Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjespensionaat Sint Philomena in Hoogerheide

Internaten
Er zullen nog genoeg Brabantse vrouwen zijn met herinneringen aan de de Zusters van Jezus, Maria, Jozef (JMJ). Sint Philomena was namelijk niet de enige vestiging van waaruit deze religieuzen zich verdienstelijk maakten in het meisjesonderwijs. In hun hoogtijdagen hadden zij in Nederland maar liefst 73 vestigingen.

Ging je in de leer bij de zusters, dan betekende dat afscheid nemen van je ouders en afgezet worden bij hun internaat. Je zou in de komende jaren wel een enkele keer terugkeren naar huis tijdens een korte vakantie natuurlijk, maar het overgrote deel van het jaar verbleef je in het Philomenagesticht, dat onderdeel was van het klooster van de zusters.

In Hoogerheide kon je als meisje al op jonge leeftijd bij de zusters terecht, op de bewaar- ofwel kleuterschool. Daarna op de lagere school, en vervolgens op de huishoudschool om te leren wassen en strijken, naaien, koken en ga zo maar door. Je werd gevormd naar het toen geldend ideaal van de vrouw als dienstbode, huishoudster, zorgzame echtgenote en goede katholieke moeder.

Maar met de oprichting van deze onderwijsinstellingen hield de bedrijvigheid van de zusters niet op. Zij openden een kweekschool, samen met een gymzaal gevestigd in een nieuwe vleugel van het gebouw. En in 1951 begonnen zij met een ulo-school, met als leraressen onder andere de zusters Amalia Wouters, Generosa Santen, Jacqueline ter Beek, Benedictine Vernooy en Regina Zwaanenberg. Schoolhoofden waren Noella Schampers en Emerita van Trier en, in de jaren zestig, Maria van Beurden en Franciscus Janssen.

Welke namen schieten jou weer te binnen? Deel hieronder jouw herinneringen aan het kostschoolleven.

Foto

Kapel van Sint Philomena (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-1A11345)

Bronnen

D. Adriaansen, 'De zusters van J.M.J. en hun verblijf in Hoogerheide en Woensdrecht', Tijding. Kroniek van de heemkundekring 't Zuiderkwartier 19 (1997) 32-43.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.