Het komt in de rijke geschiedenis voor als Huize van der Sluise, Huize van Houtert, Huize Cox en Huize de la Court.
In 1847 stond het op naam van de weduwe Theodorus Borret Rentmeester, die het op 4 oktober 1847 verkocht aan de congregatie. Toen de zusters het huis, nu klooster Nazareth, betrokken was men nog met de bouwkundige aanpassingen bezig.
De oudste delen van het klooster dateren van 1851, toen begon men met een nieuwbouw en een schoolgebouw.
In 1857 verving men een voorlopige kapel op de verdieping door een sobere kapel. In 1880 volgde de refter en een jaar later het rectoraat. Er werden restauraties uitgevoerd in 1884, in 1908 bouwde men aansluitend aan de kapel een nieuwe vleugel. Architect A. Pijnenburg uit ‘s-Hertogenbosch breidde de scholen in 1915 uit met een hoog gebouw.
Toen de wijkverpleging in Gemert een probleem werd, vroeg men de zusters franciscanessen de zorg op zich te nemen. Zij konden dit werk echter niet verenigen met hun semicontemplatieve instelling. Men vond de Weense Zusters bereid in de verpleging te werken. Nadat deze zusters vier keer op een ander adres moesten worden ondergebracht slaagde kapelaan J. Sicking er in mei 1920 in huisvesting te vinden in een vleugel van klooster Nazareth. Deze werd verbouwd en kreeg een aparte ingang en ruimten voor de ontvangst van patiënten.
In 1929 volgde opnieuw een uitbreiding van het gebouw onder architectuur van J. Gilsing. De Weense Zusters deden ook thuiszorg. Om organisatorische, praktische en financiële redenen kwam daar in 1936 een einde aan. Toen werden de contracten met de overste van Herlaer opgezegd en de Weense Zusters vertrokken.
De gevel van het oude klooster, die door de aanbouw van schoollokalen was verdubbeld, werd in 1961 gemoderniseerd. In 1971 vernieuwde men de achtergevel en de omringende muur. Voor deze werken tekende architect J. Priems uit Oirschot.
De franciscanessen verlieten het klooster in 2000. Het heeft sindsdien gediend voor wonen, ateliers, opslag, kantoor en jeugdhonk. In 2017 werden plannen tot herontwikkeling van het complex gepresenteerd.
Dit verhaal gaat vooral over het gebouw. Maar wij zijn natuurlijk benieuwd naar verhalen over de zusters. Heb je ze nog gekend als onderwijzeres? Deel je herinneringen op www.bhic.nl.
Bronnen
- J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
- Omroep Centraal, herontwikkeling Kloostercomplex Nazareth, 2017
- Foto's: BHIC / Frans van de Pol, 2015
Met dank aan Gerard de Bie.
Reactie toevoegen