Op zolder stond een houten kist met het opschrift ‘Zilverpapier’, voor de enige wikkel van de uitgedeelde Kwattareep. En werd aangevuld met postzegels van de enveloppen van vaders post uit het timmerbedrijf. En die van m’n broers als missionarissen in de Belgisch Congo. De binnenkomende enveloppen waren altijd prachtig versierd met kleurige postzegels. Deze werden er meteen afgehaald, geknipt, afgescheurd of afgeweekt met de waterdamp van de kokende waterketel. Hiermee was ik ook in de zestiger jaren vergroeid tijdens mijn baan bij Philips in Eindhoven.
Zij maakten naast de gloeilamp ook de verpakking ervoor. Buiten de kartonnage was er een papier- en golfkartonfabriek, waar van oud papier nieuw werd gemaakt. Papierverzamelbedrijven leverden oud papier en industrieën hun oude administratie en verder bibliotheken; kerkinstellingen hielden opruiming bij het einde van het Rijke Roomse Leven. Tijdens het machineonderhoud zagen we kostbare missalen voorbijkomen die verpulverd werden. Van bedrijven kwamen prachtige ansichtkaarten voorbij en wij deden een greep voor de frankeerzegel. Soms hielden we deze bij ons, zoals de ene gedateerd W. 18 juli 1928 gericht aan Zakkenhandel Max Wolf te Vechel. De fotozijde toont de voorgevel met het opschrift: ‘Hotel De Gouden Leeuw Hasweere.’
Bij kleine mededelingen van bedrijven werd regelmatig de achterzijde van een prentbriefkaart gebruikt, voor kaarten gold een lager tarief dan voor een brief. Als ansichtkaart geldend tarief, gold buiten de adressering een bericht van maximaal zeven woorden. Later beseften we dat een compleet poststuk meer waarde bezat mèt de frankeerzegel. En de tijden zijn veranderd, het woord ‘Missie’ heeft een ander betekenis gekregen.
Wie kan me helpen aan de naam van stad of dorp van de gehavende prentkaart waar het hotel staat of stond? Want door de verwijderde zegel is de stempelplaats en datum onbekend!
Reactie toevoegen