Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Mariahof, Klokkenberg, Piusoord in Tilburg

Kloosters

In 1938 zegende Mgr. Diepen voor de Broeders Penitenten hun klooster Mariahof aan de Bredaseweg in. Het was gebouwd naar ontwerp van architect J. van Dongen sr. uit Apeldoorn op een gedeelte van het terrein Pannebakkerij van mevrouw Van Kemenade-Sala.

Tilburg, Piusoord-Klokkenberg, 2010. Foto: Collectie Jan Smits
Tilburg, Piusoord-Klokkenberg, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

De broeders werkten in de zwakzinningenzorg. In november 1940 werden de broeders, die hier ook hun juvenaat hadden, door de Duitsers uit het klooster gezet. Ze kregen een tijdelijk verblijf op Wolfslaar bij Breda. In november 1945 gingen ze naar een huurhuis in Lijnsheike, dat net verlaten was door de paters van Mill Hill.

Van 1945 tot 1953 werd Mariahof vervolgens gebruikt door De Klokkenberg, een sanatorium voor longlijders. De Franciscanessen van Veghel kwamen hier op 26 maart 1945 werken. In 1953 verhuisden zij naar Breda, naar de nieuwbouw van De Klokkenberg.

Het huis aan de Bredaseweg kwam terug in gebruik bij de broeders en kreeg de naam Piusoord, naar paus Pius X. Een jaar later werd Piusoord bestemd tot inrichting voor zwakzinnigenzorg, om een eind te maken aan de schrikbarend lange wachtlijsten.

De broeders verlieten het huis in 1968, maar de gehandicaptenzorg werd er voortgezet. Tegenwoordig is in dit pand het Centraal Bureau van de stichting Amarant gevestigd. Het staat aan de rand van het Daniël de Brouwerpark, waarin zich diverse andere gebouwen en paviljoens voor gehandicaptenzorg bevinden.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.