Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat Nieuw-Herlaer in Sint-Michielsgestel

Internaten

Sint-Michielsgestel had ten tijde van het rijke roomse leven drie katholieke onderwijsinternaten. Twee daarvan waren bedoeld voor jongens met een roeping. Degenen die bovendien droomden van een leven als missionaris in een ver land, konden terecht op kasteel en klooster Nieuw-Herlaer.

Daar was tot 1954 het kleinseminarie gevestigd van de paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA), een rooms-katholiek gymnasium bedoeld voor het opleiden van geestelijken. In de praktijk kozen veel leerlingen overigens na het kleinseminarie voor een andere weg. Voor een priesterstudie ging je in de regel intern. Je keerde een enkele keer per jaar terug naar je ouderlijk huis voor een korte vakantie, met Kerstmis of Pasen bijvoorbeeld.

Van de zesjarige opleiding in de humaniora doorliepen de seminaristen op Nieuw-Herlaer de eerste drie klassen.

Aan het hoofd van het kleinseminarie stond de rector. In de jaren zestig was dat pater Th. Sloots, die we op de foto zien. De huishouding van de studenten was in handen van de Weense zusters (Dochters van de Goddelijke Heiland). Zij zaten al langer op het landgoed dan de paters SMA, hadden daar een klooster met kapel en verhuurden een van hun gebouwen aan de mannencongregatie. In 1966 zijn de zusters uit hun klooster vertrokken.

Wat herinner jij je nog van de kostschool Nieuw-Herlaer? Deel het hieronder.

Foto

Pater Th. Sloots, rector van Nieuw Herlaer (foto: collectie BHIC, id.nr. FOTOSM.0739)

2

Reacties (2)

Mari van Oorschot zei op 27 maart 2019 om 13:05 uur

Pater Sloots was wel rector van Nieuw-Herlaer, maar dat werd hij pas nadat de seminaristen in 1955 naar Cadier en Keer (L) waren vertrokken. Hij was rector voor de Weense zusters tot die in 1966 verhuisden naar Bakel. Hij was wel een lid van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën, zoals meer priester-missionarissen uit Sint Michielsgestel: de paters Anton en Wim van Hout en Harrie Portier.

Pater Sloots was een enigszins autoritaire rector voor de zusters. Hij sprak trouwens nooit over zusters, maar over nonnen. Hij was actief in het organiseren van kerkelijke activiteiten in het buurtschap Halder, en trok nogal wat Halderse gelovigen op zon- en feestdagen naar de kapel van Nieuw-Herlaer. Dat laatste leidde enkele keren tot meningsverschillen met de pastoors van de Michaelparochie en de Christofoorparochie, omdat die hun gelovigen (en dus ook de collecte-opbrengsten) zagen teruglopen.

De foto van pater Sloots is trouwens genomen tijdens de eerstesteenlegging van de Christofoorkerk.

Marilou NillesenBHIC zei op 28 maart 2019 om 09:19 uur

Bedankt voor je belangrijke bijdrage, Mari. Door je aanvulling krijgen we enigszins een beeld van deze man. Overigens vond ik online dit nog:

http://defunts.smainternational.info/fr/necrologe/1543-le-pere-theo-slo…

Nogmaals dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.