Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Hemel of hel: op kostschool

Internaten

‘Op kostschool zitten’, veel Brabantse 55-plussers hebben daar nog herinneringen aan. Op een kostschool (ook wel internaat of pensionaat genoemd) kreeg je onderwijs met kost en inwoning. In Noord-Brabant waren deze kostscholen vrijwel zonder uitzondering katholiek. Meisjes gingen naar de zusters, jongens naar de broeders of priesters. Wij hebben een kaart gemaakt van zulke internaten in Brabant.

Studie in het kleiseminarie in Zundert (Westbrabants Archief, fotonr. raw014029307)
Studie in het kleinseminarie in Zundert (Westbrabants Archief, fotonr. RAW014029307)
Belangrijk:

Bij het maken van de kaart hebben wij ons beperkt tot onderwijsinternaten, zo’n 100 stuks. Op de kaart staan echter geen internaten voor jongeren, die bijzondere zorg nodig hadden, zoals blinden, doven, weeskinderen en schipperskinderen. Daarnaast hebben wij ons beperkt tot internaten uit de naoorlogse periode, tot pakweg 1970. Om de simpele reden dat uit deze periode nog de meeste oud-leerlingen in leven zijn. Tot slot nog een “waarschuwing” over de volledigheid. Wij beweren niet dat de kaart al compleet is. Dus mocht er volgens jou nog een internaat ontbreken: geef het ons door!

Pupillen van de Catharinenberg (Reg. Archief Tilburg, fotonr. 057424)
Pupillen van de Catharinenberg (Reg. Archief Tilburg, fotonr. 057424)

De onderwijsinternaten die wij op de kaart hebben gezet, waren er voor alle schooltypes, waaronder de lts, de ulo, de mms, de huishoudschool en de kweekschool. Een bijzondere categorie vormen de kleinseminaries (gymnasia voor toekomstige priesterstudenten) en de juvenaten (scholen voor aspirant broeders en paters).

Deze onderwijsinternaten waren ontzettend populair. Er zaten kolossale, imponerende gebouwencomplexen tussen, waar het een drukte was van jewelste. Het jongensinternaat Saint Louis in Oudenbosch bood op enig moment onderdak aan maar liefst 700 internen!

Onderwijsinternaten leken in veel opzichten op elkaar, maar er waren ook belangrijke verschillen. Sommige hadden een elitaire status, in stand gehouden door hoge kostgelden. Daar zaten leerlingen uit de rijkste milieus. Veel van die prestigieuze kostscholen stonden onder leiding van de oudere kloostergemeenschappen, zoals de Jezuïeten of de Kanunnikessen van de Heilige Augustinus. Een deftig en duur meisjesinternaat was bijvoorbeeld Regina Coeli in Vught. Internaten van broeders hadden daarentegen vaak een wat ‘volkser’ karakter. Er waren in Brabant zo'n dertig orden en congregaties van mannen die een of meer internaten hielden. Voor de meisjes waren er kostscholen van een kleine twintig vrouwenorden en -congregaties. En dan waren er nog internaten onder leiding van de bisdommen en zelfs van enkele katholieke lekenorganisaties.

Chambrettes in de slaapzaal van meisjesinternaat St. Anna in Boxtel (Foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam, bron: collectie BHIC, id.nr. 1901-004081)
Chambrettes in de slaapzaal van meisjesinternaat St. Anna in Boxtel (Foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam, bron: collectie BHIC, id.nr. 1901-004081)

Het is geen geheim dat oud-kostschoolleerlingen hun verblijf op het internaat achteraf heel verschillend waarderen, om het voorzichtig uit te drukken. Voor de ene leerling was het internaat een baken van rust, in vergelijking met een chaotische thuissituatie, een plek van gedegen onderwijs en van innige vriendschappen. Maar er zijn ook mannen en vrouwen die juist met afschuw terugkijken. Zij krijgen nog steeds de rillingen bij hoe hiërarchisch en standsbewust deze wereld soms was, hoe hard de leerlingen tegen elkaar konden zijn en hoe eenzaam ze waren, die eerste nacht op de slaapzaal. En dan hebben we het nog niet eens over de gevallen van geestelijk en fysiek misbruik, die inmiddels volop aan het licht zijn gekomen. Want ook al zat je op hetzelfde internaat, of in dezelfde klas: wat voor je beste vriendje of vriendinnetje de hemel was, kon voor jou een regelrechte hel zijn.

Natuurlijk kan niemand beter over het kostschoolleven vertellen dan alle generaties mannen en vrouwen, die dit aan den lijve hebben ondervonden. Dus ga naar de kaart, klik op jouw internaat en deel je herinneringen.

Naar thema RK internaten

78

Reacties (78)

Jos van Eijk zei op 10 maart 2019 om 19:51 uur

Hoewel het gaat om Brabanders op Brabantse internaten, vraag ik ook aandacht voor Brabanders op Limburgse internaten.
Vooral ook om die Brabanders in beeld te brengen.

Marcos zei op 10 maart 2019 om 19:58 uur

Waarom staat de kostschool in Oss er niet bij?

Paul Drion zei op 10 maart 2019 om 20:53 uur

Ik kan het internaat Oelbert in Oosterhout niet vinden

Paul Fleskens zei op 10 maart 2019 om 22:46 uur

Ik mis Pensionaat Eikenburg in Eindhoven

Paul HuismansBHIC zei op 11 maart 2019 om 07:59 uur

@ Marcos. Internaat Sint Nicolaas in Oss vind je hier: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/jongensinte…. Of bedoel een andere kostschool?

Paul HuismansBHIC zei op 11 maart 2019 om 08:01 uur
Paul HuismansBHIC zei op 11 maart 2019 om 08:03 uur

@ Paul Fleskens. Misschien komt het, omdat er op de kaart meerdere pinnetjes bij elkaar in de buurt staan (dat geldt ook voor de twee voorgaande reactie). Maar Eikenburg staat er wel degelijk bij. Het verhaal vind je hier: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/jongensinte…

PCC van Kaam zei op 11 maart 2019 om 09:02 uur

Ik mis Juvenaat St. Frans in Huijbergen.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 12:04 uur

Bedankt voor je oplettende berichtje, P. van Kaam. We gaan ermee aan de slag!

Theo Danen zei op 11 maart 2019 om 16:15 uur

Ik vind het juvenaat van de broeders van liefde in etten leur niet .
Heb nog fotos van 1956/1957
Th Danen

john van helvert zei op 11 maart 2019 om 22:26 uur

ik kan het internaat van oud gastel het schippers internaat niet vinden was toch een hele grote

Mien Boerekamp-Sleutels zei op 12 maart 2019 om 08:20 uur

In Oirschot bij de zusters Franciscanessen in de Koestraat had je een meisjesinternaat (Huize Nazareth) voor ULO -kleuteropleiding - Kweekschool.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 10:47 uur

@ Theo: bedankt voor je reactie. Heb 'm even opgezocht. Bedoel je deze? https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/jongensinternaat-dr-edward-poppe… Over de foto's: nou, dat staat mij nog helder voor de geest : ) Die bleken erg moeilijk te vinden helaas. Vooral dus foto's waar ook mensen op staan. Maar inmiddels heb ik met dank aan een andere bezoeker een viertal foto's kunnen toevoegen. Ga maar eens kijken! Foto's uit 1956/1957 ga ik nog naar zoeken, maar kan dus helaas niets beloven. Als ik wat vind, geef ik je een seintje! Hartelijke groeten,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 10:49 uur

@ Theo: ik bedenk me net, dat ik je misschien wel in contact kan brengen met degene die mij een aantal foto's van het internaat in Etten-Leur stuurde. Mocht die persoon dat willen, dan breng ik jullie met elkaar in contact. Hij heeft in ieder geval een hoop foto's. Komt er wat uit, dan mail ik je!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 11:11 uur

@ John: dat klopt, deze staat helaas niet op de kaart. We hebben zulke internaten, die voor schipperskinderen en bijvoorbeeld ook die voor dove en blinde kinderen, en die voor weeskinderen, als een bijzondere categorie gerekend. Vooralsnog ontbreekt deze categorie internaten nog op de kaart. Neemt niet weg dat je met ons je herinneringen aan dit internaat kunt delen. Dat kan, door hier te reageren bijvoorbeeld, maar ook via de mail: info@bhic.nl, kan t.a.v. mij.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 12:16 uur

@ Mien: bedankt voor je bericht. Ik heb hier de link naar het internaat aan de Koestraat in Oirschot: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-nazareth-in-oir… Er staan al een paar reacties. Je kunt daar ook zelf reageren met jouw herinneringen aan Huize Nazareth, mocht je dat willen.

e de been zei op 14 maart 2019 om 12:00 uur

ik heb op kostschool gezeten, meisjes , bij de zusters in Dongen aan de hoge ham. Liesbeth de Been

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2019 om 13:15 uur

Bedankt voor je reactie, Liesbeth! In welke periode heb jij in Dongen bij de zusters op kostschool gezeten? Dat internaat kun je trouwens via deze link vinden: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-sint-joseph-en… Je kunt daar ook reacties plaatsen, als je dat wil.

annekedeklek zei op 15 maart 2019 om 12:39 uur

Mijn broer Louis de Klerk zat ook bij de Broeders van Liefde in Etten-Leur.Ik heb een paar foto’s.Vanaf 1954 ongeveer.

Christian van der VenBHIC zei op 15 maart 2019 om 15:00 uur

Anneke, foto's zijn altijd welkom. Wil je ze naar ons e-mailen? Dat kan naar info@bhic.nl Als je er dan nog bij wilt vermelden wat je ervan weet, dan zou dat fijn zijn. Alvast bedankt!

Jury Smit zei op 19 maart 2019 om 09:36 uur

Ik heb als extern tussen 1965 en 1972 op het St. Oelbertgymnasium in Oosterhout gezeten, een periode die ik zelf als prettig en vormend heb ervaren. Een deel van die periode zat ik in de klas met internen. Ik zou over kunnen die periode vertellen, maar weet niet of u ook iets heeft aan reacties van externen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 maart 2019 om 09:47 uur

@Jury: ook als voormalige externe leerling ben je uiteraard van harte welkom om te reageren! Die hebben, bij mijn weten, nog niet zo veel gereageerd. Dus we zijn onderhand ook wel benieuwd. Was er bijvoorbeeld veel contact met de internen... Werden die niet heel streng van elkaar gescheiden of viel dat wel mee? Welke docenten herinner je je nog? Je kunt het allemaal hier delen. Ik plaats hier voor de zekerheid alvast de link naar de pagina over het Sint Oelbertgymnasium, zodat je daar je herinneringen kunt delen: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/sint-oelbert-en-convict-buursted… Bedankt alvast!

J.H. Vogel zei op 19 maart 2019 om 22:00 uur

4 jaar op instituut Huize Ruwenberg moeten/mogen doorbrengen geen pretje met frater Antonio met z'n losse handjes en seksuele geaardheid, overigens was ook frater directeur daar ook niet vies van!! Daarna nog 3 jaar op pensionaat Eikenburg, weinig van geleerd. Heb na die 7 jaar mezelf moeten ontwikkelen door die jaren te verdringen. Kortom geen hemel 7 verloren jaren.

Ber Kessels zei op 20 maart 2019 om 09:09 uur

Ik ben het eens met Jos van Eijk. Tussen 1960 en 1965 verbleven ook veel Brabantse jongens in internaat in Limburg. Wat mij betreft was dit het juvenaat in Arcen (St. paul).
In mijn periode was 80% van de jongens afkomstig uit Brabant.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 maart 2019 om 11:47 uur

@ J.H. Vogel: veel dank dat je hier zo openhartig hebt willen reageren. Zulke misdaden, van geestelijken nota bene, gaan natuurlijk in tegen alles waar zo'n kostschool voor zou moeten staan. Hopelijk is het je na die vier lange jaren op de Ruwenberg uiteindelijk gelukt om de draad weer een beetje op te pakken, maar dat betekent natuurlijk nog geen vergeten, laat staan vergeven... Ik wens je sterkte en nog bedankt voor je reactie. En hoop dat je ergens op deze site misschien nog oud-leerlingen treft met wie je in contact kunt treden, als je dat wilt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 maart 2019 om 11:49 uur

@ Ber: goed dat jullie zo de aandacht vragen voor al die Brabanders op Limburgse internaten! Ze zijn natuurlijk van harte welkom om hier hun ervaringen te delen. Flink aantal, die 80%!

Bèr Kessels, zei op 20 maart 2019 om 13:42 uur

Bèr: Veel Brabantse jongens verbleven in die periode in het juvenaat St.Paul in Arcen (L.) Nu beter bekend als het Thermaal bad Klein Vink.
Daar bezochten wij de De Hamert een scholengemeenschap met een Ulo en LTS.
Een paar gingen er ook nog naar de landbouwschool in Well.
Zover ik mij kan herinneren kwamen deze jongens o.a. uit de plaatsen:
Hoogeloon, Oerle, Hapert, Valkenswaard, Roosendaal, Breda, Zeelst, St.Anthonis, Wanrooij, Oploo, en uit de omgeving van Helmond.
De Limburgers (waaronder ik zelf) waren duidelijk in de minderheid.
Afhankelijk van de opleiding verbleven we er maximaal 4 jaar . Sommigen hadden het al eerder voor gezien. Kwamen meestal na de zomervakantie niet terug . De bedoeling was dat je na vier jaar jouw verblijf voortzette in Eijsden, het zogenaamde noviciaat voor broeders. Een paar hebben deze vervolgstap gezet.
Er is ook een site Vrienden van Marianhill, maar deze gaat voornamelijk over de periode voor 1960. Wel is daar het hoofdgebouw nog te zien waar wij verbleven

p smetsers zei op 20 maart 2019 om 14:51 uur

waar om staat de schorsmolen in breda niet bij was een jongens en meisjes internat

Annelies Brunklaus zei op 20 maart 2019 om 17:37 uur

Ik heb op een kostschool in Oerle en in Aarle-Rixtel gezeten.Staan die er ook bij?
Het was rond 1957 .
Groet Annelies Brunklaus

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 maart 2019 om 08:45 uur

@Bèr: bedankt voor je verdere toelichting. Het is goed dat deze groep kostschoolgangers hier ook in herinnering wordt geroepen. Die jongens kwamen dus ook uit heel verschillende plaatsen, lees ik, d.w.z. niet alleen uit het oosten van de provincie maar ook nog van veel verder weg. Van welke broeder of paters kregen jullie trouwens les?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 maart 2019 om 08:59 uur

@ p smetsers: bedankt voor je reactie. Ik weet niet zeker of dit de goede is, maar we hebben wel dit verhaal op onze site, over een klooster aan de Schorsmolenstraat in Breda: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kapucijnenklooster-sint-fidelis-… Maar ik twijfel of dit de instelling is waar je het over hebt. Ik lees op deze pagina in ieder geval niets over een internaat. Kunt u nog iets meer zeggen over dit internaat? Dan kan ik op basis daarvan beter zeggen waarom die niet op de kaart staat. hartelijke groet,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 maart 2019 om 09:04 uur

@Annelies: leuk dat je onze site bezoekt! En jazeker, die staan op de kaart : ) Hieronder heb ik de links naar beide internaten:
Aarle-Rixtel: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-mariengaarde-in…
Oerle: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-onze-lieve-vro…
Op de pagina over het internaat in Aarle-Rixtel staan al best wat reacties. Maar op de pagina over die in Oerle nog niet. Dus mocht je nog herinneringen hebben aan deze internaten en een bericht willen achter laten, dan ben je van harte welkom. Dat kan telkens onderaan zo'n verhaal, in het vak 'reageren'.

p smetsers zei op 21 maart 2019 om 17:46 uur

hoi Thijs het te huis in Breda de schorsmolen is in de leuvenaarstraat

Erik van Gulik zei op 22 maart 2019 om 00:10 uur

Nu is het geen geheim dat oud-‘internen’ hun kostschoolverblijf heel verschillend waarderen, om het voorzichtig uit te drukken. Voor sommige leerlingen was het internaat een baken van rust, in vergelijking met een chaotische thuissituatie, een plek van gedegen onderwijs en van innige vriendschappen. Andere leerlingen daarentegen kijken met afschuw terug. Zij krijgen nog steeds de rillingen bij hoe hiërarchisch en standsbewust deze wereld soms was, hoe hard de leerlingen tegen elkaar konden zijn en hoe eenzaam ze waren, die eerste nacht op de slaapzaal. En dan hebben we het nog niets eens over de gevallen van geestelijk en fysiek misbruik, die inmiddels volop aan het licht zijn gekomen. Want ook al zat je dan op hetzelfde internaat, ook al had je dezelfde leraren: wat voor je beste vriendje of vriendinnetje de hemel was, kon voor jou een regelrechte hel zijn.

Natuurlijk kan niemand beter over het kostschoolleven vertellen dan alle generaties mannen en vrouwen, die dit aan den lijve hebben ondervonden. Dus ga naar de kaart, klik op jouw internaat en deel je herinneringen.
DIT = LETTERLIJK REVIOSIONISME;
- voor SOMMIGEN een baken van rust; -ergo -
- En dan hebben we het nog niets eens over de gevallen van geestelijk en fysiek misbruik, die inmiddels volop aan het licht zijn gekomen. -

U MOEST ZICH SCHAMEN !!!!
REVISIONISME - eerste klas !
Heilige broeders liggen in heilige grond in OUDENBOSCH.
Als ik maar even de kans heb. Als ik toch in de buurt van Oudenbosch ben. Dan neem ik mij de tijd om even de broeders te bezoeken. In heilige grond. Alle namen; ow, ow, wat hebben ze toch een geduld gehad met deze lastige tiep.

En u breekt dit zomaar tot de grond af.
In een tijd dat geen overheid te vinden was om onderwijs en zekerheid te maken; deden de zusters en broeders iets voor de mensheid; voor een aapie zoals ik;

Beste broeders en zusters; KIJK; kijk eens wat de moderne tijd heeft opgeleverd! KIJK GOED IEDEREEN ! (Bastiaanse > gesjeesd Dedain ' 66)

Geef mij die broeders en zusters maar.
- waaran AKTE.

Christian van der VenBHIC zei op 22 maart 2019 om 11:30 uur

Beste Erik van Gulik,

Bedankt voor uw reactie.

Laat ik beginnen met te zeggen, dat wij met deze website niets hebben willen ophemelen, wij hebben daarentegen ook niets willen 'afbreken', om uw woorden aan te halen. Wij hebben slechts willen aangeven, dat een plek, een tijd, een internaat, zelfs een persoon, heel verschillende herinneringen en belevingen kan oproepen bij verschillende betrokkenen. Dit wordt gestaafd door de inmiddels honderden verschillende reacties op deze website. De ene heeft op kostschool de tijd van zijn of haar leven gehad, de ander het tegenovergestelde, een afschuwelijke tijd. Soms gaat het dan om een andere tijd of een andere kostschool, maar soms ook niet.

Misschien neemt u expliciet aanstoot aan het woord 'sommigen', aangezien u dit met nadruk in hoofdletters citeert. Ik kan me daar iets bij indenken. Als dat zo is, kunnen we die woordkeuze natuurlijk heroverwegen.

Zelf heeft u, gezien uw reactie, ervaring met de broeders in Oudenbosch en koestert u aan hen goede herinneringen. Dat is fijn om te horen. In veel reacties op deze website spreken mensen eveneens uit hoe prettig ze hun tijd op kostschool hebben beleefd en hoe waardevol die tijd is geweest voor hun verdere leven. Zéker hebben de broeders en zusters veel goeds gedaan. De Kerk zorgde vaak voor zieken, voor armen, voor ouderen en kinderen enz., inderdaad al in tijden waarin de overheid hierin nog geen rol voor zichzelf weggelegd zag. Voor al deze goede dingen is plek op onze website.

Naast goed gedaan, is er (en ik spreek nu in het algemeen, dus níet specifiek over Oudenbosch!) helaas ook veel onrecht begaan. En ook voor dat onrecht is plek op deze website.

Beide verhalen mogen en moeten verteld en gehoord worden.

Ber Kessels. zei op 22 maart 2019 om 11:42 uur

Hallo Thijs,
We kregen les van een klein aantal broeders en paters.
Het merendeel waren externe leerkrachten.

Corrie Van Elst Ermes zei op 24 maart 2019 om 17:21 uur

De Stenen Trappen in Roermond bij de Zusters van de Orde Het Arme Kindje Jesus. daar zat ik in de jaren 1956 meschien is daar nog wat van terug te zien daar zat ik zo''n 10 jaar.Ook een Internaat kinderen van voor een jaar oud werder er al binnen gebracht .

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 maart 2019 om 09:18 uur

@Ber: bedankt voor je toelichting!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 maart 2019 om 09:25 uur

@Corrie: bedankt voor je reactie. Fijn dat er nu ook Brabanders op Limburgse internaten op deze site opduiken! Je hebt een flinke tijd op kostschool gezeten zeg, daar in Roermond. Weet je misschien nog waarom je ouders juist voor deze kostschool kozen?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 maart 2019 om 09:27 uur

@ p smetsers: ah, oke, dan moeten we toch nog even verder zoeken. Met behulp van die straatnaam zouden we toch wat meer info moeten kunnen vinden. Dank!

Rosalia P Durinck zei op 25 maart 2019 om 17:13 uur

Ik kan "Bouvigne"in Ginneken niet vinden. Het was een kasteeltje.
Heb er inde jaren 50 toch wel wat geleerd en het er redelijk naar mijn zin gehad.Er waren ook veel dochters van diplomaten echtparen

C. Groenendaal zei op 26 maart 2019 om 11:03 uur

Ik ken een Theo Danen uit Uden Hij reageerde op 11 maart en heeft in Etten-Leur gezeten (1957/58). Misschien is het de THEO DANEN die ik ken.

Helena maria van Noort van den Brand zei op 26 maart 2019 om 23:26 uur

4april 2019 reünie van kostschoolmeisjes 1952 tot mei 1959 afgestudeerd als juf.Een klasgenootje Lenie Verheyen nu (zuster Esther) wonende op hoge ham 125 onze kostschool zorgt voor een ontvangstkamers met piano.We hebben al liederen gerepeteerd van onze toen leraar Duits Reuver.We hebben er allemaal zin in.Misschien een journalist die deze reünie in Dongens nieuwsblad vast wil leggen.????

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 maart 2019 om 08:50 uur

@Rosalia: bedankt voor je bericht. Bouvigne staat inderdaad nog niet op de kaart. Maar ik sluit niet uit dat deze kostschool later alsnog zal worden toegevoegd. De reden dat dit internaat nog niet op de kaart staat, is dat het om een internaat gaat van een lekenbeweging namelijk de Catechisten van Breda. Ze kunnen niet helemaal als leken worden gerekend echter, maar ook niet helemaal als religieuzen. We hebben zulke internaten, samen met bijvoorbeeld internaten voor jongeren die bijzondere zorg nodig hadden zoals weeskinderen, schipperskinderen, dove en blinde kinderen etc., ondergebracht in een aparte categorie, en nog even buiten de selectie gehouden voor de kaart. Ik kan niets beloven, maar er is een goede kans dat deze internaten in een later stadium alsnog aan de kaart zullen worden toegevoegd. Gezien alle reacties op de internatenkaart ben ik daar heel optimistisch over!
We hebben trouwens al wel een pagina over de activiteiten van deze beweging in Brabant: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-catechisten-van-breda Daar wordt Bouvigne uiteraard genoemd, als het moederhuis van de Catechisten.
Maar je verhaal over Bouvigne is natuurlijk van harte welkom! Voel je vrij om er hier nog meer over te vertellen. Als we dan later wél een verhaal over Bouvigne hebben, dan plaatsen we het daar gewoon onder. hartelijke groet,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 maart 2019 om 09:10 uur

@ C. Groenendaal: dat zou natuurlijk heel leuk zijn, om elkaar hier zo te ontmoeten. Hebben jullie toevallig ook bij elkaar op kostschool gezeten?

@Helena: wat leuk zo'n reünie, om weer even allemaal samen te zijn na al die jaren! En al op de heel korte termijn. Kan me heel goed voorstellen dat je daar naar uitkijkt. We horen graag hoe het is gegaan!
Het gaat dus om de kostschool van de zusters franciscanessen in Dongen, als ik het goed begrijp. We hebben daar deze pagina over: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-sint-joseph-en… En dit verhaal over het moederhuis van de zusters in Dongen aan de Hoge Ham: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-moederhuis-van-de-franciscan… En dit verhaal over de zusters zelf: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-franciscanessen-van-dongen
Ik zie trouwens dat op die pagina over het internaat in Dongen als diverse reacties zijn geplaatst, dus misschien is het nog een idee om je oproep voor de reünie ook daar te plaatsen?

pauline zei op 27 maart 2019 om 12:39 uur

catharineberg oisterwijk..??? googel die naam maar eens.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 maart 2019 om 13:36 uur

@Pauline: leuk dat je onze site bezoekt. Ik heb hier de link naar meisjesinternaat Catharinenberg in Oisterwijk: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-catharinenberg-… Deze staat wel op onze kaart, maar we hebben wel vaker gehoord dat ze soms lastig vindbaar zijn. Dat blijven we wel in de gaten houden.

Maria Hack zei op 28 maart 2019 om 12:44 uur

Ik mis pensionaat St. Jozefzorg in Berkel-Enschot. Al lang geleden afgebroken maar heb daar ook een jaartje door mogen brengen in de 1e klas L.O. samen met mijn tweelingzus en oudere zus.
Geen specifieke herinneringen, alleen op vrijdag kregen we witte bonensoep en witte bonen met een ei......, echt niet te eten..

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 maart 2019 om 15:59 uur

@Maria: leuk dat je onze site bezoekt en dank voor je oplettendheid. Je hebt ook helemaal gelijk: dat internaat in Berkel-Enschot zou gewoon op de kaart moeten staan, maar op de een of andere manier is deze niet in onze selectie terechtgekomen. (Heel kort de reden: we hebben in het begin een scheiding gemaakt tussen de pakweg 100 onderwijsinternaten en de pakweg 30 opvoedingsinternaten, ofwel internaten voor jongeren die om welke reden dan ook extra zorg kregen. Zoals internaten voor schipperskinderen, weeskinderen, blinde en dove kinderen enzovoorts. In die laatste groep is ook het internaat in Berkel-Enschot terechtgekomen, ten onrechte dus,)

Maar er is een goede kans dat dit internaat, samen met die andere die nog op de kaart ontbreken door hun bijzondere status, in de nabije toekomst alsnog aan de kaart zullen worden toegevoegd. We wilden eerst even kijken of de kaart uberhaupt reacties zou opleveren. Maar dat gaat allemaal erg goed, dus ik denk dat die vervolgstap er wel van gaat komen!

Voel je in de tussentijd vrij om hier je herinneringen aan dit internaat met ons te delen. Zodra dat van Berkel-Enschot erop staat, plaatsen we je reactie(s) daar gewoon bij.

We hebben trouwens al wel deze pagina over kloosters in Berkel-Enschot: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kloosters-in-berkel-enschot
Volgens mij gaat het om de laatste in deze rij: het Sint-Gerarduspension, Willibrordusstraat 2, Berkel-Enschot. Daar zaten eerste de Dochters der Liefde (1922-1923), later de Zusters van Moerdijk SSCJ (1923-1973). Dit is volgens mij het klooster waar tot 1958 ook het meisjespensionaat Sint Jozefzorg was gevestigd.
Dank nog voor je bericht en hartelijke groet,

Helena Maria zei op 28 maart 2019 om 20:34 uur

De reünie is alleen voor onze klasgenoten van 1952 tot 1959.wij doen dit elk jaar maar nu in Dongen omdat 60 jaar toch wel bijzonder is.

C.Groenenaal zei op 29 maart 2019 om 12:23 uur

Beste Thijs,
Ik heb niet met DE Theo Danen op Kostschool gezeten.
Ik weet nog steeds niet of een Theo Danen uit één van de reacties, ook de Theo Danen is die ik ken.. We zijn wel "oud collega´s.

AMG Lesscher-Schasfoort zei op 30 maart 2019 om 18:43 uur

Heb niet in Brabant op kostschool gezeten maar in Steenwijkerwold. "De Voorzienigheid" dat werd gerund door de zusters van het Arme Kindje Jezus uit Amsterdam. Het gebouw is, behalve de kapel, helemaal afgebroken. Is over dit pensionaat meer achtergrond bekend ?

A.Rovers zei op 31 maart 2019 om 11:49 uur

Ik mis het pensionaat in Made, waar ik toch van 1944 tot 1948 heb gezeten
en de MULO heb gevolgd en geslaagd.Het was eigenlijk wel bedoeld voor schipperskinderen, maar dat was maar de helft van het aantal leerlingen meen ik.

c. Groenendaal zei op 31 maart 2019 om 14:24 uur

beste mevrouw de Been,
Ik las dat u op 14 maart 2019 schreef dat u op een meisjes internaat in Dongen hebt gezeten.
Mag ik hieruit opmaken dat u in West Brabant gewoond hebt...???

J.H. Vogel zei op 31 maart 2019 om 16:26 uur

Ik heb enige weken geleden een deel van mijn herinneringen op de Ruwenberg met jullie gedeeld. dat was geen vrolijk stukje, maar nu zie ik meer van die ellende voorbij komen en ik heb geen zin om een aantal zaken opnieuw te moeten beleven. Dus ik meld me af voor dit overigens goede initiatief.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 april 2019 om 11:33 uur

@A. Rovers: dank voor je bericht. Het internaat dat je noemt is via deze link te vinden :https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-sint-jozef-in-… Tenminste, ik neem aan dat je dit internaat bedoelt. Zo niet dan geef maar een seintje. Onderaan die pagina kun je reageren. Hoeft niet natuurlijk, maar zou leuk zijn!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 april 2019 om 11:40 uur

@J.H. Vogel: uiteraard hebben we hier alle begrip voor. Bedankt dat je toch de moeite hebt genomen om je herinneringen aan het internaat zo openhartig te delen. Je bent altijd welkom, mocht je tóch nog eens terug willen keren op deze site.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 april 2019 om 14:05 uur

@AMG Lesscher-Schasfoort: leuk om hier ook een voormalige kostschoolleerling van buiten Brabant te treffen! Wat ik heb gevonden over het internaat in Steenwijkerwold:
Ook ben ik foto’s tegengekomen in diverse beeldbanken. Bijvoorbeeld via deze link: https://kdc-opac.hosting.ru.nl/search/simple, als je “Steenwijkerwold” invult in het zoekveld.
Het archief van de Congregatie van "De Voorzienigheid" wordt beheerd door het Erfgoed Centrum Nederlands Kloosterleven. Zij zullen je dus ook zeker verder kunnen helpen, mocht je nog meer willen weten. (mailadres: info@erfgoedkloosterleven.nl) Je vindt de archiefbeschrijving, waaronder achtergrondinfo over de zusters en wellicht ook over hun internaat, via deze link: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Je zou op deze manier eens op hun site kunnen zoeken, en eventueel contact met ze kunnen opnemen voor verdere info. Ook heb ik op de site van dit Erfgoedcentrum, in de beeldbank, deze foto gevonden van het internaat: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast…
En ik stuitte nog op dit boek, dat specifiek over de school en het internaat gaat:
H.J. Oldenhof, Van normaalschool Steenwijkerwold naar Pabo Zwolle (Zwolle 1987).
Hopelijk helpt het je wat verder! Hartelijke groeten,

Bert Smits zei op 17 april 2019 om 21:36 uur

Wie weet of er op Kloosterstraat 2 in Blerick een kostschool gevestigd was ? Kan ook een internaat geweest zijn ?
Een kennis van mij heeft daar als jongeman ongeveer 3 jaar gewoond .
Dit in de jaren net voor de oorlog 1940/1945 .

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 april 2019 om 14:14 uur

Hallo Bert, leuk dat je de site bezoekt. In Blerick was aan de Kloosterstraat een jongensinternaat gevestigd van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid van Steyl (kortweg Zusters van Steyl. Het internaat hoorde bij het Sint-Antoniusklooster van de zusters. Het bijbehorende kloosterterrein was gesitueerd tussen de Antoniuslaan, de Kloosterstraat, de 1e Graaf van Loonstraat en de Rutgerusgang. De zusters gaven op deze locatie onderwijs aan de internaatjongens maar ook aan de jeugd uit Blerick en omgeving. In de periode tussen de twee wereldoorlogen hadden de zusters op deze locatie een bewaarschool, lagere school, huishoudschool, mulo en kweekschool. Bron: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=120&miaet=1…

Robert en Mary Sanstra zei op 4 mei 2019 om 23:34 uur

Wat prachtig dit overzicht van de internaten. Ik zocht naar de internaten van "De Goede Herder", maar misschien was dat wel niet in Noord-Brabant. Wat zou het mooi zijn als andere provincies daar iets over op de site kunnen zetten. Internaten van de Goede Herder waren in Almelo, Bloemendaal en Utrecht dacht ik ook. Maar er is weinig over te vinden. Wel heeft er laatst een artikel over in de krant gestaan, dat heb ik bewaard. Voor onze genealogie zou ik er zo graag meer over willen weten.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 mei 2019 om 13:45 uur

Hallo Robert en Mary Sanstra, bedankt voor je vriendelijke woorden! De volgende twee verhalen gaan weliswaar niet over internaten maar hopelijk heb je er toch wat aan:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/klooster-de-goede-herder-in-tilb…
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-zusters-van-o-l-vrouw-van-lie…

En deze site: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_internaten_in_Nederland
Als je daarin zoekt op "Goede Herder" krijg je ook een inzicht waar de internaten waren gevestigd.

Kun je hiermee uit de voeten?

Betty zei op 8 mei 2019 om 23:00 uur

Van 1956 tot 1963 heb ik op kostschool gezeten bij de Zusters van Liefde te Schijndel , eerst drie jaar Mulo en daarna mocht ik zonder eindexamen overstappen naar de Kweekschool, samen met nog 15 meisjes uit mijn klas. De leerlingen kwamen niet alleen uit Brabant maar ook uit Borne, Twello, plaatsen waar de orde een klooster had.

Maria grove zei op 9 mei 2019 om 09:15 uur

Waarom staat Sint Anna er niet bij in OUDENBOSCH!!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 mei 2019 om 09:40 uur

@Maria: deze pagina bedoel je denk ik: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-sint-anna-en-l…
Heb jij op die kostschool gezeten? En in welke jaren? Voel je vrij een berichtje achter te laten over jouw ervaringen op het pensionaat Sint Anna. Hartelijke groeten,

@Betty: leuk dat je onze site bezoekt. Een flink aantal jaren zeg, dat je op kostschool hebt gezeten. Dat zal ook wel hechte vriendschappen hebben opgeleverd of niet, als je zo lang met elkaar doorbrengt dag in dag uit. Heb je al op de pagina over het internaat in Schijndel gekeken? (link: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-mater-christi-i…) Er staan al een paar reacties, maar dat mogen er nog wel wat meer worden. Misschien dat je daar nog meer over je kostschooltijd zou willen vertellen? Je bent welkom!

Ella Nooijens-Boot zei op 12 mei 2019 om 10:59 uur

Waarom hoor ik nooit iets van kostschool in de leuvenaarstraat

Ella Nooijens-Boot zei op 12 mei 2019 om 14:04 uur

Ik bedoel in de leuvenaarstraat in Breda

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 mei 2019 om 09:35 uur

@Ella: als ik me niet vergis gaat het om dit internaat: weeshuis "De Mark", rusthuis en herstellingsoord voor kinderen, later kindertehuis en per 1928 internaat H. Rosa van Viterbo school (B.L.O.) Zusters Franciscanessen van Mariadal (1989-1975), Leuvenaarstraat 178.
De reden dat dit internaat er niet op staat, is dat we een scheiding hebben gemaakt tussen onderwijsinternaten en opvoedingsinternaten. En we hebben ervoor gekozen om eerst die onderwijsinternaten erop te zetten. Internaten voor weeskinderen vallen daar vooralsnog buiten, omdat we die als een bijzondere categorie beschouwen - net als bijvoorbeeld internaten voor dove of blinde kinderen, of die voor schipperskinderen.
Maar ik sluit niet uit dat die opvoedingsinternaten ook nog aan de kaart zullen worden toegevoegd.
Dank voor je bericht en hartelijke groet,

P.S. ik zie zojuist dat we wel deze bhic-pagina hebben over een internaat/klooster Sint Franciscusgesticht van de Franciscanessen van Roosendaal aan de Leuvenaarstraat: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/sint-franciscusgesticht-in-breda
Misschien is dit wel het internaat dat je bedoelt?

J broeckx zei op 14 mei 2019 om 11:40 uur

ik mis het antonius internaat in de burgenmeester van hasselstraat in bergen op zoom ik heb daar geen leuke tijd gehad

J Broeckx zei op 14 mei 2019 om 11:41 uur

ik heb er geweest van 1986 tot 1971

J Broeckx zei op 14 mei 2019 om 11:42 uur

het waren nonnen franciscenessen uit roosendaal

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 mei 2019 om 15:01 uur

@J Broeckx: wat goed dat je hier reageert, ondanks dat het zo'n vervelende tijd voor je is geweest. Volgens mij gaat het om dit internaat, of niet? Link: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-sint-antonius-… Ik zie dat daar nog helemaal geen reacties op zijn gekomen, dus áls je daar iets zou willen delen over je kostschooltijd op het internaat St. Antonius, dan ben je meer dan welkom!

j broeckx zei op 14 mei 2019 om 16:27 uur

ja dat wil ik wel hoe gaat het kun je iets opschrijven ?ik zie wel een reactie terug

C.Groenendaal zei op 14 mei 2019 om 17:04 uur

Beste mevrouw De Been-heeft u familie wonen in Terheijden..?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 mei 2019 om 10:39 uur

@J Broeckx: het werkt eigenlijk precies hetzelfde, zoals je op deze plaats hebt gereageerd. Onderaan de pagina van het Antoniusinternaat, echt helemaal onderaan, vind je een kopje "Reageer op dit verhaal". Maar als je wilt, kun je ons ook via de mail een verhaal/reactie toesturen (graag onder vermelding van "Internaat Sint Antonius"), dan zorg ik dat het geplaatst wordt. Ons mailadres is: info@bhic.nl

j broeckx zei op 15 mei 2019 om 13:57 uur

ik heb van 1968 tot 1971 op.het Sint Antonius internaat in de burgemeester van hasselstraat.2 in Bergen op zoom gezeten is er iemand die daar ook op heeft gezeten gr Johanna broeckx

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 mei 2019 om 14:10 uur

@J Broeckx: ik heb je bovenstaande oproep ook op de pagina over het Sint Antoniusinternaat geplaatst (link: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-sint-antonius-…) En nu maar duimen voor reacties...!

M.Vullers-van der Zee zei op 20 juni 2019 om 00:27 uur

@AMG Lesscher-Schasfoort .Heb zelf op de Voorzienigheid in Steenwijkerwold gezeten(jaren 70) .Beheer op FB een pagina met achtergrondinformatie ,foto’s ,filmpjes en verhalen .Dus weet niet of je ook op FB zit ? Dit is de link https://www.facebook.com/voorzienigheidsteenwijkerwold/
Dus neem eens een kijkje ...Mvg.
@Thijs de Leeuw,dank je voor de links .Veel komt mij bekend voor en heb al eens gezocht ,maar kan niet verder doorlinken .
Het boek heb ik zelf in bezit .Maar sta altijd open voor nieuwe info.
Mvg .

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.