In de aangrenzende villa Roucouleur hadden de zusters in 1899 al een normaalschool voor meisjes gevestigd.
Elf jaar later besloten ze die school uit te breiden met een nieuw pensionaatsgebouw naast de villa. De Bossche architect J. Dony ontwierp het gebouw met stijlelementen uit de neorenaissance. Architect Roffelsen kreeg de opdracht voor de kostschool met kapel.
Het internaat Mariaoord kende verschillende onderwijsvormen: een mulo, diverse vakopleidingen en lager onderwijs. In 1928 vertrokken de ursulinen uit het gebouw, maar het bleef nog steeds in gebruik als opleidingsinstituut voor meisjes. De zusters hadden er van 1934 tot 1941 een dienstbodenopleiding. De communiteit is opgeheven in 1946.
Van 1945 tot 1953 vonden de Zusters van Moerdijk er onderdak, ze hadden hun moederhuis in Moerdijk verloren door oorlogsgeweld. De zusters verhuisden daarna naar Veldhoven.
De Broeders van Dongen kochten het huis in 1951 om er hun juvenaat in Dongen naar over te brengen. De villa Roucouleur werd broederhuis. De gebouwen zijn in 1969 verkocht aan de Godshuizen, die er een opleiding tot verpleegkundige in vestigden.
Het internaatsgebouw is in de loop der jaren zowel in- als uitwendig vrijwel ongewijzigd gebleven, met uitzondering van de kapel. Aan de Glorieuxlaan 2 werd enige jaren na de bouw van de internaten een woning voor de rector opgetrokken. Ook was het enige tijd in gebruik als locatie Vlaschmeer van het Koning Willem I College. Later is het verbouwd tot appartementen.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen