Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Visitandinnenklooster in Tilburg

Kloosters

Op de vlucht voor de Kulturkampf in Duitsland belandden de zusters van de Orde van O.L. Vrouw Visitatie via Twello (Gelderland) uiteindelijk in Tilburg.

Foto: P. van Galen, 1996. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedPostulante Dorothea Mathijsen bood in 1883 haar ouderlijk huis in de Bisschop Zwijsenstraat aan om in te richten tot klooster. Op 20 februari 1885 vestigden de visitandinnen zich in het wit gepleisterde herenhuis naast de pastorie van de Heikese kerk. Het was naar ontwerp van architect A. Duijs in 1843 gebouwd voor burgemeester H. Beckers. Het koetshuis werd als refter ingericht.

De zusters breidden het huis uit met een ziekenzaal en een nonnenkoor. Architect A.G.M. de Beer bouwde in 1885 een kapel. De lange gevel van de bakstenen kapel is gelegen aan de straatzijde, parallel daaraan werd circa 1890 aan de tuinkant een L-vormige vleugel voor de ziekenafdeling aangebouwd. Geld voor een kruisgang was er niet. Een deel van de ziekenzaal is in 1966 vernieuwd naar de plannen van architect J. Donders.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016 In 1986 is de communiteit opgeheven en verhuisden de meeste zusters naar het kloosterbejaardenoord in Someren. Op 8 april 1989 namen ze formeel afscheid van Tilburg. De kapel is lange tijd gebruikt voor bijzondere vieringen. Kapel en klooster maken sinds 2005 deel uit van het nieuwe complex van de Fontys Hogescholen.

De neogotische kapel is gaaf bewaard gebleven en staat tegen de nieuwbouw van de het Fontys gebouw. In de tuin stond tot 1986 een Lourdesgrot, maar de tuin werd grotendeels opgeofferd voor de bouw van het kunstcluster van Fontys.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's
  1. Foto 1996: P. van Galen (collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 332.488)
  2. Foto 2016: BHIC / Frans van de Pol

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.