Het kleinseminarie kwam in de plaats van het internaat en werd apostolische school genoemd. Architect Jos Tonino uit Breda tekende het plan. Men begon met de rechtervleugel en in 1931 volgde de linkervleugel met daartussen het entreegedeelte. Pas in 1959 kwamen achter de ingangspartij de kapel en de aula tot stand, ontworpen door architect P. Lankhorst uit Zwolle. Het gebouw heeft de vorm van een kruis.
Na de erkenning van de opleiding als gymnasium ging men in 1964 een fusie aan met het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. Toen het aantal kleinseminaristen verminderde, werd het missiehuis in 1966 Internaat Stapelen, waar jongens die op verschillende schooltypen in Boxtel studeerden een christelijke opvoeding kregen. Meerdere paters gaven les op het Jacob Roelandslyceum, maar de sterk slinkende communiteit is in 1976 opgeheven.
In 1978 werd het gebouw aan de Prins Hendrikstraat 49 verkocht aan de Westland/Utrecht Bank. Na een grondige verbouwing is het voormalige missiehuis op dit moment in gebruik als wooncentrum Stapelen. Door ophoging van het dak van het gebouw is een derde woonlaag ontstaan.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen