"Deken v.d. Hout uit Made gaat rusten," kopte dagblad De Tijd op 28 september 1955. Na 27 jaar pastoor van de Sint-Bernardusparochie te zijn geweest verleende de bisschop hem op zijn verzoek eervol ontslag. Kort daarna meldde dezelfde krant de benoeming van "de weleerw. Heer W.J.C. van Amelsvoort, die kapelaan was te Mill."
In 1956 was het zo ver. De nieuwe pastoor werd ingehaald. Het was toentertijd een hele happening, een nieuwe pastoor verwelkomen. Familie en kennissen, misdienaars, de kapelaans, de kerkmeesters en de (echt waar) gemeenteraad met de burgemeester van Made en Drimmelen begeleidden de nieuwe pastoor naar de kerk. Langs de kant van de weg zag het zwart van de nieuwsgierige mensen (die waren overigens wel vanaf de preekstoel opgeroepen om te komen). Na de H. Mis was er in het klooster een koffietafel voor genodigden, waaronder familie, gemeenteraad en een hele reeks geestelijken. Fotograaf Wijsen uit Made maakte een reportage over de gebeurtenissen.
Een selectie:
Burgemeester Crul verwelkomt pastoor van Amelsvoort 1 Ad Prinsen, 2 Burgemeester Crul, 3 Jan Akkermans, 4 Frans Jacobs, 5 en 6 onbekend, 7 Pastoor van Amelsvoort, 8 kapelaan Kui(j)pers, 9 onbekend Bij het “inhalen” van de nieuwe pastoor was er ook en rol weggelegd voor de bruidjes. Via de school werden de meisjes gevraagd om bruidje te zijn. Zoals op de foto is te zien, gaven er vele gehoor aan deze oproep. Misdienaars, kapelaans met de pastoor en daarachter de kerkmeesters en het gemeentebestuur van Made en Drimmelen in de stoet op de hoek van de Markstraat en de Kerkstraat. Personen op de foto: 1 Theo Raaijmakers, 2 Koos Loose van smid Loose; 3 Langeveld uit de Kloosterstraat, 4 Wim van den Eshout, 5 Christ Ligthart, 6 Wijnand van Gils (schrijver van dit stukje), 7 Piet van Gils, 8 Cor Knoop, 9 Petrus van de Korput van het café in de Nieuwstraat, 10 Jan van Dalen, 11 Ad de Bever, 12 Christ van den Heijkant, 13 Tien de Wijs, 15 Christ van den Heijkant Pzn., 16 Wim Avontuur, 17 kapelaan Krijbolder, 18 pastoor van Amelsvoort, 19 kapelaan Witlox, 20 Jan van den Heuvel met echtgenote Personen op de foto: 1 Wim Avontuur, 2 Christ van den Heijkant Pzn, 3 Christ van den Heijkant, 4 Dini Broeken van Jan Broeken van Drimmelen, 5 kapelaan Krijbolder, 6 pastoor van Amelsvoort, 7 kapelaan Witlox, 8 Cees Smits (gemeentebestuur), 9 burgemeester Crul (gemeentebestuur), 10 Rienus Broeken (gemeentebestuur), 11 Kees Broeken (gemeentebestuur), 12 Jan Hoosemans (kerkbestuur), 13 Evert Ooijens (kerkbestuur), 14 Chiel Horrevoets (kerkbestuur), 15 Wim Smits (kerkbestuur). Personen op de foto: 1 Wijnand van Gils, 2 Chiel Horrevoets (kerkbestuur), 3 Evert Ooijens (kerkbestuur), 4 Martien de Wijs, 5 Christ van den Heijkant van Piet van den Heijkant, 6 Christ van den Heijkant van de weduwe van den Heijkant (zijn neef), 7 Juffrouw De Kroon (onderwijzeres), 8 Kapelaan Witlox, 9 Pastoor Van Amelsvoort Pastoor van Amelsvoort
De nieuwe pastoor doet de H. Mis aan het hoofdaltaar in de St. Bernarduskerk te Made [reactie Pierre Gruca 21 juni 2021: Pastoor van Amelsvoort doet niet de mis, maar het Allerheiligste is uitgestald , in een monstrans, boven het tabernakel en nu haalt de pastoor de monstrans weer weg om er daarna de mensen mee te zegenen. De koster houdt het trapje vast waar de pastoor op staat en dat was geen kleinigheid met zo'n groot kleed aan (koorkap) en dan nog die monstrans oppakken. ] Op de knieën rechts Jan van de Westen, de koster van de kerk. Alle drie de altaren zullen in 1966-1967 in opdracht van de pastoor uit de kerk worden verwijderd. De nieuwe pastoor doet de H. Mis aan het hoofdaltaar. Aan de koffietafel. Aan de koffietafel. Vlnr. koster Jan van de Westen, kapelaan Krijbolder en kapelaan Backx Aan de koffietafel. Vlnr: kapelaan Witlox (nog juist zichtbaar), Jan Hoosemans (kerkbestuur), Wim Smits (idem), Evert Ooijens (idem), Chiel Horrevoets (idem) Aan de koffietafel. Vlnr: Wim Smits (kerkbestuur), Evert Ooijens (idem), Machiel Horrevoets (idem), kapelaan Jules Witlox
Pastoor Van Amelsvoort zou later veel veranderingen doorvoeren in de kerk te Made; hij liet het gehele interieur van de kerk veranderen, zoals dat heden ten dagen nu nog te zien is. Hij voerde ook de zogenaamde autozegening in Made in.
Een poging om eventuele rechthebbenden van de foto's op te sporen heeft niet tot resultaat geleid. Ben je van mening dat het tonen ervan inbreuk maakt op enig recht dat jou toekomt, dan vragen we je dit onderbouwd aan ons te laten weten.
Marilou Nillesenzei op 2 december 2020 om 11:02 uur
Een prachtige bijdrage, Wijnand. Wat mooi dat je al die namen kunt noemen, en wat een leuke foto's. Je krijgt als lezer bijna het idee dat je er zelf bij bent geweest ;)
Pierre Grucazei op 21 juni 2021 om 15:18 uur
Pastoor van Amelsvoort doet niet de mis, maar het Allerheiligste is uitgestald , in een monstrans, boven het tabernakel en nu haalt de pastoor de monstrans weer weg om er daarna de mensen mee te zegenen. De koster houdt het trapje vast waar de pastoor op staat en dat was geen kleinigheid met zo'n groot kleed aan ( koorkap) en dan nog die monstrans oppakken.
Marilou Nillesenzei op 22 juni 2021 om 12:03 uur
Bedankt voor je reactie en correctie, Pierre. Ik heb je tekst toegevoegd aan het betreffende foto-onderschrift. Ik begrijp uit je woorden dat we de inzet van de koster in deze zeker niet moeten onderschatten.
Marilou Nillesenzei op 22 juni 2021 om 12:03 uur
Bedankt voor je reactie en correctie, Pierre. Ik heb je tekst toegevoegd aan het betreffende foto-onderschrift. Ik begrijp uit je woorden dat we de inzet van de koster in deze zeker niet moeten onderschatten.
Pierre Grucazei op 22 juni 2021 om 18:51 uur
Mijn reactie komt doordat ik voor de Nieuwsbrief van onze Vijf Heiligen Parochie een artikel maak over de kosters binnen onze regioparochie en daarvan is koster van der Westen er een van.
Marilou Nillesenzei op 23 juni 2021 om 19:15 uur
Ah vandaar, dus je zit nu helemaal in die materie. Wat fijn dat je je kennis dan ook hier deelt, dank daarvoor.
Deze website is gewijd aan het rijke roomse leven in Brabant 1900-1965. Je vindt er informatie over alle kerken en kloosters in onze provincie, over de meer dan honderddertig ordes en congregaties die hier actief waren, over Lourdesgrotten en nog veel meer. Ontdek op de homepage waar je allemaal op kunt klikken en ga terug in een katholiek verleden.
Voorwoord
Dit boek bevat verhalen van gewone mensen over hun eigen katholieke verleden. Over de biecht, het knikengeltje, de nachtmis, het askruisje, het missiebusje en ga zo maar door. En het boek wordt nog steeds aangevuld. Blader verder en ontdek de verhalen.
De katholieke kalender bevat nogal wat hoogtijdagen. De gelovigen werden geacht die in de kerk te vieren. Vind meer informatie over de kerkelijke feestdagen en deel je herinneringen. Reageer bij een verhaal of vertel jouw ervaringen via insturen@bhic.nl
Soms leek het geloof enkel te bestaan uit geboden en verboden. Heel precies werd omschreven wat je wel en wat je niet mocht. Lees de verhalen en vertel jouw ervaringen in een reactie of via insturen@bhic.nl.
Stond bij jullie thuis ook het missiebusje op de schoorsteen? Hing het kruis boven de deur? Werd de rozenkrans gebeden en het zilverpapier ingezameld? Lees de verhalen en reageer of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl.
Lees alles over handen boven de dekens, bijzondere vriendschappen en katholieke huwelijksmoraal. Wat weet jij nog van de angst voor onkuisheid? Voeg jouw eigen ervaringen toe aan de verhalen of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl
Heb jij herinneringen aan je katholieke (kost)schooljeugd? Ben je misdienaar geweest of bruidje? Las je de Okki of de Taptoe? Deel je herinneringen met ons onder de verhalen of stuur je eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We gingen op retraite en liepen mee in de processie. We vereerden Maria en deden onze gebeden. Lees over devotie in Brabant en laat je herinneringen achter. Reageer op een verhaal of stuur jouw eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We hebben een boel feiten en verhalen bijeengebracht op deze website. Maar we zijn juist ook heel benieuwd naar de verhalen van de mensen die het allemaal nog meegemaakt hebben. Hier kun je alle reacties lezen en daar de jouwe ook aan toevoegen. Of stuur je verhaal aan insturen@bhic.nl. Deel je herinneringen aan het rijke roomse leven met ons.
Reactie toevoegen