Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat Sainte Marie in Roosendaal

Internaten
Convict Sainte Marie aan de Vughtstraat was een jongensinternaat van de Broeders van de H. Aloysius Gonzaga. Het moet niet verward worden met het gelijknamige meisjesinternaat van de zusters Franciscanessen verderop in de stad.

De Broeders van Saint Louis (zoals men ze ook noemde) begonnen hun onderwijsactiviteiten in Roosendaal in 1865, in een huisje aan de Bloemenmarkt. In 1870 betrokken zij een veel groter gebouw, dat de naam Sainte Marie kreeg en waarin zij hun convict vestigden.

Het convict aan de Vughtstraat was een gemeenschap waarin Broeders van St. Louis samenwoonden met hun leerlingen, die hun lessen volgden aan het Norbertuslyceum, de middelbare school van de broeders (hbs en gymnasium) in dezelfde straat.

Op het internaat werd continu gewaakt voor het geestelijk welzijn van de jongelingen. Je leefde in een sterk afgeschermde wereld waarin routine, discipline en hiërarchische verhoudingen van groot belang werden geacht. Maar ook toneelspel hoorde er helemaal bij. De broeders hadden daar een vereniging voor.

In 1968 hebben de broeders hun vestiging aan de Vughtstraat opgeheven. Het gebouw werd in 1977 gesloopt.

Foto's

Klassenfoto leerlingen klas VII van broederschool Sainte Marie, 1922. (Foto: A. Godrie, Boxtel, bron: West-Brabants Archief, collectie Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale, id.nr. BFON00273)

Internen van Sainte Marie, 1935. Voorste rij: Raats, ... Spaapen en Gerard van Nassau? Tweede rij: Tinus Bogers, Pierre Bogers, broeder Longinus, Theo van der Heijden en Kees Bartelen. Derde rij: broeder Gommarus, onderwijzer Broeren, Jacques Boeren, Toine Buijs, ... Geerts, Tinus Bogers (latere echtgenoot van Nelly Boonen, broer van Pierre), Sjef Noldus, ... Spaapen en broeder Egidius. Vierde rij: Gerard van Baal en daar boven Kees van Dorst (onderwijzer), Frans van Vucht, Louis Keij, Jan Mol, Frans Suijkerbuijk, Rinus Bartelen en schuin daarboven Jan Boeren. (Foto: Rembrandt, Roosendaal, bron: collectie West-Brabants Archief, id.nr. K20567)

Klassenfoto Sainte Marie, met onderwijzer Lafort, 1955. (Foto: Jan Sturm, Roosendaal, © Erven Jan Sturm, bron: West-Brabants Archief, collectie Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale, id.nr. BFON00306)

2

Reacties (2)

Advb zei op 11 maart 2019 om 10:09 uur

Mijn kostschoolervaringen in Roosendaal,
Ik heb eerst 2 jaar in Oudenbosch gezeten en daarna na st Marie in Roosendaal.(1963-1967)
Hier heb ik 4 jaar doorgebracht. In het kort kan ik vertellen.....
Ik ben gedurende 2 jaar misbruikt door broeder Amandus, ook hoofd van de michaelmavo. Als surveillant op de slaapzaal werd ik voortdurend lastig gevallen. Verder wil ik hier niet over uitwijzen.
Hij gaf me de beste schoolresultaten, werd winnaar van de ronde rond de 100 , altijd in de voetbalselectie etc Etc en verder vele andere voordelen tov andere leerlingen.
Niets vermoedend kwam ik als 14 jarige tot de conclusie dat dit fout was en heb mijn ouders geïnformeerd. Mijn vader, zelf 9 jaar op internaat geweest, heeft me niet naar huis gehaald maar met vervangende verantwoordelijke afgesproken dat als ik examen niet zou halen hij er werk van zou maken???
Br Amandus verdween plotseling van het toneel en verhuisde naar Oudenbosch. Werd daar leraar aan de middelbare school.
Na drie jaar las ik dat hij voetballende was geworden bij Albano? En later weer terug was in Roosendaal en voetballende bij vv Roosendaal!
Ik heb hier nog jaren last van gehad en nooit mijn ervaringen met andere gedeeld.
Bij mijn bezoek aan Oudenbosch 15 jaar geleden ontmoette ik broeder Frans, een jonge broeder destijds gestationeerd in Roosendaal. Een gesprek hierover ging hij uit de weg.......

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 11:56 uur
Beste Ad, bijzonder dank voor je oprechte reactie. Wat moet dat een meer dan afschuwelijke tijd zijn geweest. Goed dat je ook aandacht vraagt voor deze donkere kant van de kostschool. Het kan ook niet anders dan dat dit soort traumatiserende ervaringen je de rest van je leven bijblijven. Sterk en dapper dat je je verhaal hier uit de doeken doet. Nogmaals dank daarvoor.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.