De Predikheren zijn altijd bezig om mensen te winnen en te herwinnen voor het christelijke geloof door persoonlijke benadering en gesprek. Eén zo’n dominicaan, pater Johannes Joseph Lataste O.P. (1832-1869), gaf op die manier bezinningsdagen in de vrouwengevangenis van Cadillac (Frankrijk). Onder de indruk van deze vrouwen, stichtte hij in 1866 samen met Mère Henrica Dominica Berthier (1822-1907) de Congregatie van de Dominicanessen van Bethanië.
Père Lataste wilde vrouwen met een ‘verleden’ de kans geven om samen met anderen gelijkwaardige leden van een kloostergemeenschap te kunnen zijn. Hij werd in 2012 zalig verklaard als ‘Apostel der gevangenissen’.
In het Franse Moederhuis in Montferrand woonden zusters uit verschillende landen. Dat werd een probleem, toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Tweeëntwintig Duitse dominicanessen moesten Frankrijk verlaten en vluchtten via België naar Venlo. De zusters richtten hier in 1924 een tweede congregatie op, die zich bezig hield met de opvang van mensen in morele of sociale nood, met gevangenisbezoek, reclassering, en later ook met kinderbescherming en pastoraal werk.
Het beschouwende leven verenigen de zusters met het werkzame. Het accent lag op opvang van bedreigde jeugd in eigen instituten. Daarvoor aangewezen zusters bezochten regelmatig vrouwen in huizen van bewaring in Breda, Dordrecht, ‘s-Hertogenbosch, Roermond en in de strafgevangenis van Rotterdam.
In 1934 begonnen de zusters in Stevensbeek een verpleeginrichting voor strafrechtelijk meerderjarige, katholieke vrouwen die ‘overeenkomstig de Psychopatenwetten zijn berecht, of te wier aanzien overeenkomstig voormelde Regelingen reclasseringspogingen worden aangewend’. De Dominicanessen van Bethanië hebben momenteel geen eigen huizen meer in Nederland. Er zijn nog 51 zusters, met een gemiddelde leeftijd van 82 jaar.
Ze hadden de volgende kloosters in Noord-Brabant:
- Breda, klooster Sint Anna, huize Sint Antoine;
- Cuijk, klooster van de Dominicanessen van Bethanië;
- Helmond, klooster Keizerinnendaal;
- Rijsbergen, Klooster, opvoedingsinternaat en huize Sint Jozef;
- Stevensbeek, Klooster Maria Regina;
- Teteringen, Klooster Maria Rabboni;
- In Boxmeer wonen nog enkele zusters in het kloosterverzorgingshuis Sint Anna;
- In Teteringen woonden enkele zusters in het kloosterverzorgingshuis in Missiehuis Sint Franciscus Xaverius.
Buiten Noord-Brabant is het ook niet veel meer: het moederhuis in Venlo werd in 2003 gesloten. De congregatie had vestigingen op Aruba, in Hees bij Nijmegen, Huis ter Heide, Horn, Mook, Nijmegen en Thorn. Buiten Nederland werden er huizen gesticht in België, Canada, Italië, Duitsland en in de Verenigde Staten. In 1995 werden enkele zusters uitgezonden naar Letland.
De Dominicanessen van Bethanië stonden ook bekend als Congregatio Dominicanarum a Betania Venlonensis ofwel de Congregatie van de (Zusters) Dominicanessen van Bethanië uit Venlo.
Foto’s
Stevensbeek, Dominicanessen van Bethanië, 1984. Origineel Fotocollectie Bisdomblad Den Bosch. Bron: BHIC, fotonr. 1937-000540.
“Katholiek leven in beeld”, zusters Domincanessen van Bethanië, c. 1965. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-2B02380.
“Katholiek leven in beeld”, zusters Domincanessen van Bethanië, c. 1965. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-2B02373.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Dominicanessen van Bethanië.
Reactie toevoegen