Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Apostolische school, missiehuis en internaat Sint Theresia te Boxtel

Kloosters

In de tuin tegenover kasteel Stapelen bouwden de paters Assumptionisten in 1928 het missiehuis Sint Theresia van het Heilig Kind Jezus, dat bestemd was voor de opleiding van eigen priesterstudenten. Het werd zo genoemd naar de juist zalig verklaarde Theresia van Lisieux, patrones van de missies.

Boxtel, Apostolische School. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1901-000173Het kleinseminarie kwam in de plaats van het internaat en werd apostolische school genoemd. Architect Jos Tonino uit Breda tekende het plan. Men begon met de rechtervleugel en in 1931 volgde de linkervleugel met daartussen het entreegedeelte. Pas in 1959 kwamen achter de ingangspartij de kapel en de aula tot stand, ontworpen door architect P. Lankhorst uit Zwolle. Het gebouw heeft de vorm van een kruis.

Na de erkenning van de opleiding als gymnasium ging men in 1964 een fusie aan met het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. Toen het aantal kleinseminaristen verminderde, werd het missiehuis in 1966 Internaat Stapelen, waar jongens die op verschillende schooltypen in Boxtel studeerden een christelijke opvoeding kregen. Meerdere paters gaven les op het Jacob Roelandslyceum, maar de sterk slinkende communiteit is in 1976 opgeheven.

In 1978 werd het gebouw aan de Prins Hendrikstraat 49 verkocht aan de Westland/Utrecht Bank. Na een grondige verbouwing is het voormalige missiehuis op dit moment in gebruik als wooncentrum Stapelen. Door ophoging van het dak van het gebouw is een derde woonlaag ontstaan.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

19

Reacties (19)

Gijsbert van Grevenhof zei op 25 april 2018 om 14:42 uur

In 1947-1948 was is student op het Missiehuis St. Theresia. Enkele jaren gelden is er een reunie geweest voor alle oud studenten. Ik was toen wegens ziekte verhinderd. Vraag: Waar kan ik contact opnemen met organisator/trice van die reunie? die tevens de deelnemerslijst samenstelde ? (excuses voor als ik hier helemaal verkeerd zit} Vriendelijke groet,

Lisette KuijperBHIC zei op 26 april 2018 om 09:48 uur

Beste Gijsbert, bedankt voor je reactie op dit verhaal. Wat jammer dat je destijds niet naar de reünie kon komen. Ik denk dat je het beste even contact op kunt nemen met Kasteel Stapelen, waar nog steeds paters wonen: http://www.kasteelstapelen.nl/kasteel-stapelen/contactgegevens.html

Er ligt overigens ook archiefmateriaal van het missiehuis bij het Erfgoedcentrum van het Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha. Mochten ze je bij het kasteel niet verder kunnen helpen, dan zou je hier eventueel nog navraag kunnen doen: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mistar…

Mocht je trouwens herinneringen aan jouw studententijd op het missiehuis met ons willen delen, dan kun je die hier altijd kwijt!

Dago Wellink zei op 14 augustus 2018 om 00:36 uur

Initiator voor de reünie in 2015 was Kees Scheffers (c.scheffers@chello.nl). Kees heeft veel informatie over de semenaristen. Succes.

Dago Wellink zei op 14 augustus 2018 om 00:40 uur

Seminaristen ipv semenaristen. Typfout is snel gemaakt.

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 augustus 2018 om 12:13 uur

Bedankt voor je reactie Dago, ik heb Gijsbert nog even gemaild om hem van jouw opmerking op de hoogte te brengen.

Peter van der Linden zei op 25 april 2019 om 22:08 uur

Voor een onderzoek over de Tweede Wereldoorlog zoek ik aanvullende informatie over een 'Father Peters', zoals zijn naam in een Amerikaans archief voorkomt. Father Peters zou zich hebben ingezet als pilotenhelper in de oorlog, en hij kreeg hiervoor een dankbetuiging uit naam van Eisenhower. Hij had uit 6 grades een 'Grade 5' classificering. Vanaf Grade 4 kreeg men er een Medal of Freedom bij. Wie kent deze Peters of wie kan mij iets over deze Peters zijn daden vertellen. Dank u.

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 april 2019 om 11:14 uur

Ik hoop dat onze bezoekers je kunnen helpen hiermee Peter. Was deze broeder/pater werkzaam in Boxtel?

Peter van der Linden zei op 26 april 2019 om 14:32 uur

Ik zie nu dat ik vergat te vermelden dat hij inderdaad werkzaam zou zijn geweest op het St. Theresia missiehuis in Boxtel.

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 april 2019 om 15:51 uur
Norah zei op 26 april 2019 om 17:13 uur

Dag Peter,

Mogelijk kan men je bij deze vereniging helpen:
https://www.heemkundeboxtel.nl

Verder www.delpher.nl > krantenartikelen

En eventueel de congregatie waar hij toebehoorde.
Mvg.

Peter van der Linden zei op 26 april 2019 om 19:05 uur

Dankje voor je tips Norah. Via de heemkunde heb is nog geen informatie verkregen over Peters. Ik ben samen met een heemkundelid aan dit onderzoekje begonnen. Wel over een andere bewoner van St Theresia wat informatie gevonden en een vermoedelijke pilotenlijn via Stapelen of via St Theresia. Via Dephler nog geen hits over Peters of iets over het Missiehuis in de oorlog. Het archief van de National Archives in de VS reageert doorgaans binnen 3 weken. Ik wacht het af. Grtjes Peter

G. H. van Duuren zei op 7 oktober 2019 om 20:21 uur

Was pater of broeder Peters zijn echte naam of werkte hij onder deze naam bij het verzet? Onze leraar grieks, pater Suitbertus "deed"aan hulp voor piloten en
vluchtelingen. Hierover werd hij een tijd ondervraagd in het Oranje-hotel te
Scheveningen. Ik hoop dat men hieraan wat heeft.

Josée Temmink- de Leeuw zei op 12 oktober 2019 om 06:13 uur

Dag Peter, ik zou je kunnen helpen en misschien wederzijds over een "pilotenlijn", die liep van Ootmarsum (N.O. Twente) naar Boxtel. Op 10 februari 1944 werd bovengenoemde Suitbertus Gajetaan samen met pastoor Jos van Besouw door de Duitsers opgepakt. Diezelfde dag werden in Ootmarsum huisarts Wortelboer en twee van zijn zonen opgepakt en naar Scheveningen gestuurd. Het lijkt erop dat de "vluchtlijn" op dat moment opgerold werd. Een andere zoon van Wortelboer Folkert/Sjef studeerde voor missionaris in Boxtel, vandaar de contacten. Graag overleg indien mogelijk.

Peter van der Linden zei op 12 oktober 2019 om 08:11 uur

Beste José, Veel dank voor uw reactie met deze interessante informatie. Wellicht kunnen we elkaar aanvullen met gegevens en informatie. vanderlinden2@home.nl

Rini de Groot. zei op 12 oktober 2019 om 10:16 uur

Josée, mooie aanvulling!

Is het ook bekend hoe de 'opgepakte' Scheveningen hebben verlaten?

Josée Temmink- de Leeuw zei op 12 oktober 2019 om 11:24 uur

De jongste zoon Ben Wortelboer is ongeveer tegelijk met Gajetaan en van Besouw vrijgelaten. Dokter Wortelboer en Rudolph zijn vanuit Scheveningen in dezelfde periode in mei naar Vught gegaan. Bij de ontmanteling van Vught begin september is Rudolf via Amersfoort naar Duitsland getransporteerd en in januari 1945 in Neuengamme omgekomen. Dokter Wortelboer is vanuit Vught rechtstreeks op transport naar Duitsland gegaan en na verblijf in verschillende kampen in uiteindelijke bevrijd in Bergen Belsen door de Canadezen. Na alle ontberingen is hij uiteindelijk in 1956 overleden mede ten gevolge van zijn situatie in de kampen.

Rini. zei op 12 oktober 2019 om 11:30 uur

Prettig en onprettig bericht. Voor de overlevende werd het een Zware tijd.
Bedankt voor het snelle antwoord.

Lau Kanen zei op 19 oktober 2019 om 01:08 uur

Zijn er van deze site een aantal reacties verwijderd? Zo ja, waar zijn ze gebleven? Of moet ik ergens anders zoeken? Ik kan bijvoorbeeld het vrij uitgebreide verhaal van Jan van der Kaa, Assumptionist en oud-leerling op het St. Theresia Missiehuis, niet meer vinden en dat vind ik erg jammer.

Helena zei op 19 oktober 2019 om 01:18 uur

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.