Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het noviciaat Sint Jozef in Dongen

Kloosters

De bouwmeesters Orie en Schellekens bouwden dit huis, op het terrein van Huize Overdonk, in 1932 voor de huisvesting van honderd novicen van de Broeders van Dongen. In 1966 werd het verbouwd tot onderkomen voor 24 broederleraren. Een tweede verbouwing, door architect A. Oomen, volgde in 1987 toen er tevens het bestuur van de Nederlandse provincie gehuisvest werd.

Dongen, Noviciaat Sint Jozef / Provinciaal Witte Paters, 2010. Foto: Collectie Jan Smits.
Noviciaat Sint Jozef / Provincialaat Witte Paters, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

Tussen 1966 en 2002 werd het het Gerardus Majellahuis genoemd. De Broeders van Dongen verkochten het gebouw aan de Modestusstraat 20 in 2002 aan de Witte Paters. Die vestigden hier  hun provinciaal bestuur en richtten het tevens in als tehuis voor bejaarde confraters. De tuin van het complex grenst aan het terrein van klooster Glorieux.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

bert verkuijlen zei op 28 september 2018 om 17:03 uur

van September 1954 t/m December 1956 was ik hier novice. Mijn kamertje
( was pal boven de ingang ) maar werd cel genoemd. Er stond een bed in met strozak en een wasbakje met kraan. Geen verwarming .Dit alles om je eenvoud en onthechting eigen te maken !Het eerst jaar werd een zo genaamd geestelijk jaar kennismaking met het kloosterleven als broeder ,Het tweede jaar ging je kennismaken met de liefdewerken van de congregatie door bv enkele uren te werken op Huize Overdonk op het terrein of je opleiding vervolgen als onderwijzer op de Gerardus Majella Kweekschool .In die tijd was dit normaal.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2018 om 09:50 uur

Nou Bert, dat moet een hele overgang zijn geweest, lijkt me; vanuit huis naar een kamertje met een strozak, zonder verwarming. Heb je geen last gehad van heimwee, of werd je misschien zelfs wel geplaagd door twijfel of je het juiste had gekozen? (Of zie ik het te somber in?)

En uit nieuwsgierigheid: wat ben je na december 1956 gaan doen?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.