ons kinderhart is diepbedroefd. Veel mensen moeten lijden en sterven voor het vaderland, voor de vrijheid. Ook de Heilige Vader is bedroefd. Hij vraagt of alle kinderen zullen bidden voor die arme mensen. Maria, U kunt alles van Jezus verkrijgen. Uw onbevlekt hart is zo goed en zo machtig. Zorg toch lieve moeder, dat er vrede komt! Zorg voor Hongarije en het Pools volk. Geef dat Rusland zich mag bekeren: dat hebt U immers beloofd. Dan zal er weer vrijheid komen in de landen die nu verdrukt worden. Christus zal er Koning zijn en U de koningin. Dat vragen wij U: de kinderen van Nederland! Toe Moeder, luister naar ons en verhoor ons gebed! Onbevlekt Hart van Maria, red de landen van Oost-Europa!"  Dit gebed werd iedere dag gebeden. En we waren er vast van overtuigd dat het zou helpen.

Bron

Ad Rooms, Het Rijke Roomse Leven: Herinneringen met weemoed en weerzin, Raamsdonksveer 2002-2006

2

Reacties (2)

Analisia Dias zei op 1 juli 2019 om 05:01 uur

Weet je dat Heer Bubuza als een God op aarde is?? Het was als een droom voor mij toen mijn man me vertelde dat het over was tussen ons en een scheiding nodig had, Richard was de liefde van mijn leven en we houden van elkaar voor zover we niet lang van elkaar weg kunnen blijven, we alles samen doen en ons huwelijksleven mooi en mooi was totdat Richard een echtverstand begreep en vocht toen hij echtscheiding wilde en me vertelde dat het voorbij was, ik heb mijn best gedaan hem te stoppen, maar hij weigert. Ik was depressief, huilde en vertelde mijn vriend de beslissing die Richard nam toen mijn vriend me vertelde hoe Heer Bubuza haar huwelijk verenigde, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn situatie en hij reageerde en zei dat hij zal me helpen met zijn betovering en ik zal het resultaat zien binnen 12 tot 16 uur. Ik deed precies wat hij me vertelde en ik was zo verrast toen mijn man me belde en zei dat het hem speet en de echtscheiding ophief...Heer Bubuza is een God op aarde Contacteer hem via e-mail :: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via WhatsApp: : +1 505 569 0396..!!!

Alfonso Vazquez zei op 3 september 2020 om 13:38 uur

Hallo kijkers online, ik ben Alfonso Vázquez en ik ben hier om mijn getuigenis te geven over hoe ik werd geholpen om mijn vrouw terug te krijgen. Ik was een cheat en mijn vrouw betrapte me verschillende keren. Ik probeerde mezelf te repareren en elke keer belandde ik keer op keer vals spelen. Ik denk dat ik niet besefte wat ze voor me betekende totdat ze me met rust had gelaten. Ik begon een manier te vinden om haar terug te krijgen, maar niets leek perfect te werken totdat ik een artikel tegenkwam over Heer Zakuza die wereldwijd veel mensen hielp om hun relaties terug te krijgen. Ik nam contact met hem op via zijn WhatsApp-nummer via + 1740-573-9483 en hij verzekerde me dat mijn vrouw binnen 48 uur bij mij terug zou komen met zijn krachtige magie en ik betaalde 410 euro voor de materialen die nodig waren voor het werk. Verrassend genoeg kwam mijn vrouw na 2 dagen terug naar huis en zei dat ze nog steeds van me houdt en ik heb gezworen haar nooit meer te bedriegen. Allemaal dankzij Lord Zakuza. WhatsApp hem via + 1740-573-9483 of e-mail hem via: lordzakuza7@gmail.com

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.