In 1871 begon de oprichter een priesteropleiding met zes leerlingen. D’Alzon wilde vooral jongens uit arme milieus de gelegenheid geven om priester te worden. Als gevolg van de Franse antiklerikale wetgeving verlieten de Assumptionisten in 1901 het land en waaierden ze uit over andere delen van Europa en Amerika. Toen België in 1914 door Duitse troepen bezet werd, weken enkele paters uit naar Urmond (L). Een jaar later kocht de congregatie kasteel Stapelen in Boxtel, waar een volledige priesteropleiding voor Nederlandse jongens werd gevestigd. Sinds 1901 had de congregatie overigens al een noviciaat in Gemert.
De congregatie kent paters en broeders. Toen in 1923 de congregatie in provincies werd verdeeld kwam er een Belgisch-Nederlandse provincie tot stand (waarin de missie in Belgisch Congo was opgenomen). De missieprocuur, net als het provincialaat in Boxtel gevestigd, fungeerde ook als reisbureau voor de organisatie van bedevaarten naar het Heilig Land.
In 1946 kwam er een afzonderlijke Nederlandse provincie, maar in 2003 is deze weer gefuseerd met de Vlaamse en Waalse provincies tot één provincie. Vanwege het zeer geringe ledenaantal van de Nederlandse tak van de congregatie is kasteel Stapelen in maart 2017 te koop gezet. In West-Brabant werd een regionale communiteit gevormd voor de bediening van diverse parochies.
De Assumptionisten zijn tegenwoordig vooral in het parochiewerk actief, maar ze doen ook nog steeds aan missiewerk. Vanaf 1945 leverden de Assumptionisten bovendien ononderbroken aalmoezeniers aan het leger.
In Noord-Brabant hadden de Assumptionisten kloosters in Bergeijk (Huize Sint Augustinus); Boxtel, (Kasteel Stapelen, inclusief apostolische school en missiehuis Sint Theresia; klooster Parkweg 3); Breda, klooster Baronielaan 84; Halsteren (Noviciaat Stella Maris); Moergestel (Noviciaat Hoogenhuizen); Tilburg (klooster van de paters Assumptionisten) en Welberg (Noviciaat Stella Maris).
Buiten Noord-Brabant hebben er Assumptionisten gewoond in klooster De Lutte in het Limburgse Herkenbosch. In Nijmegen richtte de congregatie voor universiteitsstudenten het Instituut voor Byzantijnse en Oecumenische Studies op, dat sinds 1992 het Instituut voor Oosters Christendom heet. De congregatie deed bedrijfsapostolaat in de bisdommen Breda en ‘s-Hertogenbosch.
Buiten Nederland ten slotte onderhouden de Assumptionisten afdelingen in België, Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Rusland, Argentinië, Brazilië, Congo, Colombia, Kenia, Madagaskar en Nieuw-Zeeland.
Zijn er nog mensen die herinneringen hebben aan de Assumptionisten in Brabant en die dat met ons willen delen? Reageer!
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen