Met medewerking van kardinaal Rauscher in Wenen kwam ook het moederhuis in Wenen (sinds 1866). Vandaar de naam 'Weense Zusters' en het feit dat de Nederlandse vestigingen tot 1999 tot de Oostenrijkse provincie behoorden.
De zusters noemden zich Dochters van de Allerheiligste Heiland, maar staan ook bekend als Filii divini Salvatoris, Soeurs du Très Saint Sauveur, Dochters van de Allerheiligste Heiland, Weense Zusters, Zusters van de Goddelijke Heiland, Dochters van de Goddelijke Heiland en Congregatie van de Dochters van de Goddelijke Verlosser.
Kort na de Eerste Wereldoorlog kwamen ze naar Nederland als begeleidsters van Oostenrijkse kinderen, die hier kwamen aansterken. Dit Nederlandse liefdewerk onder leiding van bisschop A. Diepen stond bekend als de ‘Holländischen Aktion’. Na de terugkeer van de kinderen naar Oostenrijk bleven de zusters in Nederland en openden er in 1919 hun eerste huis, te Herlaer bij Sint-Michielsgestel.
Sinds 1984 noemden ze zich Zusters van de Goddelijke Verlosser. In 1999 zijn de zusters weer verenigd met de oorspronkelijke congregatie van Oberbronn (F). Sinds 2005 vormen de vestigingen in Duitsland, Oostenrijk en Nederland één provincie van de Goddelijke Verlosser met het provinciehuis in Neurenberg en het moederhuis in Oberbronn in Frankrijk. Hun vestiging in Argentinië behoort thans ook weer tot deze stam.
De congregatie richtte zich voornamelijk op ziekenverpleging aan huis, maar deed ook aan andere vormen van verpleging, zoals van ouderen en armen en aan opvoeding van vrouwelijke jeugd.
Buiten Noord-Brabant was er nog een klooster in Aerdenhout en buiten Nederland waren er kloosters in Argentinië, Duitsland en Oostenrijk.
Foto’s
Elisabeth Eppinger (1814-1867). Bron: Heiligenlexicon.
Sint Michielsgestel, de eerste zusters van het klooster bij het 25-jarig jubileum in Nieuw Herlaer, 1944. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1633-004030.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960, lemma Zusters van de Allerheiligste Verlosser.
Database Efgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Zusters van de Goddelijke Verlosser (Deurne) (Z138).
Reactie toevoegen