Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Noviciaat Sint Stanislaus in Bosschenhoofd

Kloosters

In 1955 openden de Broeders van Saint Louis aan de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd een nieuw noviciaat. Het ontwerp van het nieuwe gebouw was van architect L. Sturm.

Het noviciaat in de jaren zestig (collectie © Broeders van Saint Louis)Nieuwe broeders, novicen genaamd, verbleven hier tijdens een proefperiode van een jaar onder leiding van een novicenmeester om te zien of ze geschikt waren om definitief tot de congregatie toe te treden. De eerste novicenmeester was broeder Theophanes. Teruglopende belangstelling voor het kloosterleven leidde eind jaren zestig tot sluiting van het noviciaat.

Het gebouw in 1990 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)De broeders verkochten het gebouw op 1 augustus 1969. Daarna diende het als tehuis voor vrouwelijke Joegoslavische gastarbeiders en vervolgens werden er een sporthotel en een casino in ondergebracht. In de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw is er het hotel de Reiskoffer gevestigd. Het gebouw werd gerenoveerd in 2001.

De kapel van het voormalige klooster werd restaurant. De voormalige refter van de broeders werd verbouwd tot bar. Herkenbaar zijn nog de boogramen en het verhoogd plafond.

Bronnen

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
Bosschenhoofd Gedenkboek ; 100 jaar parochie en kerkdorp : 1886-1986 (Heemkundekring De Honderd Hoeven)
Cultuurhistorische inventarisatie Noord-Brabant : MIP – Gemeente Hoeven, provincie Noord-Brabant, 1992
Mondelinge informatie Mark Buijs

Foto's

  1. Het noviciaat in de jaren zestig (collectie © Broeders van Saint Louis)
  2. Het gebouw in 1990 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

Dit verhaal is aangepast n.a.v. de onderstaande reacties op 1 augustus 2018. Redactie.

6

Reacties (6)

Mark Buijs zei op 22 juli 2018 om 10:28 uur

In dit artikel zijn helaas twee verhalen bij elkaar gehaald. De campagne van de Jezuieten ligt inderdaad op de genoemde locatie. Echter dit is een andere als het noviciaat van de Broeders van Saint Louis dat c. 50 meter verder aan dezelfde straat ligt.

Mariët BruggemanBHIC zei op 24 juli 2018 om 11:41 uur

Bedankt voor je opmerking Mark, ik heb het doorgemaild aan mijn collega Paul, de schrijver van dit verhaal. Hij gaat er zo gauw mogelijk naar kijken.

Paul HuismansBHIC zei op 27 juli 2018 om 11:41 uur

Het resultaat van nader onderzoek is "achter de schermen" verzonden naar Mark Buijs, om te kijken of dat wel klopt. Daarna zal dit verhaal worden aangepast.

Paul HuismansBHIC zei op 1 augustus 2018 om 14:38 uur

@ Mark Buijs. De verhalen over De Campagne en het noviciaat zijn inmiddels "ontrafeld". Over De Campagne zal een nieuw verhaal online worden geplaatst, zodra daarvoor de illustraties gevonden zijn.
Bedankt voor je ondersteuning, Mark!

René Bosch zei op 16 februari 2019 om 15:21 uur

Beetje onduidelijk verhaal in voorgaande opmerkingen.
Het noviciaat, gebouwd als een klein klooster met een open binnentuin en een (inpandige) galerij diende inderdaad voor adspirant-broeders (de novicen). Gedurende het noviciaatsjaar deden ze de tijdelijke gelofte en werden ze 'ingekleed', d.w.z. dat ze de toog hun dagelijkse kleding werd. In de jaren 60 werd dit afgeschaft: er was geen apart noviciaatsjaar meer (opleiding ging gewoon verder op de Kweekschool / Vossenberg) en de toog werd afgeschaft.

Nu de Campagne.
Dit stond bekend als het Patersbad, en lag nog voor de bebouwde kom van Bosschenhoofd in de hoek Past. Van Breughelstraat en Uilenspiegelstraat.
In dit bosperceel bevond zich een ven met een bron. Dit werd gebruikt als zwem- en ontspanningsgelegenheid voor de broeders. Op het terrein staat een gebouw waarin -voor zover ik mij herinner- twee koelkasten stonden met frisdrank. Destijds was het ven diep genoeg om er te zwemmen. Het water was aan de oppervlakte aangenaam, maar als je omlaag zwom werd het steenkoud.
Het terrein is door de broeders verkocht aan de Gerard van Slobbe Stichting. Informatie over de stichting:
www.gerardvanslobbe.nl

Zowel van het Noviciaat als van de Campagne heb ik fotomateriaal.

Paul HuismansBHIC zei op 18 februari 2019 om 09:22 uur

@ René Bosch. Dank voor de uitgebreide informatie. De onduidelijkheid is misschien ontstaan, doordat de - terechte - opmerkingen van Mark Buijs hebben geleid tot een aanpassing van het verhaal. Over De Campagne is intussen een afzonderlijk verhaal geplaatst: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-campagne-in-bosschenhoofd.
Fotomateriaal is natuurlijk altijd welkom! Dank voor het aanbod.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.