Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Mariaoord te Vught

Kloosters

Het monumentale Mariaoord is gelegen in een groot park in landschappelijke stijl, op de hoek van de Glorieuxlaan en de Vlasmeersestraat. Het gebouw werd in 1910 opgetrokken in opdracht van de zusters Ursulinen uit Uden.

Vught, Mariaoord. Foto: BHIC, fotonr. 1634-011506
Vught, Mariaoord. Foto: coll. BHIC

In de aangrenzende villa Roucouleur hadden de zusters in 1899 al een normaalschool voor meisjes gevestigd.

Elf jaar later besloten ze die school uit te breiden met een nieuw pensionaatsgebouw naast de villa. De Bossche architect J. Dony ontwierp het gebouw met stijlelementen uit de neorenaissance. Architect Roffelsen kreeg de opdracht voor de kostschool met kapel.

Het internaat Mariaoord kende verschillende onderwijsvormen: een mulo, diverse vakopleidingen en lager onderwijs. In 1928 vertrokken de ursulinen uit het gebouw, maar het bleef nog steeds in gebruik als opleidingsinstituut voor meisjes. De zusters hadden er van 1934 tot 1941 een dienstbodenopleiding. De communiteit is opgeheven in 1946.

Vught, Mariaoord, binnenplaats. Foto: BHIC, fotonr. FOTOVU.3687
Vught, Mariaoord, binnenplaats. Foto: coll. BHIC

Van 1945 tot 1953 vonden de Zusters van Moerdijk er onderdak, ze hadden hun moederhuis in Moerdijk verloren door oorlogsgeweld. De zusters verhuisden daarna naar Veldhoven.

De Broeders van Dongen kochten het huis in 1951 om er hun juvenaat in Dongen naar over te brengen. De villa Roucouleur werd broederhuis. De gebouwen zijn in 1969 verkocht aan de Godshuizen, die er een opleiding tot verpleegkundige in vestigden.

Het internaatsgebouw is in de loop der jaren zowel in- als uitwendig vrijwel ongewijzigd gebleven, met uitzondering van de kapel. Aan de Glorieuxlaan 2 werd enige jaren na de bouw van de internaten een woning voor de rector opgetrokken. Ook was het enige tijd in gebruik als locatie Vlaschmeer van het Koning Willem I College. Later is het verbouwd tot appartementen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

9

Reacties (9)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 december 2017 om 16:00 uur

Ik heb dit verhaal altijd over het hoofd gezien waarschijnlijk omdat er geen plaatje in de verhalenbank aan gekoppeld zit. ik kwam eerder uit bij o.a. het verhaal "Bronwater" waar ik al reacties bij heb geplaatst. Nu wil ik hierbij ook dezelfde verwijzings-link plaatsen voor oud internaat-, oh nee ik moet zeggen juvenaat-gangers . : https://myalbum.com/album/4IY4mGTivvvI

Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 december 2017 om 16:08 uur

Eigenlijk zou je hier, evenals Facebook heeft, behalve met tekst ook met foto's uploaden moeten kunnen reageren. maar helaas dat zal niet gaan gebeuren denk ik.

Lisette Kuijper zei op 24 december 2017 om 16:13 uur

Bedankt voor het delen van deze prachtige link, Gerard! Ik zou eerlijk gezegd niet durven zeggen of zo'n tool er in de toekomst gaat komen. Mocht dit zo zijn, dan hoor je dat natuurlijk van ons. Ik wens je fijne dagen toe!

Joop Swaans zei op 11 december 2021 om 16:49 uur

Ik ben op zoek naar informatie over het Juvenaat Mariaoord in Vught en dan met name over de periode 1960 tot -65. Dit i.v.m. met een catalogustekst waar ik aan werk over de Nieuwkuykse kunstenaar Legs Boelen die daar als 'intern' zijn Middelbare School-opleiding heeft genoten. Ik ben vooral benieuwd naar een zekere Broeder Amator Kappee want die schijnt -naar verluid- Legs tot een artistieke toekomst geïnspireerd te hebben. Ik zou graag in contact komen met mensen die Lex destijds op dat instituut meegemaakt hebben of die weten waar ik relevante informatie en beeldmateriaal aangaande die periode kan vinden.
Bij voorbaat dank voor uw moeite, Joop

Thijs de Leeuw zei op 14 december 2021 om 11:47 uur

Hoi Joop, dank voor je bericht. Ik zie dat je je vraag ook hebt gesteld op de pagina over Juvenaat Mariaoord. En dat Gerard je al goed op weg heeft geholpen. Had je al een kijkje genomen in het archief van de Broeders van Dongen, bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven? Daarin vind ik helaas geen lijsten van juvenisten. Maar voor Mariaoord in Vught bewaren zij wel diverse fotoalbums. Het enige document daar, dat misschien namen bevat of op zijn minst aanwijzingen of/waar deze bewaard worden, is een "Kroniek van Juvenaat Mariaoord, 1953-1969", link: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Misschien sowieso goed om het Erfgoedcentrum te mailen met je vraag. Contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html
Veel succes met je onderzoek!

legs boelen zei op 6 april 2022 om 14:45 uur

beste Jan,

Heb jij misschien nog de folder(s) die werd uitgegeven door De Broeders voor het werven van juvenisten

met vriendelijke groet
Legs
onlangs nog Broeder Roland opgezocht in Eindhoven de laatste der mohikanen

Gerard H.A.A. de Bie zei op 6 april 2022 om 17:57 uur

He Legs, Jij richt je waarschijnlijk op Jan Smits die als bron wordt vernoemd.
Dat zou dan via de schrijver van bovenstaand verhaal Paul Huisman moeten lopen .
Overigens wie was / is Broeder Roland ??
Had cq wist hij nog iets interessants.
Met vriendelijke Groet
Gerard

Paul Huismans zei op 7 april 2022 om 10:50 uur

Zelf heb ik geen contact gehad met Jan Smits. Indertijd heeft het BHIC het recht om dat boek op de website te publiceren gekocht en de verhalen van Jan Smits zijn vervolgens omgewerkt naar deze serie webpagina's over de Brabantse kloosters. In het archief van de Broeders bij het Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven zie ik in ieder geval één inventarisnummer met brochures (toegang AR-B-004, inventarisnummer 351)

legs boelen zei op 8 april 2022 om 16:41 uur

broeder Roland woont nog met enkele laatste broeder van Dongen in Huize Glorieux ( park) in Eindhoven.
Hij was als jonge broeder op Mariaoord werkzaam in het atelier van Br. Amator Kees Kappee de kunstenaar. Hij werkte ook als onderhoudsschilder, later heeft hij jarenlang in Spanje gewerkt als handige werker met een passie voor mensen met mogelijkheden in de psychiatrie die daar toen nog in de kinderschoenen stond. Hij kan prachtig daarover vertellen en vooral met enige ironie over het kloosterleven, hij is een ( levens) kunstenaar.
Maar hoe zou ik nou aan de folder kunnen komen die de broeders uitgaven in de jaren 60 ( prachtig en kloek vormgegeven)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.