Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Serafijns Seminarie in Langeweg (Slikgat)

Internaten

In Langeweg hadden de paters kapucijnen een internaat, het Serafijns kleinseminarie, waar zij jongens van 12 tot 18 jaar klaarstoomden voor toetreding tot hun kloosterorde. Althans, de beste leerlingen werden geselecteerd en de gelukkigen hadden nog een lange weg te gaan. In de praktijk haakten velen af en wachtte een enkeling het donkerbruine habijt.


Exterieur Serafijns Seminarie; Speelplaats der Kleine Cour (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum (KDC))

De wereld waarin de leerlingen terechtkwamen was erg gesloten. Toch zijn er genoeg foto's bewaard gebleven die een indruk geven van hoe het er achter de schermen op zo'n opleiding aan toe ging: in de kloosterkerk van de paters, waar je vele uurtjes biddend en knielend doorbracht en werd ingewijd in de roomse liturgie, in het lokaal met de twee lange rijen houten schoolbanken, op de speelplaats...

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11723
Seminaristen in de studiezaal van het Serafijns Seminarie, 1925 (foto: collectie KDC)

Naast alle studie en godsvrucht was er ook ruimte voor vertier. Het seminarie had een voetbalclub en op een van de foto's zien we daarvan het eerste elftal. Ook is bekend dat de kapucijnen, die zich in Slikgat en omgeving met allerlei initiatieven verdienstelijk maakten, een toneelclub hadden.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11697
Kapel van het Serafijns Seminarie (foto: collectie KDC)
Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11705
Kapel van het Serafijns Seminarie; inkleding in de Derde Orde (foto: collectie KDC)

In het najaar van 1944 werd het kapucijnenklooster door oorlogshandelingen verwoest. De kapucijnen en hun seminaristen vonden een nieuw onderkomen in Oosterhout. Daar stichtten zij Buurstede en het gymnasium Sint Oelbert.


Chambrettes Serafijns Seminarie (foto: collectie KDC)

Er zullen, vergeleken met andere internaten, nog maar weinig ouderen zijn die over het kostschoolleven bij de kapucijnen in Slikgat kunnen vertellen. Over de paters bijvoorbeeld, zoals de ziekenbroeder Amantius, over godsdienstige activiteiten als de retraites en misweken, hoe het was om zo lang weg te zijn van huis. En je vraagt je natuurlijk af hoe al die jongens de oorlog en de verhuizing hebben ervaren en wat dat bijvoorbeeld met hun roeping deed.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A15233
Seminaristen en twee paters kapucijn (foto: collectie KDC)
Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A15236
1e Elftal voetbalclub van het Serafijns Seminarie, 1928 (foto: collectie KDC)


Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul dit verhaal aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar internaten@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

2

Reacties (2)

Ernst Zwijnenberg zei op 13 december 2019 om 08:48 uur

Een deel van de kapucijners is volgens mij vertrokken richting Enschede/Glanebrug. Daar is naast een kerkje (Bernadettekerk 1936) een Klooster gesticht (1938). Ondanks hebben wij een Bouwhistorische verkenning laten doen van dit klooster en zodoende zijn wij dat te weten gekomen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 december 2019 om 15:54 uur

Hallo Ernst, dank voor het reageren. Zoals je ziet loopt het hier qua reacties nog niet zo'n storm als op de andere internatenpagina's, dus alle info is van harte welkom. Prachtig zeg, dat klooster Dolphia waar jullie mee bezig zijn.
Mocht je via deze weg nog meer te weten komen over het oude klooster in Langeweg dan horen we het graag.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.