Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Dongen

Lourdesgrotten

Aan de Gasthuisstraat nr. 19 in Dongen staat Huize Glorieux, van 1923 tot 1971 het woonhuis van de Broeders van O.L.V. van Lourdes, waarin vanaf 1966 ook hun noviciaat was gevestigd. In de tuin moet een Lourdesgrot hebben gestaan, die inmiddels verdwenen is. Beeld hebben we daar tot nu toe niet van gevonden (maar inmiddels dus wel).


Huize Glorieux. Foto: BHIC, nr. PNB001015204

Dezelfde broeders begonnen in 1896 met een juvenaat, waarin aspirant-broeders werden gehuisvest en opgeleid. Tegelijkertijd kwam er een kweekschool voor het opleiden van onderwijzers.

In 1909 werd aan de Gerardus Majellastraat 1 het Gerardus Majellahuis gebouwd, waarin het juvenaat gevestigd werd, alsmede een lagere school voor de Dongense jeugd.

In de tuin van dit juvenaat annex kweekschool was ook een Lourdesgrot opgericht. Waarschijnlijk is bij de sloop van dit complex ook de Lourdesgrot verwijderd.

Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 085383
Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 085383

De beheerder van de website Oude foto's van Dongen stuurde ons nog mooie twee foto's van de Lourdesgrot bij het Sanatorium (voor mannelijke zenuwlijders) Overdonk (al lijkt het meer op het juvenaat) en (vermoedelijk) de kweekschool Gerardus Majella. Het is niet helemaal duidelijk of dit steeds om dezelfde grot gaat, maar het zijn zeldzame foto's waarop je daadwerkelijk de devotie in actie ziet: de kinderen bidden onder begeleiding van broeders en zusters. [zie de reactie hieronder van Ton van Rooij m.b.t. de tweede foto.]


Deze eerste foto is van rond of niet lang na 1909. Blijkbaar heeft een van de jongens de kaart verstuurd met de tekst: Notre Dame de Lourdes, bénissez ma soeur en toute ma famille et guérissez mon père et ma soeur. Ayez aussi pitié de moi. (Onze Lieve Vrouw van Lourdes, zegen mijn zus en heel mijn familie en genees mijn vader en zuster. Heb ook medelijden met mij.) Of die laatste bede voort is gekomen uit heimwee of omdat de schijver ziek was: we zullen het waarschijnlijk nooit weten.


Deze tweede foto is duidelijk van veel later, aan de jurken te zien uit de jaren '40. Het beeldje van Bernadette is hier niet meer te zien, ofwel omdat het al weg was, ofwel omdat er allemaal knielende jongedames omheen zitten.

De suggestie van Ton van Rooij hieronder dat het hier om een derde grot gaat, namelijk die van de Zusters van Dongen aan de Hoge Ham, lijkt zo gek nog niet. De grot lijkt iets anders van opbouw en in ieder geval is de sierbestrating voor de grot niet op de andere foto aanwezig. Maar het meest overtuigend is wel de aanwezigheid van enkele zusters met deze groep jonge vrouwen.

Dankzij Ellie Oerlemans van heemkundekring De Heerlyckheit Dongen nog een foto van de nog bestaande Lourdesgrot van de Zusters aan de Bolkensteeg. Daarmee komt het aantal Dongense Lourdesgrotten op vier!

 

13

Reacties (13)

ton van rooij zei op 24 september 2018 om 19:38 uur

in de gasthuisstraat was er vroeger een grot zover ik weet hoorde ik van mijn vader
de kaart was van de grot in de tuin van de broeders
en volgens mij is de 2e foto van de grot van de zusters in dongen aan de hoge ham in dongen omdat dit allemaal vrouwen zijn

Rien Wols zei op 25 september 2018 om 11:16 uur

Dank voor je reactie, Ton. Jouw suggestie lijkt me zeer terecht. Dan hebben we dus foto's van drie grotten in Dongen. Ik heb de tekst aangepast.

ton van rooij zei op 25 september 2018 om 14:06 uur

bedankt voor het aanpassen
mijn bewering word gestaafd bij knipsel bij de site
oudefotosvandongen

ton van rooij zei op 7 oktober 2018 om 19:08 uur

jullie kunnen volgens mij toch ook die knipsels toevoegen op jullie website van oudefotosvandongen met toesteemming van de beheerder zodat jullie website completer kan worden

Rien Wols zei op 8 oktober 2018 om 15:53 uur

Dag Ton, Je bedoelt waarschijnlijk dit knipsel: https://www.oudefotosvandongen.nl/wp-content/uploads/2018/06/2301-1.jpg? Dank voor de tip!

ton van rooij zei op 9 oktober 2018 om 15:22 uur

ja dat bedoel ik

ton van rooij zei op 9 oktober 2018 om 15:27 uur

ook vind ik dat de derde foto weg moet hier en thuis hoort op de site van de zusters francenissen in dongen

Piet van der Pluijm zei op 16 oktober 2018 om 21:15 uur

De tweede foto met daarop knielende jongedames en enkele zusters is inderdaad de Lourdesgrot van de zusters Franciscanessen. Heemkundekring heeft zich ontfermt over deze grot en wil deze weer in oude luister herstellen. Tijdens werkzaamheden kwam ik nog resten van het mozaïek tegen. Proberen dit mozaïek weer te herstellen.

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 oktober 2018 om 14:41 uur

Bedankt Piet, voor je reactie. Wat mooi dat jullie het mozaïek weer proberen te herstellen. Mocht je een foto aan ons willen opsturen (info@bhic.nl) dan plaatsen we deze graag bij jouw reactie.

G. Brands zei op 26 februari 2021 om 22:29 uur

Ze zijn nu bezig om het mozaïek te herstellen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 februari 2021 om 12:33 uur

Bedankt, G. Brands, voor dit laatste nieuws over de Lourdesgrot van de zusters Franciscanessen. Zoals gezegd zijn foto's altijd welkom.

Bert Kalter zei op 19 augustus 2021 om 23:17 uur

Ik ben momenteel bezig met een artikel over de Lourdesgrotten in Dongen voor het verenigingsblad van de heemkundekring. Ik heb daarvoor o.a. de kloosterarchieven van de broeders en zusters, die zich in Sint Agatha bevinden, geraadpleegd. Ik wil ook graag wat informatie van deze website gebruiken, als dat mag. Als het artikel klaar is, wil ik hem met alle plezier voor deze website beschikbaar stellen.
Er waren overigens zeven Lourdesgrotten in Dongen en er zijn er nu nog drie over, waarvan één (in de tuin van het voormalige Mariaoord aan de Schoolstraat) zo overgroeid is dat je hem niet eens meer kunt zien.
De restauratie van de grot van Zusters Franciscanessen die op de twee foto's op website te zien is, is nagenoeg afgerond. We zijn nu nog druk bezig met het herstel van de sierbestrating.

Mariët BruggemanBHIC zei op 20 augustus 2021 om 13:34 uur

Beste Bert, wat leuk dat je bezig bent met een artikel over de Lourdesgrotten in Dongen, we houden ons altijd aanbevolen voor je verhaal. Mooi om dat dan te mogen plaatsen op onze website. En je mag informatie van onze website daar altijd voor gebruiken hoor. Veel succes.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.