Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Petrusgesticht in Boekel

Kloosters

De welgestelde boer Piet van den Burgt had een terrein beschikbaar gesteld voor de bouw van een klooster. Pastoor W. van der Bijl zou echter andere plannen met het perceel gehad hebben. Maar Piet wilde zijn ‘boschke’ alleen afstaan voor een klooster. Na het overlijden van pastoor Van der Bijl ging pastoor P. Verkuylen in op het aanbod van de boer.

Sint-Petrusgesticht (collectie BHIC)
Sint-Petrusgesticht (collectie BHIC)

Architect J. Heijkants uit Erp deed de opmetingen en tekende de plannen in 1886. Het Sint Petrusgesticht is opgericht op 3 januari 1887. De Zusters van Liefde van Schijndel woonden na aankomst in het dorp voorlopig in een huis bij de kerk. Op 6 september 1887 konden ze het nieuwe klooster betrekken.

De zusters verzorgden onderwijs, gaven cursussen en deden vanaf 1919 ook wijkverpleging. In 1888 openden ze een gasthuis voor bejaarden, dat in 1924 in een nieuwe vleugel werd ondergebracht. 

Sint-Petrusgesticht (collectie BHIC)
Sint-Petrusgesticht (collectie BHIC)

In 1935 werd een kapel aangebouwd en in 1937 ontvingen ze als geschenk voor hun gouden feest een altaar in de kapel.

Nadat de communiteit in september 1962 was opgeheven kwam het gebouw als bejaardencentrum in gebruik, in 1963 is het op de kapel na grotendeels gesloopt. Het resterende deel van het oude gebouw is in 1972 afgebroken.

Zusters bij het afscheid in 1962 (collectie BHIC)
Zusters bij het afscheid in 1962 (collectie BHIC)

Het omvangrijke geheel had een hoofdgebouw met haakse zijvleugels. In de topgevel zat een heiligenbeeld. Deze vleugels werden deels door de bejaarden bewoond. De kapel was in 1935 in Delftse School stijl gebouwd, met groot formaat baksteen. Het gebouw heeft ramen met glas-in-lood. Het heeft een ronde absis, een lager voorportaal en een klokkentoren. Onder de kapel bevindt zich een cisterne, een reservoir voor opvang van regenwater.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 november 2016 om 14:51 uur

Nu anno 2016 is er alleen de kapel ( lees ook : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/petruskapel ) met rechts ervan de eveneens vooroorlogse zogenaamde 'Lourdesgrot' wat nog rest van dit, althans voor Boekelse begrippen, majestueuze complex.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 maart 2017 om 00:15 uur

Ik zou oud Boekelaren willen verwijzen naar verhaal : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-sint-elisabethklooster-in-nu… op deze site. De gelijkenis van de kloosters is nagenoeg identiek. En dat niet alleen! Ze zijn ook in precies hetzelfde jaar 1887 gebouwd. Hetzelfde jaar als mijn ouderlijk / 'stam'huis, maar dat terzijde.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 maart 2017 om 09:16 uur

Dat de kloosters nagenoeg identiek lijken is geen wonder als je leest dat J. Heijkants uit Erp bij het klooster in Boekel als de architect wordt vernoemd en bij dat van Nuenen als de bouwkundige.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 juni 2017 om 00:27 uur

Nooit geweten dat voor het Sint-Petrusgesticht, wat een klooster met alleen maar nonnen was, sinds juni 1940 (waarschijnlijk i.v.m. de toen pas uitgebroken 2e Wereld Oorlog) een priester als Rector was benoemd.
Dit blijkt uit een klein zinnetje in de Gemertse Courant van 22 mei 1953 waarin het Diamanten Priesterfeest van deze, dan nog steeds, Rector ; E.M. Pastoor Hoefnagels wordt vermeld.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.