Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Antoniusgesticht in Sint Anthonis

Kloosters

Pastoor Latijnhouwers haalde de de Zusters van Liefde van Schijndel naar Sint Anthonis. Het Antoniusklooster werd gesticht op 15 december 1896. Het oudste deel dateert van 1896, waarschijnlijk is het door architect J. Heijkants uit Erp ontworpen.

Voor de financiering kreeg de pastoor financiële steun van de oud-pastoor van Deest, J. Rijke, die toen in Boxmeer woonde. Men bouwde het klooster naast het huis en in de tuin van het echtpaar Antoon Jurgens en Geertrui Dekkers, dat hun woning en tuin voor de bouw had geschonken.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2015
Foto: BHIC / Paul Huismans, 2015

De zusters, aanvankelijk vijf in getal, begonnen een bewaarschool en een naaischool, en in 1897 ook een ‘taalschool’ met een hoofd- en een hulponderwijzeres. Verder verzorgden ze er bejaarden en begonnen in 1925 met wijkverpleging.

Rond 1935 kreeg het zusterklooster een school aan de zijde van de Lepelstraat. Er verscheen onder meer een kapel met een klok.

Wanneer de zusters zich uit de school terugtrokken vermelden onze gegevens jammer genoeg niet, maar het klooster is opgeheven op 25 mei 2005. Het huis werd eigendom van Pantein Wonen.

Dit gave gebouw in neogotische stijl heeft in de topgevel het beeld van de H. Antonius in een nis. Op de verdieping rechts duiden de boogramen de vroegere kapel aan.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2011
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2011

Een gevelsteen heeft de tekst: Primum Lapidem posuit H. Latijnhouwers Pastor Anno Domini 1896. Een bakstenen tuinmuur omheint dit gebouw, dat onderdeel is van een bebouwingsgroep rondom de kerk.

Bronnen

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Database Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, d.d. 20 mei 2021

Dit verhaal is uitgebreid op 20 mei 2021. Redactie

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.