Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat Nieuw-Herlaer in Sint-Michielsgestel

Internaten
Sint-Michielsgestel had ten tijde van het rijke roomse leven drie katholieke onderwijsinternaten. Twee daarvan waren bedoeld voor jongens met een roeping. Degenen die bovendien droomden van een leven als missionaris in een ver land, konden terecht op kasteel en klooster Nieuw-Herlaer.

Daar was tot 1954 het kleinseminarie gevestigd van de paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA), een rooms-katholiek gymnasium bedoeld voor het opleiden van geestelijken. In de praktijk kozen veel leerlingen overigens na het kleinseminarie voor een andere weg. Voor een priesterstudie ging je in de regel intern. Je keerde een enkele keer per jaar terug naar je ouderlijk huis voor een korte vakantie, met Kerstmis of Pasen bijvoorbeeld.

Van de zesjarige opleiding in de humaniora doorliepen de seminaristen op Nieuw-Herlaer de eerste drie klassen.

Aan het hoofd van het kleinseminarie stond de rector. In de jaren zestig was dat pater Th. Sloots, die we op de foto zien. De huishouding van de studenten was in handen van de Weense zusters (Dochters van de Goddelijke Heiland). Zij zaten al langer op het landgoed dan de paters SMA, hadden daar een klooster met kapel en verhuurden een van hun gebouwen aan de mannencongregatie. In 1966 zijn de zusters uit hun klooster vertrokken.

Wat herinner jij je nog van de kostschool Nieuw-Herlaer? Deel het hieronder.

Foto

Pater Th. Sloots, rector van Nieuw Herlaer (foto: collectie BHIC, id.nr. FOTOSM.0739)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.