Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Paters & Nonnen

De Congregatie van de Augustijnen van Maria-ten-Hemelopneming (Congregatio Augustinianorum ab Assumptione), kortweg de paters Assumptionisten, legde zich in eerste instantie toe op het geven van onderwijs aan gymnasia en de zielzorg in Frankrijk en buiten Europa. De congregatie is in 1845 gesticht door burggraaf Emmanuel d’Alzon, directeur van het college L‘Assomption in het Zuid-Franse Nîmes.

Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1901-002260In 1871 begon de oprichter een priesteropleiding met zes leerlingen. D’Alzon wilde vooral jongens uit arme milieus de gelegenheid geven om priester te worden. Als gevolg van de Franse antiklerikale wetgeving verlieten de Assumptionisten in 1901 het land en waaierden ze uit over andere delen van Europa en Amerika. Toen België in 1914 door Duitse troepen bezet werd, weken enkele paters uit naar Urmond (L). Een jaar later kocht de congregatie kasteel Stapelen in Boxtel, waar een volledige priesteropleiding voor Nederlandse jongens werd gevestigd. Sinds 1901 had de congregatie overigens al een noviciaat in Gemert.

De congregatie kent paters en broeders. Toen in 1923 de congregatie in provincies werd verdeeld kwam er een Belgisch-Nederlandse provincie tot stand (waarin de missie in Belgisch Congo was opgenomen). De missieprocuur, net als het provincialaat in Boxtel gevestigd, fungeerde ook als reisbureau voor de organisatie van bedevaarten naar het Heilig Land.

In 1946 kwam er een afzonderlijke Nederlandse provincie, maar in 2003 is deze weer gefuseerd met de Vlaamse en Waalse provincies tot één provincie. Vanwege het zeer geringe ledenaantal van de Nederlandse tak van de Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1901-001589congregatie is kasteel Stapelen in maart 2017 te koop gezet. In West-Brabant werd een regionale communiteit gevormd voor de bediening van diverse parochies.

De Assumptionisten zijn tegenwoordig vooral in het parochiewerk actief, maar ze doen ook nog steeds aan missiewerk. Vanaf 1945 leverden de Assumptionisten bovendien ononderbroken aalmoezeniers aan het leger.

In Noord-Brabant hadden de Assumptionisten kloosters in Bergeijk (Huize Sint Augustinus); Boxtel, (Kasteel Stapelen, inclusief apostolische school en missiehuis Sint Theresia; klooster Parkweg 3); Breda, klooster Baronielaan 84; Halsteren (Noviciaat Stella Maris); Moergestel (Noviciaat Hoogenhuizen); Tilburg (klooster van de paters Assumptionisten) en Welberg (Noviciaat Stella Maris).

Buiten Noord-Brabant hebben er Assumptionisten Bron: BHIC, fotonr. 1901-004518gewoond in klooster De Lutte in het Limburgse Herkenbosch. In Nijmegen richtte de congregatie voor universiteitsstudenten het Instituut voor Byzantijnse en Oecumenische Studies op, dat sinds 1992 het Instituut voor Oosters Christendom heet. De congregatie deed bedrijfsapostolaat in de bisdommen Breda en ‘s-Hertogenbosch.

Buiten Nederland ten slotte onderhouden de Assumptionisten afdelingen in België, Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Rusland, Argentinië, Brazilië, Congo, Colombia, Kenia, Madagaskar en Nieuw-Zeeland.

Zijn er nog mensen die herinneringen hebben aan de Assumptionisten in Brabant en die dat met ons willen delen? Reageer!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

9

Reacties (9)

Marijke Spoorenberg zei op 2 juli 2019 om 20:16 uur

Een neef van mijn moeder, Gérard Lubbers, was assumptionist. Hij heeft een poos in Brazilië gewerkt als plebaan.
Ik kan echter niets terugvinden over hem.
Hij kwam regelmatig bij ons en heeft zelfs mijn broer getrouwd.
Is er iets bekend. Hij zou nu boven de 100 zijn als hij nog zou leven.

Marilou NillesenBHIC zei op 3 juli 2019 om 15:28 uur

Hallo Marijke, de Assumptionisten hebben hun erfgoed hebben overgebracht naar Sint Agatha. Waarschijnlijk vind je hier meer informatie over hem:

https://www.erfgoedkloosterleven.nl/ via e-mail: info@erfgoedkloosterleven.nl

Veel succes ermee!

Kees Scheffers zei op 16 april 2021 om 17:59 uur

Hallo Marijke,
Ik weet niet of je nu - twee jaar na het plaatsen van je bericht - nog behoefte hebt aan meer informatie over pater Gerrit Lubbers, Zo ja, dan kan ik je heel veel over hem vertellen. Ik heb zelfs een tijdlang met hem samengewoond in Brazilië. Heb ook nogal wat gepubliceerd over die periode, en beschik ook over heel veel foto's. Mocht je interesse hebben, dan kun je met mij contact opnemen via deze site of via het BHIC.

Marijke Spoorenberg zei op 17 april 2021 om 15:05 uur

Dank u wel. Wat leuk om iets te horen na zo 'n lange tijd. Intussen weet ik dat hij begraven ligt in Boxtel bij K astee l Stapelen. Wij noemden hem Gérard.
Ik heb hem niet goed gekend, maar hij is en blijft familie natuurlijk.
Per slot van rekening was hij een volle neef van mijn moeder en mijn ouders woonden toevallig in Boxtel, zodoende.
Ik kon maar niet achterhalen hoe h e t met hem ging d u s ben ik blij met u w reactie.
Vriendelijke groeten
Marijke Spoorenberg
Achternichtje va n Gerard (Gerrit) Lubbers assumpionist

Josée Temmink- de Leeuw zei op 9 mei 2021 om 06:01 uur

Dag Kees Scheffers, weet je misschien ook iets over Sjef Wortelboer, die ook in Brazilië heeft gewoond en gewerkt en in op 23 juli 1951 tot priester is gewijd in Bergeijk.
Hij kwam uit Ootmarsum. In de oorlogsjaren was er een ontsnappingslijn van vooral krijgsgevangenen vanaf Twente naar Boxtel. Sjef, Dorotheus (Theo) Peters en Suitbertus Gaajetaan zouden er o.a. een rol in gespeeld hebben. Zij zijn er ook voor onderscheiden. Gaajetaan is in februari 1944 opgepakt en heeft een tijd in Scheveningen vast gezeten.

Kees Scheffers zei op 9 mei 2021 om 17:13 uur

Dag Josée Temmink-de Leeuw. In 2019 hebben we al uitgebreid met elkaar contact gehad n.a.v. pater Suitbertus Gaajetaan. De naam van Sjef Wortelboer is toen ook zijdelings ter sprake gekomen. Ik beschik over heel veel foto's van Sjef Wortelboer, zowel over zijn studiejaren in Boxtel en Bergeijk als over zijn werkzaamheden in Brazilië. Alles bij mekaar wel zo'n 100 foto's. Ook heb ik een boek geschreven over het werk van de Nederlandse assumptionisten in Braziië, waarin het werk van Sjef Wortelboer veelvuldig gememoreerd wordt. Echter heb ik geen specifieke informatie over zijn rol in de oorlogsjaren, evenmin trouwens over zijn vader, tenzij de informatie die jij zelf mij in 2019 al hebt toegestuurd. Mocht je niettemin geïnteresseerd zijn in het fotomateriaal en het relaas van Sjef's werken in Braziië, dan verneem ik dat graag.

Josée Temmink- de Leeuw zei op 19 mei 2021 om 22:10 uur

Dag Kees, dank voor je reactie. Ik zou heel graag meer informatie willen omtrent het werk van Sjef Wortelboer in Brazilië.
Zou je contact op kunnen nemen via mijn mailadres joseetemmink@hotmail.com?

Roel Dobbe zei op 13 september 2021 om 22:54 uur

Graag zou ik in contact komen met mensen die mijn oudoom Pater Jan van der Meer hebben gekend. Hij was Assumptionist en is in 1995 overleden. De tip over erfgoed kloosterleven heeft al geleid tot wat bevindingen. Zou fantastisch zijn om met mensen te praten die hem in zijn rol van dichtbij hebben meegemaakt.
Hartelijke groeten, Roel

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 september 2021 om 08:11 uur

Hopelijk reageert hier iemand die je oudoom heeft gekend. Goed om te horen dat het contact met het Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven al iets heeft opgeleverd. Dank voor je bericht Roel en hopelijk kom je snel méér te weten. Je zou je vraag ook kunnen stellen op ons forum voor historisch onderzoek en genealogie: www.bhic.nl/forum

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.