Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Ave Maria in Tilburg

Internaten

Aan het Columbusplein lag vroeger internaat Ave Maria, bedoeld voor jongens die na de lagere school verder wilden leren om missionaris of leraar te worden. Zij verbleven bij de Oblaten van de Heilige Franciscus van Sales, paters die bekend stonden om hun missiewerk. Naast nieuwe leden voor hun kloostergemeenschap voorzag het internaat de paters ook van inkomsten.

Slaapzaal van Missiehuis Ave Maria, jaartal onbekend (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 10827)

Nieuwe leerlingen arriveerden aan de Nieuwe Goirleseweg (nu Voltstraat) bij een imposant gebouwencomplex: drie vleugels, vier verdiepingen met de zolder meegerekend, geflankeerd door twee opvallende torens en omringd door een nette tuin met daarin een Lourdesgrot. Het missiehuis stond bovendien nog helemaal vrij en moet al van veraf te zien zijn geweest.

Later raakte het complex door de groei van de stad omringd door nieuwbouw, om uiteindelijk te worden gemoderniseerd. De oorspronkelijke vormen bleven behouden, maar de vieringtoren moest het veld ruimen. Aan de sloophamer wist het gebouw eind twintigste eeuw ternauwernood te ontkomen.

De paters hebben het klooster in 1970 verlaten.

Klaslokaal van Missiehuis Ave Maria, 1930 (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 000362)

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan internaat Ave Maria en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan plaatsen we ze hier.

21

Reacties (21)

Bert. zei op 11 maart 2019 om 20:10 uur

Volgens mij was het postadres "Columbusplein", dan heb ik over de eindjaren '50.
En inderdaad de achterzijde grensde aan het bedrijf Volt (was dat een onderdeel van Philips?).

Carel de Mari zei op 11 maart 2019 om 21:37 uur

wij zijn op zoek naar informatie over Henk Bastiaans, geboren 28-12-1914, een Haagse jongen die in begin dertiger jaren op dit internaat heeft gezeten. Henk is in de oorlog in het verzet terecht gekomen en ons onderzoek is primair op die periode gericht. Maar om een beeld te krijgen over wat voor een man hij was kijken we ook naar de vooroorlogse jaren. Mogelijk heeft iemand nog informatie, bijvoorbeeld uit een dagboek van oud-leerling o.i,d.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 22:00 uur

Bedankt Bert en Carel, voor jullie berichtjes. Hopelijk kunnen de lezers van deze bijdrage jullie helpen meer informatie te vinden.

Dat mag natuurlijk hier online, maar in geval van Henk Bastiaans is het (ivm privacy) wellicht handig om dat via de mail te doen. Mocht je meer informatie over hem hebben, dan kun je dat ook mailen naar info@bhic.nl ovv Jongensinternaat Ave Maria in Tilburg, Carel de Mari. Dan zorgen wij dat Carel deze informatie krijgt.

Alvast veel dank voor alle hulp!

Bert. zei op 12 maart 2019 om 01:51 uur

Carel het archief van deze instelling is in Schijndel.
Va deze link : http://oblaten.osfs.nl/index.html
kunt U met hen in contact komen.

Bert. zei op 12 maart 2019 om 02:01 uur

Nog een aanvulling.
De eerste ZES jaren was de opleiding, gymnasium dus, in Tilburg (klein-seminarie); daarna ging men naar Nijmegen(Groesbeek) voor EEN/TWEE jaren; voor de afsluiting/priesterwijding ging men vervolgens naar Beek&Donk (groot-seminarie).

Marilou NillesenBHIC zei op 12 maart 2019 om 09:21 uur

Dank voor de toevoegingen, Bert!

Carel de Mari zei op 12 maart 2019 om 09:56 uur

Dankjewel Bert, ik heb een email naar Schijndel gestuurd. Vraag hier blijft staan, je kunt immers niet weten!

Carel de Mari zei op 12 maart 2019 om 09:56 uur

Dankjewel Bert, ik heb een email naar Schijndel gestuurd. Vraag hier blijft staan, je kunt immers niet weten!

Hans verhoeckx zei op 19 maart 2019 om 17:55 uur

Heb van 1966 tot 1967 op Ave Maria gewoond
Geweldige tijd met Pater Dasse zat in de zesde klas
Van lagere school! Er waren veel activiteiten! Fijne herinneringen
Aan.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 maart 2019 om 10:08 uur

Goed te horen, Hans. Wat maakte pater Dasse zo bijzonder? Kun je daar meer over vertellen?

Louis Labohm zei op 3 juni 2019 om 21:51 uur

Van 1963 tot 1967 op Ave Maria gezeten , leuke tijd gehad.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 juni 2019 om 11:10 uur

Ah, dat is fijn Louis. Zijn er nog specifieke herinneringen die je zijn bijgebleven? De vaste structuur, het eten, je medeleerlingen - of juist heel iets anders?

Sjack van Hees zei op 13 september 2020 om 13:47 uur

Heb daar slechts 2 jaar opgezeten. 1965 -1967. Met begon in het nulde jaar o.l.v. Pater Dassen. Daarna moesten we voor de lessen naar de Rode Pannen (Mill Hill college in de Dr. Ahausstraat. Let wel: op de fiets ; tweemaal daags op en neer. Wel doorfietsen, anders het minder eten. Ze hadden een eigen scoutinggroep.
Het enige wat mij bijgebleven is, was het schaatsen op het voetbalveld dat 's winters onder water werd gezet en de blokfluitlessen in de nulde jaar van Pater Dassen.
Tijdens de Tweede wereldoorlog is het pand in beslag genomen door de Duitsers, die het gebruikten als verzamelpunt van gearresteerden. In de vestibule was een afgesloten ruimte die dienst deed als cel. Bewijs is de aantal gekraste initialen en data.

Mick van GerwenBHIC zei op 14 september 2020 om 13:52 uur

Hallo Sjack, Bedankt voor je reactie. Wat heftig dat een kamer van het internaat door de Duitsers gebruikt werd als cel. Die gevangenengraffiti zal wel indruk gemaakt hebben bij de leerlingen. Als ik je goed begrijp, ging de school dicht in 1967. Maar het internaat bleef dus nog wat langer open?

Louis Labohm zei op 14 september 2020 om 17:17 uur

Hallo, ik heb sjack van Hees denk ik wel gekend, hij zat bij mijn broer Ben in de 0 klas van pater dassen.
Ik ben in het bezit van een cd met foto’s uit de perode 1964-1967. Waaronder foto’s van de reis naar Annecy. En foto’s van scouting met O.a. pater Cor Joore.
In geval van belangstelling voor deze foto’s hoor ik graag een reactie.

petra vrielink zei op 1 december 2020 om 20:45 uur

goede avond, mijn oom Gerardus Hendriks, geboren te 's gravenhage uit een "relatie" met de zoon des huizes ( mijn oma was dienstmeid) heeft op een "internaat" of in een klooster gezeten in Tilburg. Dit moet zich afgespeeld hebben eind twintiger jaren of begin 30tiger jaren. Kunt u mij helpen welke instelling dit geweest kan zijn? Ik kom niet verder. Iedere keer zie ik dat mijn oom geregistreerd staat in Tilburg bij Kloosters en gestichten, echter ik kan uiteindelijk niets terugvinden. Mvrgr. en dank, Petra

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 december 2020 om 08:44 uur

@Petra: dank nog voor je reactie. Het is ook lastige zoektocht kan ik me voorstellen. Nergens anders in de provincie waren zoveel kloosters gevestigd als in Tilburg, zo'n 55 gebouwen. We hebben daarvan een lijst op onze site:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kloosters-in-tilburg

Kloosters die pas na de jaren dertig zijn gesticht heb ik eruit gehaald. Dan houden we er zo'n 40 over.

Jongens gingen in de regel naar broeders of paters. Maar er waren ook gemengde internaten, echter deze waren voor speciale doelgroepen, zoals voor weeskinderen, dove of blinde kinderen, schipperskinderen etc.

Weet jij misschien of je oom bij zusters of broeders/paters heeft gezeten? En of hij lager en/of middelbaar onderwijs heeft gevolgd tijdens die internaatperiode? En misschien ook wát voor soort middelbare school? En is die oom misschien later broeder of pater geworden? Of misschien heeft hij daarvoor wel geleerd, maar is hij om wat voor reden dan ook afgehaakt?

Antwoorden die ook nog kunnen helpen om het juiste klooster te lokaliseren: werd dat internaat ook weleens 'juvenaat' of 'seminarie' genoemd? Hoeveel jaren heeft hij er gezeten? Heb je misschien foto's van die oom uit zijn internaatperiode?

Ik hoor graag van je! Aarzel niet om bij verdere vragen hier een reactie achter te laten, of je kunt me mailen: info@bhic.nl

Norah zei op 14 december 2020 om 10:30 uur

Dag Petra,

Ik lees het nu pas. Je oom * 06-07-1921 Den Haag, heeft in Huize Nazareth doorgebracht, Nazarethstraat 20 Tilburg. Op 05-08-19333 is hij naar Eindhoven vertrokken. www.wiewaswie.nl

Huize Nazareth behoorde toe aan de Fraters van Tilburg. Je kunt ook informeren bij het Archief Tilburg via www.regionaalarchieftilburg.nl

Mvg.

Norah zei op 14 december 2020 om 10:39 uur

Adres in 1933 was Draaiboomstraat 13 Eindhoven.

Norah zei op 14 december 2020 om 11:13 uur

Laatste adres was waarschijnlijk -Philipsdorp-. Familie G.M. en J.C. Hendriks.

Norah zei op 14 december 2020 om 17:00 uur

Petra, voor dat je oom in Huize Nazareth heeft gezeten, zou...? hij ook nog gewoond kunnen hebben tot zijn 6e jaar (1921-1927) in het St. Jozefhuis St. Anna, gerund door de zusters Karmelietessen in Tilburg, daarna pas naar -Nazareth-. Dit gold voor alle kleine jongetjes, niet alleen de meisjes. Ik weet natuurlijk niet wanneer je oma afstand van hem gedaan heeft. Mogelijk ook nog in Den Haag gewoond?
Google maar eens op de namen van deze instellingen...
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.