Het huis van de familie Ras was in de oorlog gebombardeerd en het gezin had toen een tijdelijk onderkomen genoten bij de zusters van het Sint-Martinushuis in de Kerkstraat. Op 3 mei 1948 kwam de aankoop van de grond voor Sint-Jozefoord tot stand. Architect Jos Schijvens bouwde een huis voor oude en zieke zusters. Het werd 22 augustus 1952 in gebruik genomen, eerst door de zusters uit het kloostertje uit Hintham. Al gauw was er behoefte aan betere slaapgelegenheid, op de grote slaapzalen waren nog chambrettes. Architect J. de Reus uit Oss breidde het klooster in 1955 uit. Hij bouwde ook de kapel.
In 1959 werden boven de keuken twee etages gebouwd met kamertjes voor de zusters. Daarna volgden meer aanpassingen: een grote zaal voor conferenties en retraites met daarboven aanpassing van het rectoraat en een tweede entree.
Tussen 1964 en 1966 kwam het vormingscentrum tot stand. Architectenbureau C. de Bever uit Eindhoven verrichtte allerlei onderhoudswerken en uitbreidingen.
Ten tijde van de bouw van de uitbreiding die Boszicht werd gedoopt, tussen 1972 en 1975, nam het aantal oudere religieuzen zo sterk toe, dat de bouw van kloosterbejaardenoorden werd toegestaan. Kloosterbejaardenoorden moesten aan dezelfde eisen voldoen als de bejaardentehuizen. Om de volledige verzorging van de zusters te kunnen volhouden werd besloten Sint-Jozefoord aan te melden als kloosterbejaardenoord. De congregatie kreeg de erkenning op 24 maart 1975. Het gebouw werd tevens ingezet als vormingscentrum.
Anno 2006 was de helft van de bewoners afkomstig van andere congregaties, waaronder die van de trappistinnen, de karmelietessen, de Witte Zusters en de Zusters Augustinessen van Windesheim.
Het kloosterbejaardenoord is een omvangrijk bakstenen complex, deels in Delftse School stijl. De oudste vleugels hebben een kruisvormige opzet, waarbij in een van de armen de kapel is gebouwd. De kapel wordt verlicht door betonnen ramen met glas-in-lood. Op de raamomlijsting is de zinspreuk van de congregatie In Omnibus Charitas te lezen. Een houten poort tussen bakstenen pijlers geeft toegang tot het complex.
Bronnen
Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Foto's
- Mgr. Hendrikx legt de eerste steen, 1951 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC, fotonummer 1657-000028)
- Kloostergebouw (BHIC / Frans van de Pol, 2015)
Reactie toevoegen