Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Paters van de HH. Harten SSCC

Paters & Nonnen

Op kerstavond 1800 stichtten de Franse priester Pierre Coudrin (1768-1837) en de eveneens Franse gravin Henriette Aymer de la Chevalerie (1767-1834) in Poitiers samen de congregaties van de Paters en Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Zij hadden beiden turbulente tijden doorgemaakt tijdens de Franse Revolutie, wat hun beider geloof erg had verdiept.

De gravin had zich onder invloed van een jaar gevangenschap tijdens die Revolutie van haar wereldse bestaan afgewend en was in 1795 een devoot leven begonnen binnen de zustercongregatie Sociëteit van het Heilig Hart in Poitiers. Haar biechtvader en geestelijk leidsman daar werd Coudrin.

Artikel 2 van de Constituties formuleert de missie van de congregatie ongeveer zo: de toewijding aan de heilige harten van Jezus en Maria is het fundament van ons Instituut. Deze toewijding staat vervolgens aan de basis van onze opdracht om na te denken over de liefde van God, die vlees geworden is in Jezus; om daarnaar te leven en om die liefde aan de wereld te verkondigen. Maria is op een bijzondere manier verbonden met het mysterie van de menswording van God: dat wordt uitgedrukt in de vereniging van het hart van Jezus met dat van Maria.  

Praktisch vertaald leidt dat tot het verspreiden van de devotie tot de Heilige Harten van Jezus en Maria en tot diverse vormen van apostolaat, waaronder onderwijs, inzet voor de armen en  randmaatschappelijken, met name ook in de missie.

Gedurende de negentiende eeuw breidde de congregatie zich uit in Frankrijk, maar onder druk van het antiklerikale klimaat daar week men aan het eind van de eeuw uit naar het buitenland. Zo ontstond in 1896 hun eerste huis in Nederland, in Grave.

In 1923 werd een eigen Nederlandse afdeling opgericht. Vóór de oprichting daarvan werden Nederlandse missionarissen vanuit Parijs uitgestuurd. De Nederlandse provincie missioneerde over de hele wereld met zwaartepunten in Nederlandsch Indië, Brazilië (sinds 1925) en Oceanië. De Nederlandse provincie had ook huizen in Portugal en Engeland, van waaruit missiewerk werd bedreven.

De Paters van de HH Harten van Jezus en Maria (SSCC) zoals de leden van de Congregatio Sacrorum Cordium voluit heten, werden ook wel picpus-paters genoemd, naar de Rue de Picpus in Parijs, waar tot 1903 de hoofdzetel van de congregatie was gevestigd. De congregatie omvat tegenwoordig wereldwijd zo’n 1.500 paters en zusters, verspreid over 33 landen.

In Noord-Brabant waren er kloosters in:
- Bavel, Klooster van de Paters van de HH. Harten;
- Berkel-Enschot, klooster Notre Dame du Perpetuel Secours in De Rendierhoeve;
- Grave, Damianusgesticht;
- ’s-Hertogenbosch, Klooster van de Paters van de HH. Harten (Welsh Divisionplein);
- Rosmalen, Klooster Graafsebaan 172;
- Sint-Oedenrode, Damiaan-college;
- Teteringen, Missiehuis Sint Franciscus Xaverius.


Buiten Noord-Brabant hadden de paters kloosters in onder andere Amersfoort, Goes, Rotterdam, Schoonebeek, Valkenburg en Weiteveen.

Buiten Nederland waren er kloosters op de Cookeilanden, Hawaii, in Mozambique, Indonesië, Brazilië, Tanzania, Colombia, Nieuw-Zeeland, België, Portugal, Peru en Australië.

Foto’s

  • Pierre Coudrin (1768-1837) en Henriette Aymer de la Chevalerie (1767-1834). Bron: website Paters van de H. Harten.
  • Sint-Oedenrode, vertrek van de missionarissen van de Damianusstichting naar Sumatra, 1937. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, nr. SOE1628.

Bronnen

11

Reacties (11)

Claudia L.S. zei op 31 december 2021 om 03:28 uur

Ik ben vanaf mijn 5 to 10 jaar over een periode van 5 jaar door de pater K. v. E. van de Congregatie Pater van de Heilige Harten seksueel misbruikt worden. Ik werd zelfs in het klooster misbruikt toen ik daar als kind op bezoek was en hoewel de kloostergemeenschap wist dat de pater K. v. E. een pedofiel was die al twee keer eerder was overgeplaatst omdat er klachten tegen hem waren van grensoverschrijdend gedrag met kinderen, heeft niemand van de Congregatie mijn ouders gewaarschuwd. De kloostergemeenschap is net zo schuldig als de pedofiele pater. Nu is he al 43 jaar geleden en de Congregatie wil mij alleen maar 5000 Euro smartengeld betalen. 5000 Euro voor 5 jaar seksueel misbruik vanaf mijn 5 jaar.
Het is gewoon schandalig.
Ik zal niet rusten totdat gerechtigheid geschied.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 januari 2022 om 11:49 uur

Wat verschrikkelijk om te horen Claudia. Ik kan mij niet voorstellen wat dit met je doet, ook die hele strijd om enige vorm van gerechtigheid te krijgen. Heel goed dat je hier ondanks de tegenslagen tóch werk van blijft maken en niet opgeeft. Het is goed dat er veel meer aandacht is gekomen voor alle vormen van seksueel, geestelijke en fysiek misbruik op katholieke internaten. Dank voor je bericht!!

Claudia Leiner-Swayze zei op 1 januari 2022 om 23:37 uur

Hartelijk bedankt Thijs! Zover heeft de vertegenwoordiger van de Congregatie van de Heilige Harten (in Teteringen) mijn verzoeken om 'eerlijk te zijn en het bedrag op een redelijk bedrag te verhogen' negeert. Ik verwacht niet, dat hij inzicht krijgt en eerlijk zal zijn. Het is schandalig dat de Congregatie probeert zo gemakkelijk en goedkoop er mee weg te komen. De Congregatie kan mij en andere lotgenoten oneerlijk behandelen, maar ze kunnen er niet omheen dat ik iedereen hierover zal informeren.

Jozef Hubert van Put zei op 11 maart 2023 om 17:21 uur

Pater Jozef Hubert Vliegen was mijn peetvader. Hij is in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog bij ons op bezoek geweest in Delft. Met name mijn vader heeft mij de voornamen gegeven van pater Vliegen. Is er informatie beschikbaar over pater Vliegen, bijvoorbeeld zijn geboorte- en overlijdensdatum en/of over zijn levensloop. Zelf heb ik vorig jaar mijn levensverhaal geschreven te bestellen bij bol.com.

Norah zei op 11 maart 2023 om 20:00 uur

De familienaam Vliegen komt in Zuid-Limburg voor. Toevallig heb ik jaren geleden in Maastricht een Jef Vliegen gekend, mogelijk familie van jouw pater. Maar het is meer een naam van de dorpen.
Ik kan deze pater proberen op te zoeken, maar de levensloop zelf daar kan men je beter mee helpen bij de congregatie zelf. Zie een van de urls hiervoor vermeld.
Mvg.

Norah zei op 12 maart 2023 om 12:08 uur

Moeilijk te traceren.
Dit moet Franciscus! Josephus Hubertus Vliegen geweest zijn, geboren in Gulpen(l.) 19-03-1893,
overleden in Tilburg 05-08-1964, 71 jaar oud, en laatst wonend in Nistelrode.
Hij behoorde ook tot de orde van de Paters HH Harten.

www.regionaalarchieftilburg.nl
Mvg.

Norah zei op 12 maart 2023 om 12:19 uur

Deze pater staat in 1940 geregistreerd bij het -Nationaal Archief- als verblijvend in Oost-Indië.
Kon nog wel eens Papoea Nieuw-Guinea zijn.

P.H. zei op 14 maart 2023 om 06:25 uur

Claudia, mijn ervaringen met deze congregatie zijn ook pijnlijk, zij het van een heel andere orde. Ik leef met je mee!

Claudia L.S. zei op 14 maart 2023 om 17:22 uur

P.H. - Mijn dank. Ik leef ook mee met iedereen die als kind misbruikt worden is. De schade die aangericht wordt door misbruik van een kind is helaas immens. Groeten Claudia

Claudia L.S. zei op 28 januari 2024 om 04:03 uur

De pater van de Congregatie Pater van de Heilige Harten die kinderen seksueel misbruikt heeft, was K. van E, NL. Ik ben in bezit van schriftelijk bewijsmateriaal.

Zijn familie vond het niet erg wat hij deed. Wie is mentaal gestoorder, de zieke pedofiel die kinderen misbruikte of zijn krankzinnige familie? You vote.

agent47 zei op 29 april 2024 om 11:03 uur

bende poaters

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.