De paters Jezuïeten kregen in Bosschenhoofd een stuk grond in bezit op de hoek van de Pastoor van Breugelstraat en de Uilenspiegelstraat. In 1884 stichtten ze hier in het bos een huis voor hun studenten, op loopafstand van Oudenbosch.
In 1926 verkochten de Jezuïeten het huis (via hun Sint Bonifatiusstichting te Maastricht) aan de Paters van de H. Familie, die het eveneens als ontspanningsruimte voor hun studenten gebruikten. Het complex, dat in de volksmond het Patersbos heette, noemden ze ‘de Campagne’, hun buitenverblijf.
De paters verlieten het huis in 1954. Tien jaar later werden het terrein en het huis verkocht aan de Broeders van Saint Louis, die even verderop hun noviciaat Sint Stanislaus hadden.
De broeders verkochten het Patersbos met het huis in 1984 aan de Gerard van Slobbestichting. Na een grondige verbouwing werd en wordt het ingezet naar het ideaal van priester Gerard van Slobbe: “Een huis (…), waar kleine groepen mensen voor kortere of langere tijd kunnen vertoeven, om in die periode vanuit christelijk pastoraal oogpunt bemoediging, humor en blijdschap te beleven, zich te kunnen bezinnen en zich verdiepen.” En daartoe behoren ook cursussen en trainingen.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
http://www.reiskoffer.nl/ d.d. 25 juli 2018
Bosschenhoofd Gedenkboek ; 100 jaar parochie en kerkdorp : 1886-1986 (Heemkundekring De Honderd Hoeven) blz. 84
Cultuurhistorische inventarisatie Noord-Brabant : MIP – Gemeente Hoeven, provincie Noord-Brabant, 1992
http://www.gerardvanslobbe.nl/het-huis/over-het-huis, d.d. 25 juli 2018
Telefonische informatie Mark Buijs d.d. 31 juli 2018
Foto's
- De Campagne met tennisveld (collectie Gerard van Slobbestichting)
- Kaartspel als ontspanning (collectie Gerard van Slobbestichting)
- Uitgraven van het zwembad (collectie Gerard van Slobbestichting)
De foto's bij dit verhaal zijn aangepast op 18 december 2018.
Reactie toevoegen