Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Alphonsusklooster in Mierlo-Hout

Kloosters

Een zoon van de Helmondse familie Bogaers was rector in het moederhuis van de Zusters van Liefde van Schijndel . Hij wist het bestuur van de congregatie te overreden om vijf zusters naar een nieuw klooster in Mierlo-Hout te zenden voor een dochterklooster van het Schijndelse moederhuis.

Het klooster werd 25 april 1889 opgericht en werd vernoemd naar de H. Alphonsus. Naast het kleuteronderwijs dreven de zusters een pension voor dames en heren en verpleegden ze zieken en bejaarden. Het gebouw was ontworpen door architect Jan Willem van der Putten, die ook het Ludovicusklooster voor de Broeders van Maastricht en het Sint-Antoniusgasthuis in Helmond bouwde.

Sint-Alphonsusgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van Schijndel) In 1893 kreeg het klooster een kapel, in 1913 volgde een uitbreiding en in 1922 konden de zusters een gasthuis in gebruik nemen, dat door architect Roffelsen met een washuis en een slaapzaal was uitgebreid. Dit gebeurde nadat het kerkbestuur het klooster aan de zusters had verkocht. 

Het klooster werd in 1930 opnieuw verbouwd, nu door architect F. Vervest. Daarmee veranderde het aanzicht van het klooster, er werd een verdieping op het gebouw gezet.

Tot 16 september 1972 bleven de zusters van Schijndel in Het Hout werken, het gasthuis werd in dat jaar gesloopt. Daarna gingen het gebouw en het beheer ervan over naar de Stichting Sint Jozefzorg. Er werd in 1976-1977 een nieuw bejaardenhuis met aanleunwoningen gebouwd en in het najaar van 1977 begon de sloop van het klooster.

Bij de grenswijziging in 1968 kwam het klooster op het grondgebied van de gemeente Helmond te liggen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Sint-Alphonsusgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z152 collectie Zusters van Liefde van Schijndel nr. 132016)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.