Met het geld uit de verkoop van zijn boerderij kocht de pastoor 4 juli 1913 een andere boerderij. Deze bouwgrond was te vochtig en daarom huurde men het huis Bergvliet, later hotel De Withof, dat voorlopig tot klooster werd ingericht.
Langs de Oosterhoutseweg vond men geschiktere bouwgrond. In 1915 besloot men het grootseminarie van de paters SVD in Teteringen te vestigen. Het gebouw werd ontworpen door pater Bruno Möchel SVD, onder supervisie van de architect van de congregatie, pater Johannes Beckert (1864-1927). Het oorspronkelijke gebouw, ook Duitse bouw of sigarenfabriek genoemd, was gereed in 1916.
In 1924-1925 werd het vergroot naar plannen van dezelfde bouwmeester: het kreeg een zuidvleugel en een noordvleugel met kapel. De kapel werd in gebruik genomen in 1926. In 1929 werd een zwembad aangelegd.
Architect Van Halteren verbouwde het in 1967 tot kloosterbejaardenoord voor teruggekeerde missionarissen. Enkele Zusters van Etten vestigden zich in 1973 als gast in dit kloosterverzorgingshuis. Het huis is thans in bezit van de Stichting Zuiderhout, die het opnieuw heeft verbouwd naar plannen van architectenbureau Oomen en Havermans.
Het huis werd later bewoond door Missionarissen van de H. Familie MSF, Catechisten van Breda, Dominicanessen van Bethanië, Franciscanessen van Etten, Benedictinessen van het H. Sacrament OSBAP, Benedictijnen OSB, Paters van de HH. Harten en Missionarissen van Scheut CICM.
De paters SVD hebben op de bovenverdieping enkele gastenkamers, het provincialaat, de missieprocuur, de bibliotheek en het archief. De zolderverdieping dient als opslag. In de tuin zijn de moderne gebouwen in gebruik voor verzorging van bejaarde religieuzen en leken.
Bron: Gegevens: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Reactie toevoegen