Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L. Vrouw van Lourdeskerk in Mariahout

RK kerken

‘Ginderdoor’ heette het plaatsje vroeger, maar sinds pastoor Jacques van Eijndhoven er de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes stichtte, heet het ‘Mariahout’. Op 10 juli 1933 werd de kerk ingewijd en twee jaar later kwam er een kopie van de grot bij waar Maria in Lourdes verschenen is.


In de loop van de tijd raakte de grot in verval en stortte uiteindelijk in waarbij het Mariabeeld dat in de grot stond— wonderwel — onbeschadigd bleef. Tientallen vrijwilligers zorgden ervoor dat de grot in zijn oude glorie werd hersteld: in 1999 werd ze opnieuw ingezegend.

Kerk, grot en het park dat werd aangelegd om processies te houden, vormen nu samen weer een waardig rijksmonument.

Tot zover het verhaal van de kerk. Maar wie waren nu eigenlijk al die pastoors en kapelaans die er zo lange tijd hebben gezeten? Aan hen zul jij vast veel herinneringen hebben als parochiaan van toen.

 Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

 


Aan pastoor Van Eijndhoven bijvoorbeeld. Hij was in 1932 naar de parochie gekomen, en verzorgde in de jaren vijftig en zestig nog steeds de heilige mis in de Lourdeskerk.

Over deze oudgediende weet je vast nog wel een anekdote of twee te vertellen. We zijn benieuwd. Reageren kun je hieronder!

Pastoor J.R.A. van Eijndhoven (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a20155) Pastoor Van Eijndhoven
8

Reacties (8)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 april 2016 om 00:22 uur

"Gindergoor" betekend vrij-vertaald : veraf laaggelegen moerassig gebied, maar zijn daar ook nog aanwijzingen van te vinden in of bij het dorp?

Carola zei op 2 november 2016 om 13:06 uur

Misschien niet zo'n duidelijke... maar een van de straten in Mariahout heet "Broek". De betekenis van "Broek" is (zo ongeveer) gelijk aan die van "Gindergoor".

Egbert zei op 2 november 2016 om 16:36 uur

De buurtschap heette niet Gindergoor maar GINDERDOOR. Vóór 1800 stond er een kapel. Zie meer over de geschiedenis van Ginderdoor (Laarbeek) op wikipedia.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 2 november 2016 om 17:01 uur
Gerard H.A.A. de Bie zei op 2 november 2016 om 17:07 uur

Dat is vreemd de link gaat naar een Wikipedia-site die suggereert dat het artikel niet bestaat terwijl het artikel wel degelijk op Wikipedia te vinden is .... met die link erboven.

Annemarie van Geloven zei op 3 november 2016 om 10:02 uur

Ik kan me de verwarring 'Gindergoor' en 'Ginderdoor' wel een beetje voorstellen, Egbert. Er is immers ook een boekwerkje op naam van Gerard Merkelbach met de titel Lieshout-Gindergoor; Gilden en Kapel. En ook op internet kom je deze naam in relatie tot Lieshout af en toe tegen.

Maar het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden geeft je helemaal gelijk en spreekt ook over Ginderdoor of Ginterdoor. We zullen de naam in het verhaal aanpassen!

Egbert zei op 3 november 2016 om 22:33 uur

@Annemarie.
Het boek van Gerard Merkelbach heet "Lieshout - Ginderdoor: Gilden en kapel" In jullie bibliotheek bekend onder nummer 11F14.

Annemarie van Geloven zei op 4 november 2016 om 11:34 uur

Des te beter Egbert! Ik vond de omschrijving Gindergoor o.a. op boekwinkeltjes.nl
https://www.boekwinkeltjes.nl/b/172520314/LieshoutGindergoor_Gilden_en_…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.