Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint Jacobusklooster in Tilburg

Kloosters

Op verzoek van pastoor J. Nabuurs van de parochie van de H. Familie kwam er in 1928 een klooster van de Zusters van Moerdijkt in zijn parochie. De pastoor zocht zusters voor de kleuterschool, de lagere meisjesschool en al spoedig ook voor het naai- en huishoudonderwijs aan dames.

Tilburg, klooster St. Jacobus. Foto: BHIC, fotonr. PNB001063619De bouw van het klooster begon in 1929 naar plannen van J. Donders uit Tilburg. De bouw van de scholen werd door gemeente en inspectie getraineerd, zodat de komst van de zusters lang onzeker bleef. De zusters hebben het klooster tot 1969 bewoond.

Het gebouw is in dat jaar verkocht aan de paters Oblaten van Sint Franciscus. Na hun vertrek in 1989 kreeg de Sint Jozefschool er onderdak. Er is anno 2017 een acupunctuurpraktijk gevestigd.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Ineke Smit zei op 25 november 2018 om 13:10 uur

Wat leuk om dit te zien, Mijn grootouders hadden hier een woon en een slaapkamerbij de zusters, Volgens mij links van het beeld aan de voorkant. Mijn oma is daar in 1965 overleden en mijn opa in 1967. Veel herinneringen daar.

Lisette KuijperBHIC zei op 28 november 2018 om 13:18 uur

Ik kan me goed voorstellen dat het heel leuk voor je is om deze foto te zien, Ineke! Heb je fijne herinneringen aan die tijd overgehouden? Kwam je vaak op bezoek bij je opa en oma? Weet je misschien ook waarom zij een woon- en slaapkamer bij de zusters hadden gekregen?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.